Samsung Serene: za třicet tisíc i zatančím! (test)

Samsung se dal dohromady s designérskou elitou Bang & Olufsen a narodil se mobil pro náročné a hlavně bohaté uživatele. Znáte luxusní Nokii 8800? Té pukne žárlivostí sklíčko displeje! Tento Samsung je krutě drahý a po všech stránkách výjimečný, s obráceným špičkovým displejem a kruhovou klávesnicí. Obsáhlé komentované video

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung E910 Serene na oficiálních obrázcích

Klíčové vlastnosti

  • výjimečný design
  • motorické otevírání véčkové konstrukce
  • výborná kvalita zvuku
  • špičkový displej
  • důmyslně vymyšlené ovládání
  • dobré funkce pro organizaci času
  • VGA fotoaparát
  • GPRS třídy 10
  • Bluetooth

Hlavní nedostatky

  • cena
  • jen základní výbava
  • absence infraportu
  • chybí EDGE
  • ergonomie alfanumerických kláves

Jmenuje se Serene, což v překladu znamená klidný, vyrovnaný, jasný. Když jsme jej ale spatřili, rozhodně jsme klidní a vyrovnaní nezůstali. Tento mobil je výjimečný hned v několika ohledech a vyvolává silné emoce. Především svoji cenou, originálním designem a dále takovým fajnovostmi, jako je motorické otevírání, kruhová klávesnice nebo držení displejem dolů. Vítejte v první kompletní videorecenzi serveru MobilMania.cz!

Ten dělá to a ten zas tohle

Samsung vytvořil vnitřnosti, v Bang & Olufsen se postarali o slušivý kabátek. Vznikla tak konkurence třeba pro Nokii a její model 8800 (přečtěte si recenzi). Snobské dítko má plné jméno Samsung SGH-E910 Serene. Sami výrobci vidí nového majitele tohoto telefonu jako osmadvacetiletého či staršího uživatele s daleko vyšším než průměrným příjmem, žijícího aktivním životem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Serene osobně a jeho balení

Jasné bylo, že telefon musí být véčko. Vždyť Samsungu přinesla tato konstrukce prodejní úspěchy a potom – extrémně drahý vysouvák už má právě Nokia. Klasická konstrukce je „nuda“ a otočná zase přílišný extrém. Materiál, to byl další oříšek. Kov je na všech luxusních telefonech. Byl tedy použit plast s měkkým, na omak jakoby pryžovým povrchem. Není lesklý, aby nevypadal lacině. I tak na něm ale zůstávají otisky prstů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konkurent Nokia 8800

Klepněte pro větší obrázek
Hrdí autoři Serene

Serene má v zavřeném stavu tvar lichoběžníku s prohnutými rameny. Zcela přesné rozměry jsou 69,7 × 64,7 × 23,9 milimetru a hmotnost dosáhla 115 gramů. Taková šířka je opravdu nadměrná, běžné nošení je pohodlné pro dlaň muže. Některé subtilní dámy si stěžovaly na nedostatečnou ergonomii držení způsobenou právě přílišnou šířkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tělo je příjemné na omak, ale zůstávají na něm otisky prstů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • porovnání velikosti s platební kartou

Hrany a zejména rohy Samsungu Serene jsou ostré. Tak ostré, že jsme měl strach, aby mi nepoškodily kapsu kalhot. Až budete, bohatí pánové, kupovat Serene manželkám, nezapomeňte na speciální kabelku Louis Voitton vyrobenou nejdražšímu Samsungu na tělo.

Ticho po pěšině

Po pěšině bočních hran jsem skoro nic nenašel. Je tu jen posuvná krytka konektoru pro nabíječku, stejná zdířka pak slouží i pro připojení systémového kabelu, který však nebyl v pěkné papírové krabici přibalen. Zkroucený kablík nabíječky nemá u telefonu za třicet tisíc co dělat, proto dostane nový majitele Serene i těžký kovový hranol, blyštící se do všech stran. Ten nese výřez s konektorem nabíječky a mobil v něm pěkně sedí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Posuvná krytka systémového konektoru

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lesklý kovový hranolek slouží jako stojan i nabíječka

Na druhý bok spodní části véčka se vešel ještě fotoaparát. Disponuje pouze VGA rozlišením, což by se někomu mohlo zdát málo. Řekněte ale sami, kdo z potencionálních zákazníků si bude fotografie ze Serene prohlížet jinde než na jeho displeji?

Klepněte pro větší obrázek
Optika vestavěného VGA fotoaparátu

V úhledně zabaleném příslušenství se vedle telefonu a dokumentace tísní šestihranný klíček. To proto, aby bylo možné sejmout zadní kryt. Šroubky po stranách jsou na pružinkách a po odjištění ještě mírně odskočí. Pod krytem je lithium-iontová baterie 800 mAh s udávanou výdrží 3 hodiny hovoru a 225 hodin pohotovosti, a samozřejmě i místo pro kartu SIM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Speciální šestihranný klíček pro sejmutí zadního krytu • baterie • místo pro SIM


Ve druhé kapitole se budeme věnovat netradičnímu otevírání i kruhové klávesnici a špičkovému displeji, vyzkoušíme atypické ovládání a zvukové vlastnosti Samsungu Serene

Témata článku: Samsung, , Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Nokia E60, Samsung Serene, Tisíc, Vybraná položka, Jediný konkurent, Výchozí vzhled, Sam, Opětovné otevření, Těžký kov, Test, Tis, Strohý výpis, Druhý režim, Hranolek, Samsun, Běžné nošení