Samsung SGH-E800: vícevrstvá elegance (živé fotky)

Samsung připravuje dva nové telefony SGH-E800 a SGH-E810. Už na první pohled jsou velmi stylové a na ten druhý se začnou dít podivuhodné věci. Jednoho z těchto konkurentů Siemensu SL55 jsme měli možnost nafotit, v článku proto najdete „živé“ fotografie.

Sluší mu to

Dva nové Samsungy se od sebe příliš neliší. Na českém trhu se objeví model SGH-E800, proto budeme psát zejména o něm. Je o osmnáct gramů lehčí a také o sedm milimetrů užší než jeho velice podobný bratříček SGH-E810.

  
  
Fotografie z CeBITu: nahoře Samsung SGH-E800, dole SGH-E810. Další modely, které
Samsung na veletrhu představil, najdete
v tomto článku

Samsung SGH-E800 se řadí mezi zástupce malých lehkých přístrojů s velice „šmrncovním“ designem. Působí velice ladně a kompaktně a jeho siluetu neruší ani anténa, která je skrytá uvnitř. Přednímu panelu telefonu dominuje displej s rozměry, které nijak nevybočují ze zvyků Samsungu. Pod displejem je situováno čtyřsměrné ovládací tlačítko a kolem něj jako kolem stolu posazeny další klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung SGH-E800 se velmi podobá Siemensu SL55

Uprostřed v čtyřsměrném kříži je kulaté tlačítko, které by podle Samsungu mělo konečně sloužit pro potvrzování. U modelu, který jsme měli možnost vyzkoušet, ale sloužilo zase pouze pro rychlý přístup k wapu. S finálním soudem ale počkejme až na finální kousek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je to malý telefonek

Klávesnice, kde jsi 

Stejně jako u podobně řešeného Siemensu SL 55 je klávesnice schována uvnitř pod horním panelem, který lze snadno vysunout směrem nahoru. Při vysunutí je nejprve potřeba překonat jistý odpor pružiny, pak se ale horní část odsune již velmi lehce. Stejně tak je to i při zasouvání. Tlačítka číselné klávesnice jsou poměrně daleko od sebe a jejich stisk je dostatečně jistý. Drobnější problémy jsme ale měli u spodních tlačítek, na která se palec poněkud hůře dostává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po vysunutí horní části se objeví klávesnice

Displej nového Samsungu je podobný Samsungu SGH-E700. Je tedy aktivní s poměrně velkým rozlišením, dokáže zobrazit pětašedesát tisíc barev. Oceníte jej zejména při používání vestavěného fotoaparátu, který dokáže fotit s maximálním rozlišením 640 × 480 bodů. Telefon obsahuje funkci, pomocí níž dokáže zaznamenat třicet sekund videa (motion-JPEG function). Další funkce s názvem Multi-Shot umožňuje pořídit sérii patnácti snímků rychle za sebou. Fotoaparát nabízí také čtyřnásobný zoom.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky displeje

Hlavní rozdíl mezi modely SGH-E800 a SGH-E810 spočívá v umístění objektivu fotoaparátu. Zatímco u modelu E810 upevněn na horní hraně telefonu v otočném kloubu, u osmistovky se objeví na spodní straně vysunuté vrchní části. Je u něj také zrcátko pro snadnější focení autoportrétů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát je v zavřeném stavu ukrytý

Pálí mu to 

Novinka disponuje pro tuto kategorii dnes již standardními funkcemi. Za zmínku stojí vícepoložkový telefonní seznam (1 000 záznamů, 6 položek), čtyřiadvacetihlasé vyzvánění s možností nastavení vlastních melodií, dále hlasové vytáčení, plánovač atd. Z datových funkcí obsahuje osmistovka GPRS třídy 10 (v konfiguraci 4+1 nebo 3+2 timesloty) a podporuje také wap 2.0. Funkčně je telefon prakticky shodný se současným topmodelem SGH-E700.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Píšeme textovou zprávu

Zatímco Samsung SGH-E810 se na náš trh pravděpodobně vůbec nedostane, telefon SGH-E800 by se zde měl objevit už koncem prázdnin. Nebude zde ale sám. Očekává se, že Siemens už velmi brzy představí nový model SL65, který by mohl být pro nové Samsungy zdatnou konkurencí.

Ve zkratce

síť: GSM, 900/1800 MHz
rozměry: 88 x 50 x 23 mm
hmotnost: 104 g
displej: aktivní, rozlišení 128 x 160 bodů, 4 řádky textu (proměnná velikost)  
telefonní seznam:  1000 míst v tel.,  6 položek u kontaktu
zprávy: SMS s T9, EMS, MMS
wap: 2.0 
vyzvánění: polyfonní (64 hlasů, vlastní melodie), vibrační
spojení: GPRS tř. 10 (4+1, 3+2), IrDA
fotoaparát: VGA vestavěný, 300 kpx, vestavěný blesk, 4 x zoom  
organizační funkce: kalendář, úkolovník, plánovač, čas ve světě, budík
další funkce a vlastnosti: Java, hlasové vytáčení, tapety

Další fotografie 

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Diskuze (11) Další článek: Sagem myC-2: levné véčko potěší (test)

Témata článku: Samsung, Sam, Kolem stolu, F +, Kulaté tlačítko, Samsun, Vice