Samsung SGH-D410: nejlepší displej na trhu (test)

Luxusní Samsung SGH-D410 přináší do našich končin spoustu novinek. Je to třeba první mobil na českém trhu, který má displej s 260 tisíci barvami. Nabízí také netradiční vysouvací koncepci. Cena je ovšem vyšší, vyplatí se?
Kapitoly článku

Zprávy: poprvé i e-mail 

Textové zprávy se píšou dobře, klávesnice je tradičně z tvrdšího materiálu, má ideální zdvih a příjemnou velikost. Trošku mi vadí její posazení, mohla být o něco níž. Při práci s horními tlačítky se budete rukou dotýkat vrchního krytu. Telefon podporuje dlouhé SMS, konkrétně 918 znaků, což je necelých šest textovek. Slovník T9 konečně nepoužívá diakritiku, takže už nezkracuje zprávy na 70 znaků. Pokud by vám ale tato možnost chyběla, můžete v nabídce aktivovat Unicode a zprávy se poslušně zkrátí.

 Píšeme textovku

Mobil si ale nepamatuje, jestli jste minule psali s T9 nebo bez ní, při každém psaní nové SMS je standardně aktivován slovník T9. Hodně nepříjemné je také standardně nastavené velké písmo (verzálky). Telefon odpočítává znaky a při překročení 160 znaků upozorní, že už píšete druhou zprávu. Co se týče paměti, k dispozici máte prostor pro 200 zpráv. Telefon podporuje i doručenky a taky obrázkové zprávy EMS.

Musím samozřejmě zmínit i přítomnost multimediálních zpráv MMS, kterým je vyhrazena samostatná položka v menu. Práce s editorem MMS je poměrně jednoduchá. Jednotlivé zprávy lze stránkovat, nesmíte však překročit stanovenou maximální velikost 100 kB. Přímo z editoru lze pořizovat fotografie i hlasové poznámky. Jejich maximální délka je 30 sekund a do telefonu jich uložíte pět. Vkládat lze i obrázky, ale pouze ty vámi nafocené. Zprávám MMS je v paměti vyhrazen celkem jeden megabajt. Stejně jako v případě SMS, i zde je k dispozici slovník T9.

 
Editor multimediálních zpráv a údaje o paměti pro MMS

Podobným způsobem jako editor MMS funguje i e-mailový klient, který je u Samsungu rovněž novinkou. Začněme tedy přílohami. Stejně jako u MMS můžete přikládat fotografii, a to buď novou, nebo uloženou. Stejné je to i s hlasovým záznamem. Uživatel má k dispozici pět účtů a pět profilů. Při psaní textu lze opět použít slovník T9. Můžete si zvolit i podpis, který se bude skládat ze jména, telefonního čísla a poznámky. E-maily lze posílat i v kopii. Zajímavou funkcí je interval kontroly došlých e-mailů, který se nastavuje v rozmezí 1, 3, 6 nebo 12 hodin. Telefon načítá nejprve hlavičky e-mailu, teprve potom celou zprávu.

 Editor e-mailu

Fotíme a točíme

Důležitou funkcí je i digitální fotoaparát. Není však nijak revoluční, se svým VGA rozlišením patří k současnému standardu. Maximální velikost fotek je 640 × 480 bodů. K dispozici jsou i další velikosti obrázků a různé druhy kvality. Možná vás překvapí i možnost sekvenčního snímání; najednou lze pořídit 6, 9 nebo 15 snímků. Ty budou ale v nižším rozlišení, sekvenční snímaní zkrátka něco stojí.

 
Nabídka fotoaparátu • než se scéna objeví na displeji, musíte dlouho čekat • displej během fotografování

Téměř u každého fotomobilu jsou k dispozici nějaké efekty, kterými lze fotografii upravit nebo přikrášlit, nejinak je tomu i u SGH-D410. V nabídce najdete několik rámečků pro vaše fotografické výtvory, obraz lze různě natáčet a přibližovat. Nezapomeňte, že můžete otáčet i celým objektivem. Pro fotografie jsou v telefonu vyhrazeny zhruba 3 MB paměti, stejná velikost je připravena i pro videa. Ty jsou ve formátu AVI a obsahují i zvuk. Točit můžete ve dvou velikostech: 128 × 96 a 176 × 160 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu. Samsung není možné chválit, obrázky
jsou rozmazané a jakoby zastřené

Fotografie a videa lze z mobilu do počítače přehrávat pomocí kabelu nebo infraportu, musíte si ovšem nainstalovat komunikační software EasyGPRS, který stáhnete na webu českého distributora Samsungu.

Mobil nabízí i podporu Javy, konkrétně ji využijete při hraní čtyřech předinstalovaných her. Ačkoli Java podporuje standard MIDP 2.0, benchmarkový test jBenchmark 2.0 se mi na ní nepodařilo spustit. Se starší verzí 1.0 dosáhl Samsung hodnoty 234, což je čtvrtý nejhorší výsledek v celém seznamu.

 
 
Čtyři vestavené javové hry

Kalendář už známe

Grafické zpracování kalendáře je opět na jedničku, od předchozích modelů Samsung se totiž nijak zvlášť neliší. K dispozici je sice jen měsíční pohled, ale víkendy jsou v něm barevně odlišeny od běžných dnů a dny s událostmi jsou také zvýrazněny. Týden ovšem opět začíná nedělí. Organizátor času nabízí poznámky o délce až 40 znaků.

  
Nabídka organizačních funkcí • kalendář • vkládání události do kalendáře

  
Zadávání úkolu • nastavení upomínky

Budík dokáže budit i při vypnutém mobilu, jestliže si to tak nastavíte. Kromě toho umí i tzv. „ranní volání“ – pokud tuto funkci aktivujete, telefon vás bude budit i v tichém režimu. Nastavit lze až tři různé budíky, každý z nich může fungovat v různý den i čas.

 Budíky

Nechybí samozřejmě ani kalkulačka, která neignoruje priority matematických operací a zvládá i práci se závorkami. V nabídce je i převodník měn a dalších jednotek. Do paměti telefonu lze nahrát několik třicetisekundových hlasových nahrávek. S trochou nepohodlí můžete tento diktafon použít i pro nahrání hovoru.

  
Chytrá kalkulačka a prostředí vestavěného diktafonu

Telefon lze k počítači připojit pomocí kabelu nebo infračerveně, má hardwarový modem a podporuje GPRS třídy 8. S programem Easy GPRS je nastavení datového spojení jednoduché. Wapový prohlížeč je vcelku standardní, na velkém displeji ale dobře použitelný

 
Wapový prohlížeč

Stojí to za to?

Samsung SGH-D410 patří mezi nejlépe vybavené telefony výrobce. Hlavním lákadlem je bezkonkurenční barevný displej s 260 000 barvami a propracované menu. Telefon je po stránce designu zajímavý, vysouvací koncepce je opravdu neobvyklá. Konstrukce ale není příkladná, snad jen použité materiály. Kromě toho je mobil docela velký a těžký.

Telefon se má začít prodávat v červnu za cenu okolo 16 000 Kč, což se mi zdá docela dost. Kdo chce ovšem mít výjimečný mobil, asi si za něj rád připlatí.

Podrobné parametry Samsungu SGH-D410 najdete v katalogu mobilů 

Plusy a mínusy

+ skvělý displej
+ čtyřiašedesátihlasé vyzvánění
+ luxusní vzhled

– rozměry a hmotnost
– málo pevná konstrukce
– poměr výkon/cena
– telefon by mohl být rychlejší


V závěrečné kapitole článku najdete fotogalerii. Jsou v ní i obrázky, které jsme v článku nepoužili

Témata článku: Samsung, , Stejná velikost, Komunikační software, Nejlepší displej, Trh, Samsun, Nejhorší výsledek, Sam, Test, ? Displej, Displej