Samsung SoulB: mladší brácha v klasickém kabátě (preview)

Přichází další ultratenký Soul. Opět se dočkáme stylového provedení z kartáčovaného kovu a bohaté výbavy.

V souboji se svými konkurenty vynesl Samsung další trumf. Nový přístroj designově vycházející z modelu U900 Soul je zacílený na segment zákazníků, kteří neholdují vysouvákům a naopak preferují telefony klasické konstrukce. Novinka zatím nemá jasné modelové označení, dříve jsme ho viděli jako U800. Nejpíš se ale podobně jako u původního Soulu vžije jeho přídomek SoulB, jenž znamená Soul-in-Bar, tedy něco jako Soul klasické konstrukce.

SoulB není žádný béčko

SoulB o sobě toho napoví více hned na první pohled, jeho broušený kovový povrch nezapře příslušnost rodu „Spirit of Ultra“. Jedná se tedy telefon klasické konstrukce s kovovým tělem a velmi elegantním designem, na rozdíl od U900 nedisponuje dotykovým ovládáním, vystačí si se směrovým tlačítkem, dvěma kontextovými klávesami a dvojicí tlačítek pro přijetí a ukončení hovoru. Eleganci ale dle mého soudu trochu ubírá boční linie přístroje, jež působí až příliš plastově. Jinak po stranách najdeme slot pro sluchátka, paměťovou kartu, tlačítka pro regulaci hlasitosti a červené tlačítko spouště fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Strohý kovový design a necelý centimetr tloušťky: hlavní lákadla pro oko

Co do fyzických parametrů před sebou máme drobný kvádřík s hmotností pouhých 89 gramů a rozměry 111 × 46 × 9,9 milimetrů. A jelikož se jedná o stylovku s minimalistickým designem, můžeme SoulB nasadit do přímého souboje s Nokií 6500 classic. Ta je sice o něco menší, ale co do funkční výbavy ji Samsung jasně strčí do kapsy.

Jak už je u modelů tohoto jihokorejského výrobce zvykem, můžeme se těšit na skvělý displej s rozlišením 240 × 320 bodů (QVGA), úhlopříčkou dva palce a schopností zobrazit 16 milionů barev. Pro uchování dat poslouží 1 GB vestavěné paměti za současné podpory karet microSD, velmi jednoduše tak můžeme expandovat o dalších 8 GB. SoulB nabídne rovněž bohaté možnosti customizace grafického rozhraní jako je tomu u U900. Uživatel si bude moci přímo v telefonu vytvořit své vlastní téma, včetně obrázků, barev, fontů písma atd.

Klepe na dveře

Další silnou zbraní SoulB je 3,2Mpx fotoaparát s výkonnou LED diodou, bohužel se ale trochu opomnělo na natáčení videa, a tak zvládne jen záznam v rozlišení 176 × 144 bodů (QCIF) s frekvencí 15 snímků za sekundu. Mezi multimediální výbavu patří ještě FM rádio s RDS, MP3/WAV/WMA audio přehrávač a videopřehrávač, vhod přijde i standardní 3,5mm redukce pro sluchátka. V softwarové výbavě nebude chybět editor kancelářských dokumentů a plnohodnotný HTML prohlížeč. Druhá kamera pro videohovory na přední straně přístroje napovídá funkčnost v sítích třetí generace, včetně rychlých dat HSDPA až 3,6 Mb/s. Samsung si ale poradí i ve třech pásmech sítě GSM a daty GPRS/EDGE. Konektivitu doplňuje Bluetooth 2.0 s profilem A2DP a rychlý USB port taktéž 2.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rodina úspěšných Soulů se utěšeně rozrůstá: U900, U800, G400

SoulB se bude prodávat v několika barevných variantách: Soul Grey, Platinum Silver, Metallic Black, Soul Pink a Amethyst Violet. K mání bude už příští měsíc v Německu, o něco později se dostane na zbytek Evropy, Ameriku, Asii i Afriku. Prodejní cena není v tuto chvíli známa.

Samsung SoulB ve zkratce:

  • hmotnost a rozměry: 89 gramů, 111 × 46 × 9,9 milimetrů
  • displej: rozlišení 240 × 320 bodů (QVGA) 16 milionů barev, aktivní FTF, úhlopříčka 2 palce
  • sítě: GSM 850/900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz
  • konektivita: GPRS a EDGE (třída 10), HSDPA (až 3,6 Mb/s), Bluetooth 2.0, USB 2.0
  • paměť: 1 GB vnitřní paměť, slot na paměťovou kartu microSD
  • fotoaparát: 3,2 Mpx, výkonný blesk, natáčení videa v rozlišení QCIF (15 fps), druhá kamera pro videohovory
  • multimédia: hudební přehrávač, FM rádio s RDS, Bluetooth profil A2DP
  • podpora formátů: MP3, AAC, eAAC+, WMA, WAV
  • další funkce: Java MIDP 2.0, WAP 2.0, internetový xHTML prohlížeč, organizér, hlasové poznámky, hlasitý odposlech, videohovory, editor kancelářských dokumentů, nástroje pro přizpůsobení uživatelského rozhraní
  • baterie: Li-Ion 950 mAh
Diskuze (2) Další článek: Manažerská Nokia E71 na podrobném videu

Témata článku: Samsung, Sam, Pře, Metallic Black, Java MIDP, Audio přehrávač, Samsun, Kabát