Samsung SGH-S300: véčko, díl třicátý sedmý (velký test)

Samsung SGH-S300 je malinké, ale přitom nadprůměrně dobře vybavené véčko. Jeho největším lákadlem jsou dva barevné displeje, ale jak se dozvíte v této megarecenzi, černobílý displej na čelní ploše véčka je stále nepřekonaný. V článku najdete stovku obrázků!

Příliš brzy na malý displej

Telefon jsem znovu zavřel, abych se podíval na malý čelní displej. Ale dříve než jsem napsal tuto větu, zhaslo podsvětlení a místo malého displeje vidím jen zrcátko. Malý displej je totiž barevný a kvůli spotřebě energie nemůže být neustále aktivní jako u jiných telefonů. Po delším podržení bočního tlačítka se ale znovu na chvíli rozsvítí a zjistíte tak například, kolik je hodin.


Malý displej

Barevný displej je velmi efektní a vůbec zde nevadí, že je podporováno pouze 256 barev. Standardně jsou na displeji vidět výrazné hodiny, zjistíte i pořadové číslo dne v měsíci a označení dne v týdnu, v horním stavovém řádku jsou obvyklé symboly. Při příchozím hovoru vidíte, kdo zrovna volá, u karet Oskara se ale jméno ze seznamu nepříjemně střídá s označením linky, které je zbytečné znát. Při vytáčení malý displej ukazuje číslo nebo jméno volaného, po spojení se ale tyto informace změní na ikonu telefonu a nikdo tak nemůže sledovat, s kým zrovna hovoříte.


Malý displej v pohotovnostním stavu

Podsvětlení malého displeje má tři stavy: u rozevřeného mobilu sytě září, po zavření se podsvětlení mírně utlumí a po deseti sekundách úplně zhasne. Objeví se zrcátko, které je ale na telefonu pouze pro efekt. Rozhodně nečekejte, že se s ním třeba učešete – je tak malé, že v něm uvidíte nanejvýš odraz svého oka.


Je to opravdu zrcátko

Barevný malý displej není příliš praktický, starší černobílé displeje jej ve využitelnosti porážejí na plné čáře. Nejen kvůli tomu, že na nich neustále vidíte, co se děje, protože se nezhasínají, ale také kvůli známému chování barevných displejů na slunci nebo silném přímém světle. Venku na slunci vůbec nepoznáte, kdo vám volá, a zrcátko v pozadí displeje tomuto problému vůbec nepomůže, ba naopak ještě uškodí. Opravdu jsem si připadal jako v dobách, kdy véčka ještě malý displej vůbec neměla. Budoucnost budou mít snad až energeticky úsporné a velmi jasné barevné displeje typu OLED, v současné době ale barevný displej na čelní ploše chápu spíše jako krok zpět (ale jinak je to pro Samsung samozřejmě výborná marketingová funkce).

Velký displej, skutečně velký 

Vnitřní displej není příliš rozměrný a Samsung se s ním při absolutním srovnání s ostatními mobily ocitne až v třetině žebříčku. Na tak malý telefon je ale displej dostatečně velký.

Abych nepsal jen o svých subjektivních dojmech, vypočítal jsem poměr velikosti displeje k objemu u všech mobilních telefonů na českém trhu. Výsledky jsou zajímavé, proto se trochu mimo téma tohoto článku můžete podívat na přehled mobilů, které mají vzhledem ke svým rozměrům největší displej:

  • Samsung SGH-S100
  • Panasonic GD95
  • Motorola Accompli 008
  • Panasonic GD87
  • Samsung SGH-T400
  • Nokia 6100
  • Sony Ericsson T610
  • Samsung SGH-S300
  • Samsung SGH-V200
  • Sharp GX13
  • Motorola T720
  • Eurotel Smartphone
  • Siemens S55
  • Motorola T720i
  • Panasonic GD93
  • Alcatel OT 715
  • Siemens SL55
  • Nokia 7650
  • Samsung SGH-Q200
  • Samsung SGH-A800

Vnitřní displej Samsungu SGH-S300 zvládne zobrazit až pětašedesát tisíc barev. Není však typu TFT a i když Samsung pasivní technologii značně vylepšil, i zde se setkáme s jejími neduhy. Nejviditelnější je asi ztráta kvality zobrazení při pohledu z ostřejších úhlů. Tento jev není tak markantní jako u jiných telefonů, ale zejména ve svislém směru může trochu vadit – třeba když telefon vezmete pohodlně do ruky a displej se tím trochu předkloní oproti ideálnímu úhlu. I přes tuto výtku je ale displej Samsungu S300 velmi kvalitní, výrazně lepší než u předchozího modelu S100.

    
Na této sérii obrázků chci ukázat, jak se pasivní barevný displej chová při naklápění. Displeje TFT sice tento problém úplně nevyřeší, zpravidla jsou ale v tomto ohledu lepší. Všechny obrázky jsou nafoceny se stejným manuálním nastavením času a clony a i když je skutečnost trochu jasnější, pro představu myslím stačí.

Při práci s textovými zprávami – jak při čtení, tak i při psaní – a také při využívání WAPu je na displeji k dispozici pět řádků a písmo je poměrně velké a zřetelné. Na pozadí displeje lze samozřejmě nastavit barevný obrázek, který může být i animovaný. Přímo v telefonu je nahráno několik působivých animací a vedle nich také aktivní tapety, které v pohotovostním stavu zobrazují hodiny s aktuálním časem nebo reálný kalendář.

 
Mnohé předpřipravené tapety jsou animované; můžete si vybrat, jestli je má překrývat jméno operátora

  
Ukázka aktivních tapet: dvakrát hodiny a kalendář

Témata článku: Samsung, , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola T720, Motorola T720i, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia 8910i, Panasonic GD87, Panasonic GD93, Panasonic GD95, Samsung S100, Sharp GX13, Siemens S55, Siemens SL55,