Samsung SGH-S300: véčko, díl třicátý sedmý (velký test)

Samsung SGH-S300 je malinké, ale přitom nadprůměrně dobře vybavené véčko. Jeho největším lákadlem jsou dva barevné displeje, ale jak se dozvíte v této megarecenzi, černobílý displej na čelní ploše véčka je stále nepřekonaný. V článku najdete stovku obrázků!

Telefonování: prostě standard 

Kvalita hovoru ve sluchátku je slušná, jen při největší hlasitosti je občas slyšet lupnutí zapříčiněné zkreslením. Není to ale nijak hrozné, stejně jako přebuzení na straně příjemce, pokud mikrofon telefonu přiložíte příliš blízko ústům. Brzy si zvyknete, že rozevřený telefon nemá přesně kopírovat tvář, že jej musíte trochu více odklopit.

Přístup do telefonního seznamu je ztížen tím, že musíte stisknout dvě různá funkční tlačítka a až poté můžete vyhledávat. Potom stačí postupně vypisovat první znaky jména a výběr se postupně zužuje. Paměť v telefonu i na kartě SIM lze prohledávat najednou.


Pro přístup do seznamu musíte stisknout dvě tlačítka, teprve potom lze vyhledávat

Do mobilu se vejde pět set položek (pozor, nikoli jmen), k jednomu kontaktu lze uložit více čísel a klidně může jít o čísla stejného typu. Žádné číslo ale není možné nastavit jako standardní, pokaždé je nutné vybírat mezi všemi položkami. Když na to přijde, lze mít u jednoho kontaktu jedno číslo uložené v telefonu a druhé na kartě SIM.


Malý praporek ukazuje aktuální nastavení nebo stav

Jednotlivá čísla – ano, opravdu čísla, nikoli celá jména – je možné přiřadit k jedné z deseti vyzváněcích skupin. Pro každou z nich telefon nabízí možnost nastavení odlišného vyzváněcího tónu, jiný zvuk pro příchozí SMS a symbol, který se při příchozím hovoru objeví na displeji. Do skupin lze řadit i čísla uložená na kartě SIM.

V menu si můžete vybrat, jestli chcete, aby telefon pouze vyzváněl, pouze vibroval, nebo kombinoval vyzvánění s melodiemi. V tomto případě jde ale spíš o rozdělení úloh: telefon prvních několik sekund vibruje, potom vibrace přestanou a mobil začne zvonit; vyzvánění je takzvaně „inteligentní“. Pouze některé vyzváněcí melodie navíc obsahují povely pro občasné zavibrování do rytmu. Poslední možností upozorňování je pouhé blikání barevné kontrolky nad malým displejem. Samsung nenabízí vyzváněcí profily, delším podržením tlačítka s křížkem lze jen rychle utlumit všechny zvuky a aktivovat vibrační vyzvánění.

 Nastavení skupin volajících 

Úžasné zvuky

Vyzváněcí melodie jsou naprosto špičkové, čtyřicetihlasé, dostatečně hlasité – skutečně nejlepší, jaké u současných mobilů můžete slyšet. Samsung jich přímo do telefonu přichystal pětačtyřicet, další můžete nahrát z počítače ve formátu WMF nebo prostřednictvím WAPu. Kromě vyzváněcí melodie si můžete vybrat zvláštní zvuk pro textové zprávy, zde ale bohužel jen z patnácti speciálně k tomuto účelu určených položek.

Dejte si pozor při nastavení tónu klávesnice: nemá vliv na elipsu funkčních kláves, ale pouze na číslicová tlačítka. Možná se proto budete divit, že ať nastavujete cokoli, mobil při testování pouze pípá. Zvuk je možné přiřadit také otevření a zavření telefonu.

Práce se zprávami: musíš si mě přečíst! 

Klávesnice je slušná, český slovník T9 píše bez diakritiky, jak bývá v kraji slušností, takže nezkracuje textové zprávy. Editor na konci každého napsaného řádku každé slovo násilně zalomí, což možná na pohled může vypadat zvláštně, je to ale myslím praktičtější než zalamování v mezerách mezi slovy; na jednu obrazovku se tak vejde více znaků. Nepříjemnější je, že telefon standardně píše velkými písmeny a pokud chcete malá, musíte na to pamatovat a stisknout hvězdičku, která v módu T9 funguje jako přeřazovač. Po napsání tečky si musíte opět vzpomenout a chcete-li začít velkým písmenem, nesmíte čekat, že to Samsung udělá za vás.

 Píšeme textovku

Telefon již od počátku psaní odpočítává z maximálního počtu 918 znaků, jež lze napsat. Po dosažení každého násobku 160 znaků, tedy běžné délky zprávy, se na okamžik objeví upozornění. Do vnitřní paměti Samsungu se vejde padesát zpráv.

Je škoda, že si telefon s tak kvalitním barevným displejem nerozumí s multimediálními zprávami MMS. Při psaní lze využívat jen možností technologie EMS a do zprávy vkládat různé objekty nebo formátovat text. Samsung SGH-S300 dokáže také přijmout obrázkovou zprávu zaslanou z Nokií ve formátu Smart Messaging.

Samsung se ani u modelu S300 bohužel nevzdal své typické a chválynehodné vlastnosti: neustálého připomínání SMS. Jestliže přeslechnete zvuk příchozí zprávy a nevšimnete si divoce blikající kontrolky, telefon se po dvou minutách znovu hlasitě připomene. A tak to jde dál a dál.

Témata článku: Samsung, , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola T720, Motorola T720i, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia 8910i, Panasonic GD87, Panasonic GD93, Panasonic GD95, Samsung S100, Sharp GX13, Siemens S55, Siemens SL55,