Samsung SGH-E700: co lidem nejvíc vadí

Před měsícem jsme na MobilManii vydali první díl kritické série „Co lidem nejvíc vadí“. Dokonale jsme v něm pomluvili Sony Ericsson T610 a nyní nezůstane nitka suchá ani na Samsungu SGH-E700.
Samsung SGH-E700 je špičkový telefon, však jsme ho také v recenzi i v delších zkušenostech hodně chválili. Přesto se na něm najde řada vlastností, které Samsung nedomyslel nebo snad záměrně pokazil a o kterých byste před rozhodováním určitě měli vědět. Samsung SGH-E700 asi čtyři měsíce sám často používám, ale informace do článku jsem čerpal i od jiných uživatelů, například z internetových diskuzí.

  
Tři obrázky jsou ve větším formátu, abyste si mohli prohlédnout každý detail
(tip: poklepejte na horní lištu obrázku, který se tím zmenší na formát obrazovky a objeví se posuvníky)

Ještě jednou upozorňuji, že tento typ článků se zaměřuje pouze na špatné vlastnosti telefonů a až na závěrečný souhrn zcela opomíjí dobré věci. Pro získání objektivního přehledu si přečtěte také megarecenzi a delší zkušenosti s telefonem.

  
Samsung SGH-E700 ze všech stran

Design a konstrukce: rozjedeme to pomalu

Design je vlastnost, která si u Samsungu asi nezaslouží kritiku, a snad už nikdo nebude namítat, že telefon bez antény se nemá právo nazývat véčkem. Rovněž ke konstrukci se nedá příliš mnoho napsat, protože vyviklaná baterie je případ pouze mého kusu z první série. Zrovna o víkendu se ale v diskuzích objevil příspěvek uživatele, jehož Samsung SGH-E700 má v otevřeném stavu nezvykle velkou vůli – proto raději i v tomto případě telefon při koupi pořádně osahejte. Samsung při položení na stůl nespočívá pevně na třech bodech a trochu se kolébá – to je ale asi jen detail.

  
Véčko bez antény vypadá skvěle • kvůli vystouplému očku a zámku baterie
se telefon po položení na stůl kolébá

Hodně kritiky vznáší uživatelé na vzhled nabíječky – něco tak škaredého se prý jen tak nevidí. K nabíječce mám osobně neutrální postoj, ale na internetu se kritizuje opravdu důrazně.


Co se na ní nelíbí? 

Ovládací a další prvky: spíš jen drobnosti

Výdrž telefon není vlastnost, kterou bychom měli příliš chválit. Dobíjím přibližně každé dva až tři dny, ale když moc nevoláte, dostanete se i na čtyři. Určitě by se někdy hodila druhá baterie, kterou Samsung ke svým telefonům občas přikládá, ale model SGH-E700 je jednou z výjimek.

S kvalitou příjmu nejsou problémy, ve Spojených státech amerických a některých dalších zemích, kde se používá frekvence 1 900 MHz, však E700 bude pouze ozdoba – je bohužel pouze duální. Samsung přitom triální telefony umí.

Boční tlačítka jsou dostatečně zapuštěná, nestává se mi, že bych s nimi omylem spustil třeba digitální fotoaparát – také kvůli tomu, že se příslušná klávesa musí podržet delší dobu. Malý infraport je určen pouze pro vyměňování vizitek, nepošlete přes něj z mobilu obrázek ani vyzváněcí melodii – do paměti se prostřednictvím infraportu dostanete jen po nainstalování programu EasyStudio do počítače.

 
Infraport a boční tlačítko pro aktivaci fotoaparátu

Tlačítka jsou dostatečně rozměrná, dobře se mačkají, vše však korunuje čtyřsměrná kurzorová klávesa, v jejímž středu je pro ozdobu modré tlačítko. Dostanete se s ním totiž pouze na wap a můžete jej pro potvrzování používat v javových programech – nikde jinde.

  
Klávesnice, její podsvětlení a proklatě jednoúčelové středové tlačítko 

Jednotlivým směrům čtyřsměrného tlačítka jsou v pohotovostním stavu přiřazeny čtyři funkce. Proti editoru SMS a dejme tomu i kalendáři nelze nic mít, ale fotoaparát má už své vlastní tlačítko na pravém boku a melodii určitě neměníte každý den. Místo toho zde mohl být přístup do telefonního seznamu, do něhož se teď dostanete až stisknutím dvou tlačítek.

Před pořízením telefonu Samsung se připravte na to, že neexistuje téměř žádné příslušenství. Lze jen chválit, že k telefonu obvykle rovnou dostanete hlasité handsfree, ale když potřebujete instalační handsfree do auta, nejrůznější držáky, datové kabely, pouzdra atd., neseženete téměř nic originálního přímo od Samsungu.

Osobní handsfree dostanete rovnou i k modelu SGH-E700, ale je škoda, že jde pouze o jednoduchou bondovku s tlačítkem a ne handsfree kombinovanou se šňůrkou na krk jako u starších telefonů této značky. Zkritizovat musím velmi nepoddajnou pryžovou krytku zdířky pro zapojení sluchátka – v autě s ní často musím bojovat.

  
Dodávaná handsfree a její připojení k telefonu


Článek ještě nekončí, v další kapitole zhodnotíme počeštění a prostředí telefonu, podíváme se na telefonování a práci se zprávami.

Témata článku: Samsung, Sony Ericsson T610, Originální kabel, Špičkový design, Dostatečná paměť, Samsun, Výborná kvalita, Barevné prostředí, Sam, Brdo, Lid