Samsung SGH-E100: pokračování bestselleru! (test)

Jedno z nejnovějších véček jihokorejského výrobce nahrazuje velmi úspěšný model SGH-T100. Aby novinka nezůstala v konkurenčním boji pozadu, přináší v dnešní době tak důležité funkce jako MMS, GPRS či Javu.

Messaging

Při psaní SMS editor odečítá ze 160 znaků, napsat můžete ale až dvanáct SMS zpráv.  Při použití diakritiky Samsung opět zkrátí SMS zprávu na 70 znaků, stejně to funguje i v případě, že použijeme  T9. To je velká škoda. Jak už bylo řečeno, při psaní je k dispozici pět až sedm řádků. Text lze různě formátovat, zarovnávat, ztučnit, použít kurzívu nebo podtrhnout apod.

  

  

Můžete připojit i jednoduchý obrázek, animaci či melodii. Telefon podporuje jak EMS, tak formát multimediálních zpráv MMS. Do přístroje uložíte celkem 200 SMS zpráv, při odeslání se automaticky ukládají do složky Odeslané. Využit můžete až 10 přednastavených textovek. Samsung E100 podporuje také doručenky. Škoda, že chybí e-mailový prohlížeč. Dynamická paměť telefonu pro obrázky, hlasy a moje zvuky je 9 MB, což je slušná hodnota. Stejnou velikost nabízí i model E700.

  

  

Organizujeme čas

Organizátor času nabízí poznámky o délce až 100 znaků, řadit je můžete do čtyř kategorií – diář, seznam úkolů, hovor a výročí. Do každé kategorie lze uložit 25 poznámek, celkový počet je tedy 100. Kalendář potom nabízí měsíční přehled, do kterého lze poznámky umísťovat. Do jednoho dne není problém umístit i více událostí. Ty lze mezi jednotlivými dny jak přesouvat, tak kopírovat. Nový týden začíná vždy nedělí, tak jako u ostatních Samsungů, každý měsíc je v kalendáři barevně odlišen.

   

Velmi dobře propracovaný je opět budík. Můžete nastavit až tři různé budíky, každý dokáže budit v různě stanovený den i čas. Zvláštní funkci skýtá budík pod názvem "ranní volání", ten slouží k tomu, že vás probudí i při tichém režimu. Budík se aktivuje i při vypnutém mobilu, pokud si tuto funkci nastavíte.

Mezi další pomůcku patří kalkulačka se základními funkcemi typu sčítání, odečítání, násobení, dělení a procenta. Převodník zvládá převádět měnu, délku, hmotnost, objem, plochu a teplotu. Časovačem zase můžete odpočítávat čas. Nechybí ani stopky.

  

Hrajeme a datujeme

V telefonu naleznete celkem pět her, z toho dvě javové. Jedná se o známé hry už z ostatních mobilů značky: Honeyball (medový míč), arkáda Go!Hamster a Bowling. V Javě je to pak Snowballfight (koulovaná) a BubbleSmile (barevné koule). Mobilní data GPRS tečou rychlostí 4 + 1. S počítačem můžete telefon propojit buď přes kabel nebo infračervený port.

  

  

Závěr

Samsung SGH-E100 má co nabídnout. Oproti předchůdci i ostatním modelům značky přináší, jak mylně informovala konkurence, GPRS, Javu, MMS i velkou paměť. Telefon má shodnou výbavu s modelem E700, který má navíc akorát digitální fotoaparát a poněkud více netradiční design, což je dáno absencí antény. Model E100 nabízí zkrátka vše, čím se může značka Samsung v současnosti pochlubit - ať už pozitivně či negativně.

Plusy a mínusy

+ vzhled a design
+ barevný displej TFT
+ 40hlasé vyzvánění

- SMS s diakritikou (včetně T9)
- chybějící třípásmový provoz
- neprogramovatelný kurzor

Internetové odkazy

www.samsung.cz: web českého distributora telefonů Samsung, společnosti Kiboon Mobile. Jsou zde základní informace o nabízených telefonech, přehled servisů a distributorů, můžete si stáhnout vyzváněcí melodie a několik programů pro telefony Samsung.

www.samsungmobile.com: centrální web Samsungu věnovaný mobilním telefonům. Jsou zde podrobnější informace o všech modelech, ke kterým lze stáhnout software nebo manuál. Po zaregistrování lze z wapové adresy wap.samsungmobile.com stahovat vyzváněcí melodie, obrázky a hry, českému uživateli je ale část těchto služeb nepřístupná.

Telefon zapůjčil

Kiboon Mobile
telefon: 221 033 098
předběžná cena: 10 000 Kč
termín uvedení: říjen 2003

Témata článku: Samsung, , Samsung E100, Orel, Best, Pokračování, BES, Test, Nový týden, Samsun, Bestseller, Tiché vyzvánění, Sam