Samsung SGH-V200: Asie vám ukáže! (velký test)

Samsung V200 je velmi vybavené véčko s barevným displejem a vestavěným fotoaparátem. V dubnu se za slušnou cenu objevil jako dotovaný v nabídce T-Mobilu. Má šanci proti zavedeným značkám?

Práce se zprávami

Při textovkování se projeví velmi dobrá klávesnice telefonu. Psaní zpráv je na ní opravdu velmi pohodlné. K dispozici je český slovník T9, u něhož se mi ale nepodařilo zjistit, jak jej dovybavit dalšími slovy. Příručka mlčí, zkoušel jsem vše možné a obávám se nejhoršího – že to vůbec není možné. Slovník T9 píše bez háčků a čárek, délka zpráv tak není omezena a stejně jako při běžném způsobu psaní lze zadat až 918 znaků. Telefon od počátku odpočítává zbývající kapacitu. Samsung používá poměrně velké písmo, které je navíc standardně nastaveno na verzálky (velká písmena) a aby vaše zprávy nevypadaly jako SMS z nejstarších Alcatelů, musíte vždy ručně přepnout na psaní malými znaky.

  
Menu pro práci se zprávami, psaní textovky, čtení textovky

Zprávy lze díky podpoře EMS formátovat a vkládat do nich běžné objekty, mobil navíc podporuje také Smart Messaging pro příjem obrázků a log. Do textovky je možné přidat telefonní číslo ze seznamu a také wapové záložky.

 
Zpráva EMS a logo zaslané prostřednictvím technologie Smart Messaging

Samsung SGH-V200 navíc zvládá jako první telefon této značky, který je nabízen u nás, multimediální zprávy MMS. Do ememesky lze přidat jeden obrázek – fotografii nebo jinou vlastní grafiku – a doplnit jej textem. Nelze odesílat vyzváněcí melodie.

 
Zpráva MMS

V telefonu chybí vestavěný e-mailový prohlížeč. Ememesku sice lze standardně poslat i na e-mailovou adresu, cena však zůstává stejně vysoká jako kdybyste zprávu posílali na jiný mobil. E-mailový klient by ale samozřejmě byl využitelný i v mnoha jiných případech.

Při příchozí zprávě se ozve zvolený zvuk, na displeji se objeví animovaný obrázek. Příchozí textovku indikuje také animace na malém displeji, té si však u zavřeného telefonu asi nevšimnete, na rozdíl od nepřehlédnutelně blikající řady světelných diod. Samsung se bohužel ani u tohoto modelu nevzdal opakovaného upozorňování na zprávy. Když si textovku hned nepřečtete, za pár minut se znovu ozve zvukové upozornění. A znovu, znovu... Tato vlastnost je velmi nepříjemná a Samsung by se jí rozhodně měl zbavit, nebo alespoň nabídnout možnost jejího vypnutí.

Do interní paměti mobilu se vejde padesát SMS, další zprávy lze uložit na kartu SIM. Informace o paměti pro MMS se mi nepodařilo zjistit.

Fotoaparát: jen pro ememesky

Digitální fotoaparát je skryt v kloubu mezi oběma odklopnými částmi telefonu. Ozubeným kolečkem na čelní ploše toho kloubu můžete fotoaparátem otáčet a volit, jestli budete snímat scénu za mobilem, nebo sami sebe. Jednotlivé polohy ale nejsou aretované, zpočátku jsem se proto vyděsil, co se děje, když byl objektiv z části schován pod krytem.

  
Otočný objektiv fotoaparátu

Potom jsem se polekal podruhé, když mi Samsung po otočení objektivu dopředu ukázal můj zrcadlově převrácený obraz. O Korejcích jsem si napřed pomyslel to nejhorší, potom ale objevil možnost obraz převrátit do správné polohy pomocí bočního tlačítka.

 
Když nechcete být vzhůru nohama, musíte stisknout boční tlačítko

Pro přístup k aplikaci, která ovládá digitální fotoaparát, je na telefonu zvláštní tlačítko. Krátkým stisknutím se dostanete do jejího menu, delším podržením rovnou začnete fotit.¨

  
Menu aplikace pro práci s fotoaparátem, náhledy snímků, prohlížení 

Možnosti nastavení jsou velmi chudé, můžete měnit pouze kompenzaci expozice (zesvětlovat nebo ztmavovat obrázky) a využívat dvojnásobný digitální zoom, který lze volit ve dvaceti krocích. Fotoaparát nabízí také časovou spoušť, která se spustí po desetisekundovém odpočítávání. Zejména u fotoaparátu mi velmi vadí, že jako spoušť nelze použít velké kulaté tlačítko, ale pouze menší funkční klávesu. Po jejím stisknutí se ozve velmi hlasitý zvuk napodobující závěrku fotoaparátu, zbavíte se ho jen přepnutím mobilu do tichého profilu.

 
Aplikace pro práci s digitálním fotoaparátem

Obrázky pořízené Samsungem mají rozlišení 352 x 288 bodů, avšak pouze v případě, kdy nepoužijete digitální zoom. Stačí stisknout jeho tlačítko a obrázek už bude mít menší rozlišení 128 x 96 bodů. Do paměti se vejde sto obrázků. Přímo z telefonu dostanete snímky pouze ve zprávě MMS, nelze je poslat přes infraport. Přenos je ale možné iniciovat z počítače, z programu EasyGPRS, který k Samsungu dostanete na cédéčku.

 
Stahování obrázků do počítače

Pokud je v telefonu aktivní infraport nebo je připojen kabel, nemůžete fotit. V případě infraportu bohužel nelze využít radu Samsungu „Vyjměte DATA kabel nebo IrDA“, ale musíte třicet sekund počkat, až se infra samo deaktivuje.

Kvalita obrázků je dostatečná pro práci s multimediálními zprávami, pro použití v počítači ale existují lepší fotomobily. Na obrázcích najdete nijak neupravované obrázky.

  
  
Obrázky v z exteriéru i interiéru


Hodiny vyfocené bez digitálního zoomu


Jakmile zapojíte digitální zoom, rozlišení obrázků se rázem zmenší


V další kapitole se věnuji funkcím pro organizaci času, ostatním nabízeným možnostem, hrám a WAPu.

Témata článku: Samsung, , Motorola T720, Motorola T720i, Nokia 7250, Panasonic GD87, Samsung V200, Sharp GX13, Siemens S55, Velký, Dodávaný program, Stejný údaj, Důležitá funkce, Rozevřený telefon, Úkaz, Poslední typ, Samsun, Vypnutý mobil, Test, Velký test, Asie, Sam