Samsung SGH-E700: bez antény, a jak mu to sluší! (velký test)

První véčko bez antény se může chlubit barevným displejem OLED na čelní ploše, špičkovým displejem uvnitř a čtyřicetihlasým vyzváněním. Je to nejlepší telefon, jaký Samsung pro evropský trh zatím vyrobil. Přečtěte si velmi podrobnou recenzi s více než stovkou obrázků.

Telefonování: bez obrázku na displeji

Kapacita paměti telefonu je více než dostatečných tisíc záznamů, z nichž u každého může být několik položek: mobilní, domácí, pracovní, faxové a jiné telefonní číslo a e-mailová adresa. Skutečně jde o tisíc vícepoložkových záznamů, nikoli jen o počet položek, jak jsme zvyklí u některých jiných Samsungů. Celé jméno je možné zařadit do skupiny volajících a odlišit jej zvoněním, zvláštní melodii lze přiřadit i přímo konkrétnímu kontaktu, stejně jako obrázek. Zde však nepochopitelně nemůžete využít vestavěný digitální fotoaparát. Ke jménu skutečně nelze přidat fotografii osoby, ale pouze některou z malých a nepříliš povedených ikonek. To je opravdu škoda, zde mě telefon zklamal.

   
 
Ukázka možností vícepoložkového telefonního seznamu
(vlevo dole několik obrázků, které lze vložit ke jménu)

Samsung dokáže pracovat najednou s pamětí na kartě SIM, kde ale nelze využít některé rozšířené funkce zmíněné v předchozím odstavci, i s pamětí telefonu. Nemůžete také vybrat jen jednu paměť a tu používat; vždy uvidíte oba dva seznamy vedle sebe. Mezi položkami se vyhledává postupným psaním počátečních znaků, a to je také vítaný rozdíl oproti některým jiným Samsungům.


Pro vstup do seznamu je nutné stisknout pravou funkční klávesu
a potom levou potvrdit volbu „Find name“

Obsah paměti na kartě SIM je možné najednou zkopírovat do paměti telefonu, opačným směrem to jde jen po jednotlivých jménech. Celý seznam lze podle manuálu poslat prostřednictvím infraportu do jiného zařízení, nepodařilo se mi to ale ani s počítačem (Windows), ani s PDA (PalmOS), ani s jiným telefonem (Nokia). Recenze na ruském serveru Mobile-Review ale zmiňuje, že s přenášením kontaktů prostřednictvím infraportu nebyly vůbec žádné problémy, takže možná je chyba někde u mně.

 
v seznamu lze vyhledávat vypisováním počátečních znaků jména

Zvuky: možná až moc

Zvuky telefonu jsou tradičně vynikající, čtyřicetihlasá polyfonie je znát. V Samsungu SGH-E700 je nahráno třicet kvalitních, zvonivých vyzváněcích melodií a k tomu několik dalších zvuků ve formátu MMF. Další zvuky – ale také i obrázky – dostanete do mobilu přes wap a snad také z počítače. Budete pro to ale potřebovat speciální software, pouze infraport nestačí, a je otázkou, jestli tento software bude k dispozici. V zapečetěné krabici s telefonem žádné cédéčko nebylo, český distributor Samsungu nám potvrdil, že software nebude k dispozici ... jenže v tiskové zprávě se uvádí opak. Čemu věřit?

Pro upozorňování na příchozí hovor si můžete vybrat mezi zvoněním, vibracemi a kombinovaným upozorňováním, kdy telefon několik sekund pouze vibruje a až poté začne zvonit (už bez vibrací). Pro textové i multimediální zprávy lze vybrat mezi deseti připravenými zvuky – každý typ zprávy může znít jinak. Velmi vítám možnost nastavit, jestli chcete, aby se upozornění na příchozí zprávu ozvalo jen jednou, nebo zdali se má pravidelně opakovat, dokud textovku nepřečtete.

 Samsung hraje při každé vhodné i nevhodné příležitosti

Samsung SGH-E700 nemá vyzváněcí profily. Podržením křížku se však telefon rychle dostane do tichého režimu, kde je vypnuta většina zvuků a pro upozorňování slouží vibrace. Nezapomeňte ale, že tichý režim nemá vliv na nastavený zvuk závěrky fotoaparátu, jehož se nijak nezbavíte.


V další kapitole se dozvíte, jak si Samsung rozumí s textovými a multimediálními zprávami 

Témata článku: Samsung, , Panasonic GD87, Samsung Z, Siemens SL55, Sony Ericsson T610, Sam, Gumový špuntík, Velký, Černý bílý, Jak, Velký test, ANT +, Následující část, Souhrnný přehled, Malá spotřeba, Frankfurt nad Mohanem, Tradiční značka, Test, Český software, Samsun, Ant, Stejný krok