Samsung Serene: za třicet tisíc i zatančím! (test)

Samsung se dal dohromady s designérskou elitou Bang & Olufsen a narodil se mobil pro náročné a hlavně bohaté uživatele. Znáte luxusní Nokii 8800? Té pukne žárlivostí sklíčko displeje! Tento Samsung je krutě drahý a po všech stránkách výjimečný, s obráceným špičkovým displejem a kruhovou klávesnicí. Obsáhlé komentované video

Vrčení libé

Otočný kloub je motoricky poháněný. Chrání jej lesklý chromový kryt, na kterém jsou jména výrobců účařím směrem k sobě. V otevřeném stavu se jméno Samsungu schová do konstrukce kloubu a viditelný zůstane jen autor designu. Inu, třeba je to záměr, aby to ještě více podtrhlo výjimečnost netypického telefonu a bylo vidět, kdo je za „marťanský“ výtvor zodpovědný.

Klepněte pro větší obrázek
Spolutvůrci pohromadě

Pro otevření véčka stačí naznačit telefonu prstem pohyb, který si přejete vykonat. Po krátkém posunutí jedné z částí se Serene sám rozevře, nebo naopak zavře. Všechno obstarává miniaturní, avšak silný motorek uvnitř těla Samsungu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otevírací mechanismus je motorický, véčko je však možné otevřít i ručně

Měl jsem strach o výdrž baterie – mobil jsem jen tak pro radost z netradičního mechanismu otvíral a zavíral i tehdy, když nebylo třeba. Obavy to ale byly plané, Serene vydržel v pohotovosti necelé dva dny, a to jsem z něj každý den asi dvacet minut volal a na noc jej nevypínal, vibrace byly aktivní. Takže dobrý výsledek, mnohé chytré telefony nevydrží ani to. Motorické rozevírání je možné v nabídce telefonu vypnout, ale připravili byste se o jeden z konstrukčních šperků nejdražšího sériového mobilu v České republice. A navíc, motorek Serene tak líbezně vrčí...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub je motoricky poháněný

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V otevřeném stavu

Už jednou jsme vás informovali, že nás Samsung Serene výtečně pobavil; motorkem poháněný mechanismus otevírání se dá lehce uvést do rozpaků a na rovném povrchu pak Serene předvádí estrádní číslo. Pochodující mobil jsme v redakci ještě neměli:

Všechno je jinak

Po otevření překvapí neseznámeného uživatele Serene poloha displeje. Nabídka je totiž koncipována tak, že správné držení mobilu je vzhůru klávesnicí, displejem dolů. V nabídce je možnost orientaci zobrazení otočit, není to ale co platné, protože při následném zavření a opětovném otevření je vše při starém.

Klepněte pro větší obrázek
Toto je správné držení Serene

Přemýšlím, k čemu připodobnit klávesnici netradičního Samsungu. Nejspíš trochu ke klasickému otočnému číselníku starých stolních telefonů, při pohledu na Serene ale vzpomínám i na krušné chvilky s klávesnicí Siemensu SX1 nebo Nokie 7600.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kruhová klávesnice

Vím, okřídlené „časem si člověk zvykne na všechno“ bude platit zřejmě i v případě atypické klávesnice Serene, rozhodně však patří mezi pár nejhůře ovladatelných alfanumerických bloků mobilů. Jednak detailnímu designu a pak i lepšímu hmatovému rozlišení přispěje kaskádovité uspořádání jednotlivých tlačítek. Podsvícení klávesnice je syté, bílo-modré.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice • podsvícení

Hlavním ovladačem je velké kolečko uprostřed. Nemá aretace, takže se točí plynule bez skoků. Připomíná mi kolečko iPodu, Samsung ale použil skutečné mechanické ústrojí, ne dotykový senzor. Čtyři směry otočného tlačítka se dají zmáčknout (skutečný střed kolečka potvrzovací není) a mají přiřazeny jiné funkce. Doleva a doprava to jsou sluchátka pro ovládání hovorů, nahoře je korekční klávesa „C“ a dole pak potvrzení „OK“.

Brilantní

Aktivní TFT displej patří mezi špičky produkce Samsungu. Výborná svítivost, výjimečný kontrast. Ten je umocněn grafickým zpracováním nabídky – použity jsou jen tři barvy; základem je černá, písmenka jsou bílá a modře se zvýrazní vybraná položka. Při prohlížení fotografií nebo obrázků na WAPu se samozřejmě přihlásí o slovo všech 262 tisíc barevných odstínů, jinak ale ne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě • prohlížení fotografií

Grafickou podobu nabídky není možné nikterak modifikovat, žádná témata apod. tu nejsou. Je to jenom dobře, výchozí vzhled je zvolen citlivě a bezvadně ladí k celkovému výrazu Serene. Písmenka i linky jsou vykresleny velmi detailně díky vysokému QVGA rozlišení.

Při volání je displej v pozici u úst a otočné kolečko leží na uchu. Na spodní hraně pod displejem je totiž mikrofon a reproduktor je ukryt pod kolečkem. Díky tomu se mohl ve svém průměru rozmáchnout a jeho zvukový projev mi připadal jako vůbec nejlepší, jaký jsem kdy z mobilního telefonu slyšel. Artikulace osob na druhé straně dostala šťávu. V hraně pod displejem je ještě stavová dioda. Na zmeškaný hovor upozorní červeným blikáním, na nevyzvednutou zprávu zeleným světlem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V hraně pod displejem je kromě mikrofonu i stavová dioda

To dává smysl

Pohyb v nabídce telefonu obstarává kolečko. Jakmile dorazíte na konec seznamu položek, skočí kurzor cyklicky na první. Prostředí Samsungu Serene je díky jednoduchosti i skvěle rychlé, svižnost reakcí na povely uživatele je totožná s klikáním myši na stolním počítači. Volbu položky potvrdíte spodní hranou kolečka a o úroveň zpět se dostanete přes jeho horní okraj s malým „céčkem“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej • nabídka

Ačkoli je celý způsob ovládání už díky řešení samotné klávesnice netradiční, je pohyb v nabídce velmi intuitivní a možnosti příkazů srozumitelné. Tady Samsung zapracoval a osobně bych se v tomto ohledu nebál označit Serene za uživatelsky přívětivý mobil.

Serene ale postrádá vyzváněcí profily! Můžete jen rychle aktivovat tichý režim a dále modifikovat vibrace, ale víc nic. Zvlášť pro zprávu i vyzvánění je možné vybrat jeden ze zvuků ve třech kategoriích. Vždy je to jednoduché houkání, pípání nebo klepání, zdrojové soubory jsou však kvalitní a spolu s již zmiňovaným výborným hlasitým reproduktorem vytvoří ojedinělé, jednoduše líbivé vyzvánění. Samsung Serene si s vlastními soubory uživatele ve formátu MP3 neporadí, je třeba se spokojit jen s „tovární“ nabídkou tónů.


Ve třetí kapitole dojde na jednoduchou výbavu Serene, tedy adresář, zprávy, možnosti organizace času a ostatní doplňky

Témata článku: Samsung, , Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Nokia E60, Samsung Serene, Šestihranný klíč, Jediný konkurent, Těžký kov, Běžné nošení, Tisíc, Test, Estra, Opětovné otevření, Výchozí vzhled, Tis, Sam, Samsun, Strohý výpis, Hranolek