Samsung SGH-S500: dlouhodobé zkušenosti

Samsung SGH-S500 jsem si koupil, protože měl lákavý design a véčková konstrukce mi přišla velmi praktická. Říkal jsem si, že by to mohl být výborný telefon. V podstatě jsem se nespletl, až na pár drobností.
Kapitoly článku

Stříbro a špuntíky

S500 bych jednoznačně zařadil mezi nejmenší telefony, má rozměry 83 x 43 x 22 mm a hmotnost 80 g. Je celý stříbrný, jen okolo vnějšího informačního displeje je tmavý lem, který dodává telefonu elegantní vzhled. Také jsem viděl verzi, která byla celá stříbrná, ta mě však už tolik nezaujala. Telefon má malou plochou externí anténu s kovově stříbrnou čepičkou. Na pravém boku je infraport, který se ke stříbrnému povrchu moc nehodí. Na levé straně nejdeme kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti vyzvánění a hlasitosti reproduktoru během hovoru.

   

Telefon hyzdí několik gumových špuntíků, které zakrývají konektor pro nabíječku a datový kabel, handsfree a externí anténu. Špuntík ve zdířce pro nabíječku není k telefonu nijak připevněn a dá se lehce ztratit. Baterie i po delším užívání pevně drží. Ovšem S500 má jiný drobný neduh – pokud je telefon zavřený, vrchní část se nepatrně hýbe do stran.

   

Po rozevření zabírá většinu vrchní části telefonu obrovský barevný displej, okolo kterého je tmavší hrubý lem s nápisem Samsung. Nad displejem je hezky stylizovaný reproduktor. Dolní polovina je osazena kvalitní stříbrnou klávesnicí. Vlevo pod ní je gumová zarážka, na kterou po zavření dosedne vrchní část telefonu. Na pravé straně je menší zarážka s integrovaným mikrofonem.


Tip: Původní recenzi véčkového Samsungu SGH-500 naleznete na tomto místě.

Psaní jde skoro samo

Spodní část otevřeného véčka rozdělím na tři části. Horní třetinu zabírá čtyřsměrná klávesa, s modrým tlačítkem uprostřed pro přímý přístup k wapu. Pokud ho nechtěně stisknu, hned za to platím. Této navigační klávese nelze nastavit žádné funkce. Stiskem doleva se dostanu do editoru SMS a doprava, pro mě naprosto nepochopitelně, do nabídky vyzváněcích melodií. Směry nahoru a dolů nemají definované žádné funkce, ale nelze jim je ani nadefinovat. Beru to jako velké mínus, které by se snad dalo opravit novější verzí firmwaru.

Okolo čtyřsměrné klávesy jsou v půlkruhu dvě kontextové klávesy, tlačítko s červeným a zeleným sluchátkem a klávesa C. Kontextové klávesy se řídí tím, co je napsáno nad nimi na displeji, zeleným sluchátkem uskutečním hovor a dostanu se do seznamu posledních volaných čísel. Červené sluchátko mě odkudkoli vrátí zpět na pohotovostní displej, navíc vypíná a zapíná telefon. Klávesa C maže znaky a v pohotovostním displeji dokáže delším podržením zapnout Poznámky. To může být pro někoho příjemná funkce, já jsem ji zatím nevyužil.

     

Zbylé dvě třetiny spodní části telefonu zabírá alfanumerická klávesnice. Tlačítka jsou dostatečné velká a ačkoli mají malý zdvih, mačkají se výborně. Stisk doprovází tiché cvaknutí. Měl jsem možnost již vyzkoušet velké množství telefonů, ale na této klávesnici se mi píše bezkonkurenčně nejlépe.

Vynikající displej

Vnitřní displej telefonu je aktivní, má rozměry 26 x 28 mm, rozlišení 128 x 160 bodů a dokáže zobrazit pětašedesát tisíc barev. Zatím jsem nikdy neviděl lepší. Bílá je opravdu bílá a nemá tendenci utíkat do žluté, jak to bývá u některých jiných barevných displejů. Fotky konečně vypadají jako fotky a ne jako rozmazané fleky. Displej a polyfonní vyzvánění jsou největším lákadlem tohoto modelu. Jsem naprosto spokojen a doufám, že až si budu jednou pořizovat nový mobil, budou už běžně na trhu takové displeje, nerad bych si zvykal zpět na něco horšího.

  

Jediné, co se snad dá displeji vytknout, je horší čitelnost na přímém slunci. Překreslování je plynulé, nikdy se mi nestalo, že by se displej zasekával nebo měl problém s nějakou animací. Displej lze ozvláštnit nějakou zajímavou tapetou, kterých je v telefonu přednastaveno třináct, některé jsou i pohyblivé. Co mě opravdu dostalo, byla možnost zobrazit jako tapetu kalendář, ve kterém lze listovat.

Také musím pochválit grafické zpracování nabídky. Na druhou stranu, některé dámy, které jsem poprosil o hodnocení, se mi svěřily, že se jim mnohem víc líbí prostředí Samsungu SGH-C100. Menu S500 je prý moc technické, zatímco u C100 je roztomilé. No nic, každý máme jiný vkus.

  

Vnější informační displej je monochromatický a dostatečně velký na to, aby zobrazil čas, datum, stav baterie a sílu signálu. Pokud někdo volá, objeví se jeho jméno a pod ním roluje číslo. Přijde-li textová zpráva, displej zobrazí obálku a pod ní počet, kolik SMS přišlo. V případě zmeškaného hovoru se také objeví ikona a počet. Podržením kolébkového tlačítka na boku telefonu se displej na pár vteřin rozsvítí. Displej je dobře čitelný za všech světelných podmínek. Pokud se na telefon podívám zespodu, je vidět, jak se displej překresluje.

Jas obou displejů lze upravovat v několika úrovních, kontrast upravit nelze. Také je možné změnit barevné prostředí nabídky, na výběr máte ze čtyř možností. Další barevné varianty nelze do telefonu dohrát, přece jen by se mi víc líbila vlastní barva. Příjemnou funkcí displeje je možnost výběru, kde má být umístěno jméno operátora, čas a datum – nahoře, uprostřed nebo dole. Také lze vybírat z několika stínování nápisů. S nastavením displeje si lze tady vyhrát do sytosti.


Článek ještě nekončí, druhá kapitola je o zprávách, hlasovém zápisníku, polyfonních melodiích a dalších funkcí.

Témata článku: Samsung, Samsun, Barevné prostředí, Sam, Hezký zvyk, Gumový špuntík, Nejdelší výdrž, Příjemná funkce, Zkušenost