Samsung SGH-D410: nejlepší displej na trhu (test)

Luxusní Samsung SGH-D410 přináší do našich končin spoustu novinek. Je to třeba první mobil na českém trhu, který má displej s 260 tisíci barvami. Nabízí také netradiční vysouvací koncepci. Cena je ovšem vyšší, vyplatí se?
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Pokud jste znali Samsung jako firmu, která vyrábí výhradně véčka, už to dávno není pravda. Výrobce nabízí i klasicky koncipované telefony, ke kterým nyní přibude i vysouvací model ve stylu Nokie 7650 nebo Siemensu SL55 – mluvíme o novém Samsungu SGH-D410. Jeho výbava je velmi bohatá, mobil bude patřit mezi nejlépe vybavené Samsungy na trhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung SGH-D410 je už na pohled luxusní telefon

Trošku větší kousek

Začněme u designu. Mobil zaujme rozměrným displejem, který se rozkládá snad na dvou třetinách přední plochy. To je opravdu dost, když uvážíme, že telefon má rozměry 98 × 48 × 24 mm. Ve skutečnosti je celý mobil hodně velký a také hmotnost 116 gramů je spíše nadprůměrná. Při pohledu z boku vás trošku zarazí i jeho tloušťka, ale musíme brát neustále v potaz vysouvací koncepci telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při pohledu z boku je telefon docela tlustý

V zavřeném stavu jsou k dispozici pouze nejdůležitější tlačítka, se kterými můžete provádět jen základní funkce jako přijmutí hovoru, procházení telefonního seznamu a volání. Textovou zprávu si logicky nenapíšete, k tomu budete potřebovat alfanumerickou klávesnici. K dispozici zde ale máte centrální kurzor, korekční klávesu C, dvě volací tlačítka a dvě funkční klávesy. Pod displejem ještě poblikává LED dioda, tzv. servisní světlo, jemuž můžete nastavit jednu ze sedmi barev.

Klepněte pro větší obrázek Funkční tlačítka jsou dostupná i v zavřeném stavu

Práce s telefonem v zavřeném stavu je trochu komplikovaná, jsou totiž uzamčené klávesy a zhasnutý displej. Pokud ho budete chtít probudit, je potřeba asi na dvě až tři sekundy podržet tlačítko se zeleným telefonkem, nebo boční klávesu. Telefon vám potom oznámí, že je klávesnice uzamčena. K jejímu odemknutí musíte stejně dlouho podržet levou funkční klávesu, to je ta vlevo se třemi tečkami. Teprve potom můžete začít s telefonem pracovat. Telefon je rychlejší oživit vysunutím klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice se ukáže po odsunutí horní části směrem dozadu 

Ono se to hýbe

Ještě pár slov k vnějšímu provedení. Nahoře nad displejem si můžete všimnout otáčecího válečku. Znalcům Samsungů nemusím nic vysvětlovat, ostatním prozradím, že se jedná o čočku vestavěného fotoaparátu. Nesmíme zapomenout ani na infraport vlevo dole a kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti o něco výš. K dispozici je také konektor pro osobní handsfree.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otočný objektiv vestavěného fotoaparátu 

Se standardní baterií Li-Pol umístěné vzadu mobil vydržel zhruba tři až čtyři dny běžného provozu. Kapacita baterie je podle výrobce 900 mAh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční kolébkové tlačítko • vysunutá baterie

Celkový design mobilu je určitě zajímavý, tohle Samsung vždycky uměl, stejně jako použití těch nejkvalitnějších materiálů – část mobilu je dokonce z kovu. U Samsungů jsme vždycky chválili pevnost, v tomto případě to ale neudělám, zadní část nedrží, jak má. Trošku se hýbe, ale to jsou klasické neduhy pohyblivé konstrukce. Podstatnou vadou na kráse je nadprůměrná velikost telefonu a také do nebes trčící anténa, která mohla být klidně integrovaná. Samsung SGH-D410 ale jinak vypadá luxusně a řekl bych i draze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténa je opravdu obludná 

Lepší displej jsme neviděli

To nejlepší přijde ovšem po zapnutí přístroje. Přivítá vás úchvatná animace, při které budete křičet „dál“, jelikož jste dosud na mobilu nic podobného neviděli. Trojrozměrné pole květů se spoustou třpytivých efektů v podání 262 144 barev je nezapomenutelný začátek. Ano, čtete dobře, model SGH-D410 dokáže skutečně zobrazit čtyřikrát více odstínů než nejlepší současné mobily. Displej je navíc aktivní (TFD) s rozlišením 176 × 220 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je bez debat naprosto špičkový

Displej Samsungu SGH-D410 patří v současné době ke špičce, ale brzy si jistě vychutnáme statisíce barev i u dalších modelů. Tato hodnota by se měla stát standardem pro telefony vyšší třídy, u těch levnějších bude brzy standard pětašedesát tisíc barev. Nemusíte tedy začít rozprodávat rodinný majetek jen kvůli skvělému displeji, to opravdu není nutné.

   
 
Hlavní displej a ukázky možných tapet 

Položky na displeji mají poměrně tradiční rozestavení. Nechybí zde indikátor stavu signálu a baterie, název operátora, datum a čas. Na hlavní displej můžete uložit jednu z originálních tapet v podobě animace nebo statického obrázku. S telefonem se pracuje pomocí dvou kontextových kláves, kterým vždy přísluší jedna z položek na displeji. Levou klávesou se potvrzuje volba, pravá většinou slouží pro návrat o položku zpět.

Střední tlačítko pořád jen wapuje

Prostřední wapové tlačítko stále není potvrzovací, tato vlastnost by měla být napravena až u dalších Samsungů. Pohybem do stran u centrálního kurzoru můžete otevřít jednu ze čtyř důležitých funkcí. Směrem dolů se aktivuje nabídka fotoaparátu, pohybem nahoru nastavení zvuků, směr doleva vás zavede do textového editoru a pohybem doleva nahrajete hlasovou poznámku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Střední tlačítko opět neumí potvrzovat • podsvětlení klávesnice

Pokud zabrousíme do hlavní nabídky, zjistíme, že je podobná jako u jiných Samsungů. Vertikálně řazený seznam položek může mít dvě podoby – stránkovou a pruhovou. V prvním případě je každá položka zvlášť na displeji a doprovází ji animovaný obrázek, v druhém případě jsou ikony zmenšeny tak, aby se na displej vešly čtyři. Listování je potom rychlejší a přehlednější. V dalších úrovních už mají položky běžnou textovou podobu. Procházet nabídkou lze i s pomocí číselných zkratek a tento způsob se mi zdá ze všech nejlepší.

  
  
Dva způsoby zobrazení hlavní nabídky

 Styl nabídky další úrovně

Haló, slyšíte mě?

Samsung SGH-D410 je triální telefon, což znamená, že podporuje sítě GSM 900/1 800/1 900 MHz a můžete si s ním tedy zavolat i v Americe. Se signálem asi nebudete mít problémy, vzhledem k přítomnosti tak velké antény to snad ani není možné. Telefonovat můžete i se zavřeným přístrojem, stejně jako vyhledávat v telefonním seznamu. Pro zadání čísla je už samozřejmě potřeba odkrýt alfanumerickou klávesnici. Mobil má kvalitní zvuk, jediný problém byl v tom, že mě někdy při volání druhá strana špatně slyšela.

 
Číslice jsou při zadávání čísla obrovské - to je výhoda •  vytáčení čísla

Kromě kapacity karty SIM můžete počítat i s volným místem v mobilu. Telefonní seznam má konkrétně 1 000 položek. Ve skutečnosti je to 1 000 čísel, nikoli kontaktů, takže pokud pod jedno jméno uložíte třeba tří čísla, v paměti zaberou tři položky. Reálný počet kontaktů bude tedy logicky o něco menší. Telefon umí pracovat najednou se seznamem v mobilu i na kartě SIM a v adresáři lze naštěstí vyhledávat podle více písmen. Nedostanete se k němu ale stisknutím jednoho tlačítka, musíte napřed do kontextové nabídky. Kontakty můžete třídit do deseti skupin volajících, u každé z nich lze nastavit vyzvánění, tón SMS nebo ikonu. Výhodou je také možnost řadit do skupin i čísla na kartě SIM.

Přejděme nyní k vyzvánění, které je také svým způsobem revoluční. Polyfonní melodie se čtyřiašedesáti hlasy se jen tak nevidí. Navíc v telefonu najdete spoustu nových melodií, ze kterých se bude vaše ucho jistě radovat. Zprávám můžete nastavit jeden z deseti zvuků, já osobně jsem si však oblíbil světelný efekt. LED dioda v telefonu začne blikat jako o život. Pokud přijde SMS třeba v noci, když máte zhasnuto, vypadá to jako poselství z nebes.


V druhé kapitole článku začneme zprávami, podíváme se na možnosti fotoaparátu, na organizační a datové funkce. Najdete zde i závěr se zhodnocením telefonu

Témata článku: Samsung, , Sam, Trh, ? Displej, Test, Nejlepší displej, Nejhorší výsledek, Stejná velikost, Samsun, Komunikační software, Displej