Samsung SGH-E250: všechno a nic (test)

Mate vzhledem. Vypadá jako dospělý Samsung, ale můžete jej mít za čtyři tisíce. Je to jen plastový low-end, nebo opravdu dobrá koupě?

Samsung modelem SGH-E250 rozšiřuje své portfolio levných černých a stříbrných sliderů. Lze si ho ale také splést s dražšími modely díky velké podobnosti jednotlivých modelů napříč celým spektrem. Nabízí řadu ne zrovna obvyklých funkcí, naopak některé zcela běžné nevede.

Klíčové vlastnosti

  • Bluetooth
  • podpora paměťových karet
  • displej čitelný na slunci
  • FM rádio
  • EDGE

Hlavní nedostatky

  • MP3 přehrávač nehraje na pozadí
  • klávesnice
  • jen VGA fotoaparát
  • nedotažené funkce

Kingston_partner_small.jpg

Samsung E250
E250 Samsung SGH-E250 je kompaktní slider, u kterého i přes nízkou cenu najdeme bluetooth, paměťové karty a rádio. Tyto funkce jsou kompenzovány pouze VGA fotoaparátem a špatnou klávesnicí.rozměry a hmotnost: 99 × 49 × 14 mm, 81 g
displej: 2'', aktivní TFT, 128 × 160, 65 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10
konekt.: jiný, Bluetooth (A2DP)
paměť: 10 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 750 mAh, procesor: 150 MHz
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: VGA (640 × 480), video (120 × 160)
53 %
(401. místo z 912)
katalogrecenze
cena: 2 160 Kč (koupit)

E250 01.jpg E250 05.jpg E250 07.jpg E250 02.jpg

První véčko kdysi představila Motorola. Mnoho uživatelů si tuto konstrukci spojuje ale také s asijským Samsungem, který otevírací mobily doplnil o posuvné slidery. Klasickou konstrukci bere spíše jako okrajovou záležitost. Proč také ne, vysouvák je veskrze praktický, složením telefonu lze ušetřit rozměry a zachovat dostatečně velký displej i klávesnici. Spolu s typickými konstrukčními řešeními se řadě z nás vybaví pod značkou Samsung displeje hýřící barvičkami, místy až v kýčovitých kombinacích. Přetrvává také tvrdohlavost návrhářů, kteří odmítají vyslyšet námitky uživatelů a pořád dokola opakují vytýkané chyby.

E250 03.jpg E250 04.jpg E250 08.jpg E250 10.jpg 

Stokrát jinak, pořád stejně

Nový slider se zařadí do davu svých týmových kolegů, které zvenčí často odlišuje jen několik detailů. Samsung sice občas představí zpestření v zajímavých barvách i konstrukcích, většinou ale produkuje otevírací nebo posuvné telefony v dnes už okoukané černé či stříbrné. Pokud se vám tento styl líbí, stačí zvolit příslušnou funkční výbavu a výběr nového kousku je hotov. Na druhou stranu proč měnit něco, co zákazníci kupují?

Model E250 dokáže zaujmout už na první pohled. Tenký kompaktní telefon, univerzální stříbrná, proč ne. Stačí ho ovšem vzít do ruky a začne se objevovat jedno „ale“ za druhým. Samsung se inspiroval u Motoroly a displej se neodsouvá celý. To by samo o sobě nevadilo, kdyby hrana, za kterou se zapře otevírající palec, nebyla těsně pod displejem. Při otevírání se dá styku s krycím sklíčkem zabránit, u opačného pohybu se však kontaktu nevyhnete a nutně pak následuje čištění otisků. Nabízí se sice alternativa zavírání za horní část, komfortem bych to ale nenazval. U displeje je nutné ještě zmínit jeho téměř nulové zapuštění, o škrábance si tak přímo říká.

Na bočních stranách najdeme vpravo dole systémový konektor a vlevo dole otvor pro microSD paměťové karty. Oba otvory kryjí záslepky napevno spojené s tělem, na jejich dlouhou životnost bych příliš nevsázel. Nad slotem karet se zabydlelo dvojtlačítko regulace hlasitosti, po obvodu už jiné narušení linií nenajdeme. Horní více než polovinu zad tvoří plastový kryt baterie. Jeho snadnější otevření umožňuje podobný výstupek jako vepředu. Odhaduji, že právě toto místo bude jako první bez barvy. Při každém položení telefonu totiž dochází k jeho přímému kontaktu s podložkou.

E250 06.jpg E250 11.jpg E250 12.jpg 
Běžná sluchátka k Samsungu nepřipojíte

S hmotností 81 g by se dal tento Samsung nosit i na krku, poutko pro zavěšení bohužel chybí. Placka s rozměry 99 × 49 × 14 mm tak bude hledat dočasné útočiště v kapse, kabelce, nebo módní ponožce. Výsuvný mechanismus je téměř bez vůle, prospěla by mu silnější pružina zajišťující telefon v otevřené poloze. Při tisknutí funkčních kláves se horní výsuvná část nepatrně pohybuje.

Kapacita akumulátoru postačí při slabém provozu na zhruba dva dny. Pro uložení melodií, fotek, her a dalších slouží 10MB vnitřní paměť, použít lze také microSD karty. S 1GB paměťovkou Kingston dokázal mobil pracovat bez problémů.

Témata článku: Samsung, , Samsung E250, Barvička, Reklamní leták, Svižný telefon, Důležitý údaj, Test, Samsun, Plovoucí okno, Displej čitelný, Sam, Týdenní přehled