Samsung SGH-P400: perla s otočným displejem (velký test)

Druhý Samsung s foťáčkem se vyznačuje především otočným displejem. Na precizní provedení jsme už u Samsungů zvyklí. Model P400 vylepšuje navíc několik drobných nedostatků, které jsme starším kouskům vytýkali.

Nechme pro tuto chvíli displej na pokoji, lehce se k němu vrátíme ještě v kapitole o fotoaparátu. naše pozornost se nyní upne na běžné používání telefonu a ovládatelnost vůbec. Neznalce při prvním kontaktu s přístrojem jistě nadchne barevná animovaná tapeta na pozadí. Pokud vám nevyhovuje, můžete ji samozřejmě vypnout, nebo nastavit něco neutrálního – třeba digitální či analogové hodiny nebo kalendář.

Nabídka má dvě osvědčené podoby, u obou jsou zobrazeny tři po sobě následující položky. V prvním případě jedna z nich zabírá téměř celou obrazovku, v druhém případě je pak prostor mezi všechny zobrazované informace rovnoměrně rozdělen. Líbí se mi zvolené názvy, například „Styl pruhu“ (pro tři položky pod sebou) je pro mě stravitelnější, než „Styl filmu“ u starších modelů.

Klávesnice na jedničku

   

V nabídkách jakékoliv úrovně můžete využít klávesových zkratek, telefon je při procházení menu dole sám zobrazuje. Na rozdíl například od Nokií nemusíte zkratkovou klávesu stlačit v nějaké omezené době. Můžete se pořádně rozmyslet, přesně podle hesla „Dvakrát měř, jednou řež“. Ke kvalitě provedení klávesnice nelze mít žádné výhrady. Klávesy jsou dostatečně citlivé, díky již zmiňovaným zásekům je pak snadno nahmatáte i poslepu, čemuž napomáhají i drobné výstupky okolo klávesy pět – obdoba označení kláves F a J na počítačové klávesnici.

Zvláštní zmínku si zaslouží boční klávesy. Na levé straně jsou dvě, v pohotovostním režimu slouží ke změně hlasitosti vyzvánění, jinak je můžete využít k rolování v nabídkách. V zavřeném telefonu s vnějším displejem vám pomohou přečíst informace na zhasnutém displeji. Způsobí totiž jeho rozsvícení. Zvláštní funkci mají tyto klávesy při focení. Dokáží otočit obraz vzhůru nohama, což se může při focení v neobvyklých pozicích často hodit.

Mimochodem, pro rychlé vypnutí či zapnutí všech zvuků slouží klávesa #. Toto nastavení je ale platné jen do nejbližšího vypnutí telefonu, dejte proto pozor na veřejných místech. Samsungy jsou známé svými zvukovými projevy, rády se pochlubí svými audio kvalitami při každé příležitosti – například při otevření telefonu.

Klávesa na pravé straně umožňuje ovládat fotoaparát. Jednak umí aktivovat nabídku fotáčku, slouží ale také jako spoušť. Oceníte to opět především v případě sklapnutého telefonu s otočeným displejem, kdy k jiným klávesám nemáte přístup. V této pozici boční tlačítko fotoaparát aktivuje, ale musíte jej dlouze podržet.

Témata článku: Samsung, , , Panasonic GD87, Samsung Z, Sharp GX13, Vážný konkurent, Běžný modem, OTO, Velký, Velký test, Test, Samsun, Počáteční písmeno, Displej, Sam, ? Displej, Perla, Blikající kontrolka, Displej velký