Samsung SPH - i330: povedený komunikátor

Nový barevný komunikátor založený na platformě operačního systému PalmOs. Překvapí nejen líbivým designem, ale také svými možnostmi na poli mobilní komunikace.


Komunikátory ukazují směr

S komunikátory se roztrhl pytel. Pomalu každý výrobce má ve své nabídce po jednom vzorku. Komunikátory tak představují jistou budoucnost a směr, kterým se mobilní telefony hodlají vydat. Některé jsou povedenější, některé méně. Jedny vypadají jako placaté cihly a některé zase nezapřou své kouzlo po stránce designu. Mezi ty druhé můžeme směle zařadit nejnovější počin korejského výrobce komunikační techniky Samsung. Model i330 vychází z konstrukce svého černobílého bratříčka i300. Změnil se však jeho design a můžeme potvrdit, že k lepšímu. Samsung nevsadil na žádný operační systém, který používají výrobci mobilních telefonů ve svých komunikátorech, ale použil osvědčený, i když dnes již obstarožní PalmOs.

   

Překvapivý drobek

Komunikátor Samsung i330 není nijak velký, svými rozměry může směle konkurovat i dnešním mobilům. Jeho rozměry jsou 125 x 57 x 18 milimetrů. Váhově sice přečnívá nad hmotností mobilů, ale s ohledem na fakt, že se jedná o komunikátor, musíme uznat, že 150 gramů není tak moc. Přestože se jedná o komunikátor pracující ve třech sítích - je tribandový, nejedno oko nezůstane suché, neboť ani jedna síť není ta naše. Užijí si ho především v Americe. Dominujícím prvkem komunikátoru je velký barevný dotykový displej. Ten dokáže zobrazit postačujících 256 barev. Pohledem na obrázky zjistíte, že oproti i300 je použit systém Virtual Graffiti. Jeho komunikační schopnosti předpovídá dlouhá externí anténa.

  

Telefonuje

Samsung si vede výborně i jako samostatný mobilní telefon. Telefonní seznam je vícepoložkový. Můžete hlasově vytáčet čísla ze seznamu, ale také ovládat základní funkce. Diktafon také není k zahození. Příchozí hovory můžete přijmout kteroukoli klávesou. Vyzváněcích melodií není moc, pouhých deset. Zato nechybí vibrace. Jediná a to podstatná věc, kterou bych komunikátoru vytknul, je absence GPRS. Kde jinde než v komunikátoru bysme ji měli hledat. Chybí i HSCSD, takže budete odkázání na rychlost maximálně 14,4 kb/s. K přístroji lze dokoupit externí digitální fotoaparát, ovšem mnoho obrázků neuložíte, protože pro všechna data je k dispozici pouhých 8 MB paměti.

 

Plánovat umí

Hodnotit jeho manažerské vlastnosti bude zbytečné. Ty vyplývají z použitého operačního systému PalmOS. Kdo zná tyhle oblíbené kapesní počítače, ví své. Největší výhoda tohoto operačního systému spočívá v nepřeberném množství aplikací, které jsou pro něj napsány. A je na místě uvést, že spousta jich je zdarma.

Ve zkratce:

  • Komunikátor Samsung SPH-i330
  • Rozměry: 125 x 57 x 18 mm
  • Hmotnost: 150 g
  • Displej: LCD, 160 x 160 pixelů, 256 barev
  • Systém: PalmOs 4.1. 
  • Paměť: 8 MB
  • Další funkce: IrDA, Graffiti, PC synchronizace, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka.

 

Diskuze (8) Další článek: Jak nastavit na mobilu GPRS pro WAP

Témata článku: Samsung, Podstatná věc, Komunikátor, Samsun, Sam