Samsung SGH-E250: všechno a nic (test)

Mate vzhledem. Vypadá jako dospělý Samsung, ale můžete jej mít za čtyři tisíce. Je to jen plastový low-end, nebo opravdu dobrá koupě?
Kapitoly článku

Foto? O berličce, hnáty křivé...

SGH-E250 sice fotí i natáčí video, tyto funkce má ale hlavně kvůli dalšímu řádku ve výčtu funkcí na reklamním letáku. VGA foťák se hodí tak maximálně pro MMS a fotky ke kontaktům. Přitom by stačilo jen vylepšit optiku, nastavení se nabízí celá řada. Kromě volby rozlišení, několika efektů, vyvážení bílé se nezapomnělo na možnost doplnit foto rámečkem. Nechybí samospoušť či uživatelsky nastavitelné zvuky, které je možné i zcela vypnout. I když výčet funkcí hlásá zoom, je samozřejmě pouze digitální. Jinými slovy umí akorát zvětšit část fotky a mizernému obrázku dodá viditelné čtverečky.

E250 d 03.jpg E250 d 04.jpg 
Skvělé prostředí fotoaparátu kazí použitá optika a rozlišení snímače

Kromě jedné fotky umí Samsung i sekvence 6, 9 nebo 15 snímků. Komu to nestačí, natočí rovnou MP4 video. Vzhledem k popsaným kvalitám fotek je ale jistě všem jasné, jaký se dostaví výsledek. Oba režimy (foto i video) zobrazují na displeji pomocí ikon aktuální nastavení. To je možné měnit opakovaným stiskem jednotlivých kláves, každá cyklicky mění jednu funkci. Změna nastavení je tak dílem okamžiku, není třeba zdlouhavě procházet nabídkou. Překvapením je makro, které podává v rámci možností místy i použitelné výkony.

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 
Efekty – normální, černobílý, negativ, sépie
05.jpg 06.jpg 07.jpg 
Efekty – reliéf, výkres, voda
08.jpg 09.jpg 
Normální foto a zoom
10.jpg 11.jpg 12.jpg 
Zesvětlená, normální a ztmavená fotka
13.jpg 14.jpg 
Interiér, exteriér
15.jpg 16.jpg 
Makro
S.jpg
Sekvenci 15 snímků jsme pro pohodlnější prohlížení slepili do jednoho souboru

Stáhněte si ukázková videa pořízená Samsungem E250
Video1
Video2
 

Zábava také jen napůl

Ani Samsung nechce zaostat za konkurencí, proto vybavil E250 rádiem a mp3 přehrávačem. Jelikož telefon dorazil k testu pouze s nabíječkou, podělím se u rádia alespoň o papírové parametry. Do paměti lze uložit až 30 stanic, reprodukce může probíhat i přes reproduktor, je ale nutné mít připojená sluchátka plnící roli antény. Ta najdete jako součást balení, kvůli specifickému tvaru konektoru je připojení vlastních sluchátek nemožné.

E250 d 13.jpg E250 d 16.jpg 
MP3 přehrávač neumí hrát na pozadí jiných aplikací, rádio neumí hrát bez sluchátek

Mp3 přehrávač zvládne čtyři seznamy skladeb po třiceti, náhodné přehrávání či opakování. Jako rádio může hrát přes sluchátka, nebo přes reproduktor (zde sluchátek netřeba). I zde se setkáváme s praktickým přiřazením jednotlivých funkcí přehrávače tlačítkům. Ještě kdyby se zbytečně neplýtvalo s místem a třetinu displeje nezabíraly vizualizace s nulovou informační hodnotou. Díky podpoře paměťových karet by mohl být přehrávač použitelný, mnozí se ale nepřenesou přes fakt, že nezvládne hru na pozadí. Maximum, které z něj dostanete, je vypnutí displeje a zamknutí klávesnice při zavření (hudba stále hraje). Na používání jiných aplikací rovnou zapomeňte.

E250 d 02.jpg E250 d 10.jpg E250 d 12.jpg 
Vestavěný prohlížeč je spíše nouzový

Javu má dnes snad každý telefon, nejinak je tomu i u Samsungu. Už z výroby si nese osm her, další bude nutné stáhnout přes GPRS nebo EDGE třídy 10. Přes Bluetooth nebo na kartě je sice do telefonu dostanete, ten se k nim ale bude chovat jako k souborům, které nezná. Samsung lze podle návodu s instalovanou kartou použít i jako USB Mass storage zařízení, datový kabel bude ale stejně jako paměťovku potřeba dokoupit.

Smíšené pocity

Samsung SGH-E250 není špatný mobil, ale na své cestě skončil v půlce. Za cenu kolem čtyř tisíc nabídne řadu zajímavých funkcí, širokou paletu různých nastavení přímo dělaných pro hračičky, solidní displej a paměťovky. Bohužel zůstává řada detailů nedotažená a právě tyto nedodělky kazí celkový dojem. Přitom by stačilo část funkcí vypustit, zbytek doladit a hned by se s telefonem pracovalo lépe. Současný stav tak asi spíše uživatele odradí než přitáhne, málokdo dá přednost půlce jízdního kola před celou koloběžkou...

E250 18.jpg E250 19.jpg E250 20.jpg E250 21.jpg
Velice příjemné rozměry budou silnou zbraní Samsungu E250

Témata článku: Samsung, , Samsung E250, Důležitý údaj, Sam, Displej čitelný, Plovoucí okno, Test, Týdenní přehled, Svižný telefon, Barvička, Samsun, Reklamní leták