Samsung SGH-V200: Asie vám ukáže! (velký test)

Samsung V200 je velmi vybavené véčko s barevným displejem a vestavěným fotoaparátem. V dubnu se za slušnou cenu objevil jako dotovaný v nabídce T-Mobilu. Má šanci proti zavedeným značkám?

Konstrukce: prostě Samsung

Konstrukce telefonu je stejně jako u ostatních mobilů Samsung nanejvýš příkladná. U zavřeného mobilu je sice patrná minimální vůle horní části vůči spodní, to je ale muška a i s ní je telefon nadprůměrně pevný. Ani při rozevírání, ani nejrůznějším promačkáváním se z něj neozývají žádné rušivé zvuky.

Otevírání mobilu je nezvykle tiché, neozve se žádné typické cvaknutí jako u jiných véček. Rozevřením telefonu lze přijmout hovor, pokud vám však tato možnost nevyhovuje, lze ji v menu deaktivovat. Přiklopením obou částí mobilu k sobě hovor v každém případě zavěsíte. Docela mi vadí, že vyzvánějící telefon nelze žádný způsobem utlumit – hovor můžete pouze přijmout nebo odmítnout.

 
Rozevírání je naprosto tiché

I přes velmi dobré konstrukční provedení si musím postěžovat, protože telefon vybavený tenkou baterií je vratký. Když ho položíte v rozevřeném stavu na stůl, pravý přední roh se ocitne ve vzduchu. Se silnějším akumulátorem se s tímto problémem nesetkáte.

Kolem dokola

Pro popis klávesnice a displeje jsem vyhradil samostatné kapitoly, pojďme nyní proběhnout ostatní prvky. Na levém boku telefonu je dvojtlačítko, které lze v zavřeném stavu použít pro odmítnutí hovoru – stačí jej chvíli podržet. U rozevřeného mobilu toto tlačítko slouží k nastavení hlasitosti vyzvánění a během telefonování reguluje hlasitost sluchátka. Pro komunikaci s počítačem je určen infraport pod tlačítkem.

Zdířka pro připojení osobní sady handsfree je zaslepená pryžovou zátkou, která je jednou stranou pevně přichycená k telefonu. Pod zátkou je otvor pro standardní jack a když vám nebude vyhovovat bondovka, kterou Samsung standardně přibalí k telefonu, můžete si vybrat jakoukoli jinou. U neoriginální handsfree, kterou jsem vyzkoušel, byl však zvuk nepříjemně tichý. Dodávaná bondovka bohužel není stejného typu jako u ostatních telefonů Samsung, které se nabízejí v České republice. Je to špuntové sluchátko na kablíku, nikoli stylová šňůrka pro pověšení mobilu na krk.


Zleva: zdířka pro handsfree, tlačítko, infraport

Systémový konektor je také chráněn pryžovým špuntíkem, na rozdíl od bondovky je však vyjímatelný a lze jej tudíž velmi snadno ztratit. Vršek zadní strany telefonu ukrývá symetricky umístěný otvor pro připojení poutka, vedle něj je konektor pro připojení externí antény – opět je použito zaslepení pryžovou zátkou.


Otvor pro poutko, zátka konektoru pro externí anténu a běžná anténa

Pod malým displejem je ploška, pod kterou je ukryta řada světelných diod. V menu telefonu jim lze nastavit různé barevné kombinace, nebo je také vypnout, protože světlo je až příliš výrazné. Omlouvám se, že nenabízím obrázek svítících ikon, zapomněl jsem je vyfotit „v akci“.

 
Pruh světelných diod najdete mezi displejem a logem T-Mobilu

Klávesnice: výborná

Nechci nic bezdůvodně chválit, ale klávesnice Samsungu SGH-V200 je skvělá. Telefon není malý, takže všechna tlačítka jsou dobře dostupná a designéři Samsungu patrně dostali méně prostoru k realizaci než u jiných modelů, kde jsou kvůli designu některá tlačítka téměř nepoužitelná.

Funkční tlačítka mají více než dostatečné rozměry. Je zde velký kurzorový kříž, v jehož středu je tlačítko pro rychlý přístup k WAPu, dvě softwarová tlačítka, jejichž funkce se mění podle pozice v menu, uprostřed mezi nimi klávesa pro aktivaci digitálního fotoaparátu, dvě obligátní tlačítka se sluchátky a korekční „céčko“. Stěžoval bych si pouze na velké zapuštění tlačítek vzhledem k okolnímu povrchu, které brání spolehlivé hmatové orientaci.


Tlačítka jsou dosti zapuštěná
a s orientací hmatem mohou být problémy

Stejnou připomínku mám i k číslicovým tlačítkům. Jsou sice poměrně dostatečně oddělena v jednotlivých řadách, jinak to je ovšem takřka jednolitý pruh. Díky naprosto jistému pocitu při stisknutí tlačítka se ale na klávesnici Samsungu velice dobře pracuje s textovkami a při porovnávání podle tohoto hlediska bych V200 s čistým svědomím zařadil mezi nejlepší telefony.

 
Tlačítka jsou vynikající a poměrně dostatečně podsvětlena

Samsungu ale neodpustím naprosto nevyužité kulaté tlačítko, zde s logem t-zones. Jeho stisknutím se dostanete pouze do wapového prohlížeče, kde s ním můžete také potvrzovat odkazy, ale to je vše. Z jakého důvodu nelze při běžné práci v menu toto tlačítko používat pro potvrzování voleb? Vždyť by to bylo naprosto logické! Občas výrobcům mobilních telefonů skutečně nerozumím.

 
Úplně zbytečné tlačítko


V další kapitole se věnuji displejům. Malý na čelní ploše je zajímavý oranžovou reflexní fólií, velký zvládne zobrazit pětašedesát tisíc barev.

Témata článku: Samsung, , Motorola T720, Motorola T720i, Nokia 7250, Panasonic GD87, Samsung V200, Sharp GX13, Siemens S55, Sam, Dodávaný program, Asie, Velký test, Samsun, Rozevřený telefon, Test, Úkaz, Vypnutý mobil, Stejný údaj, Velký, Důležitá funkce, Poslední typ