Samsung Smart Home: mobil jako univerzální ovladač [CES]

Samsung ještě před veletrhem CES 2014 oznámil své chystané řešení Samsung Smart Home, což je inteligentní domácnost s cloudovým serverem, přes který lze ovládat domácí elektroniku. Mezi podporovaná zařízení patří chytré lednice, pračky, robotické vysavače, digitální fotoaparáty, klimatizace i chytré LED osvětlení. Centrálním prvkem pak bude aplikace Smart Home, která poběží na televizi, tabletu, smartphonu nebo v chytrých hodinkách.

Klepněte pro větší obrázek
Schéma nového řešení Samsung Smart Home, které se v chytré domácnosti projit smartphony, tablety, televize a ostatní domácí elektroniku

Celé řešení je děleno do tří základních oblastí. První se týká vzdáleného ovládání domácích spotřebičů a to i hlasovými povely. Chytrým hodinkám můžete říci, že jdete spát, a v závislosti na tom se na dálku vypne televize a ztlumí osvětlení. Home View slouží ke vzdálenému monitoringu domácnosti přes kamerky zabudované v chytrých spotřebičích. Nemusí se jednat jen o fotoaparáty připravené ke snímání, ale např. o špionážního robota s kamerkou nebo ledničku s fotoaparátem na čelním panelu. Třetí část je servisní, informuje uživatele o nutných servisních úkonech, servisních intervalech, aktualizacích firmwaru, apod.

Samsung vypustí na trh produkty podporující službu Smart Home v první polovině letošního roku, navíc vyvinul Smart Home Software Protocol (SHP), což umožní komunikaci mezi chytrými zařízeními, jak v rámci značky Samsung, tak i mezi podporovanými zařízeními jiných výrobců. Cílem je vytvořit ekosystém podporovaných produktů, které se mohou v chytré domácnosti navzájem propojit. V první vlně bude Smart Home k dispozici u chytrých televizí, domácích spotřebičů a smartphonů. Do budoucna bude služba doplněna o zabezpečení domu, monitoring energetického výdeje domácnosti a služby monitorující zdraví.

Má chytrá domácnost podle vás šanci na uchycení nebo je pračka s Androidem či robotický vysavač s Wi-Fi a fotoaparátem slepou vývojovou větví? Podělte se o váš komentář v diskusi pod článkem.

Diskuze (3) Další článek: PrioVR promění celé tělo v ovladač. I bez kamer [CES]

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Mobil, Jak, SMA, Samsun, Servisní úkon, Univerzální ovladač, Robotický vysavač, MOBI, SMART Home, Nové řešení, Čelní panel, Inteligentní domácnost, Ovladač, Sam, Pračka, Základní oblast,