Samsung T100: až oči přecházejí (test)

Před kvalitou barevného displeje mobilu Samsung T100 se neposadíte jen vy, ale také všechny konkurenční telefony. První evropské barevné véčko je triumfem v ruce Samsungu při vstupu na český trh. Skutečně si zaslouží pozornost.
Kapitoly článku

Zasloužená pýcha

Rozevírám mobil (opravdu nikde nic nevrže) a ... jé! I když víte, že displej je barevný a podle všech zmínek tušíte, že asi velmi dobrý, stejně nad ním zůstanete stát. Plavou v něm rybičky, rozsvěcují newyorské mrakodrapy, létají motýli. Na pozadí displeje můžete nastavit libovolnou vlastní tapetu.

 
Hlavní displej mobilu. Zde jsou vidět statické obrázky,
ale můžete si vybrat i animaci.

Nejlepším pozadím na displej se u mně ale nestal obrázek, nýbrž kalendář – skutečný kalendář, který ukazuje aktuální čas, nabízí pohled na celý měsíc, vyznačuje aktuální den a dny, ve kterých jsou uloženy poznámky. Šipkami se lze pohybovat mezi jednotlivými měsíci.


Nejlepší tapetou je kalendář

Na aktivní displej Samsungu se lze dívat z velmi širokého úhlu, podsvětlení se po krátkém nebo delším čase (podle nastavení) mírně utlumí kvůli spotřebě energie. Slabinou barevných displejů, které nemají reflexní spodní vrstvu, je silné světlo, a na přímém slunci barvy rozhodně nejsou tak jasné jako v šeru nebo ve tmě. Kontrast displeje lze nastavit v mnoha stupních.

Levá ruka a pravé ucho

Body, které Samsung T100 – ale i jiné modely této značky – získal díky svému vzhledu, kvalitní konstrukci a úžasnému displeji, trochu ztratí při hodnocení ovládání a funkcí. Je to tak trochu telefon na efekt a přesně na něj sedí výrok mého kolegy Tomáše Holčíka, který prohlásil: „Zařízení, která jsou praktická, nejsou cool – a platí to i obráceně.“

Funkční tlačítka, která nádherně obkružují modré oválné tlačítko pro připojení k WAPu a na pohled vypadají velice hezky, se trochu hůře ovládají. Nejsou hmatově příliš výrazná a musíte se na ně dívat. I tak si ale budete plést vnější funkční klávesy s kurzorovým křížem a protože na pravé šipce je standardně a neodstranitelně přiřazena volba vyzváněcí melodie, kdy okamžitě začne hrát aktuální vyzvánění, občas budete rušit své okolí. Na druhou stranu ale vítám pevné přiřazené levé šipky textovým zprávám, ke kterým se tak dostanete velmi rychle.


Poznáte, co jsou šipky a co funkční tlačítka?

Střední tlačítko mi u mobilu Samsungu, který jsem měl naposled v ruce, modelu Q200, tolik nevadilo, protože telefon podporoval GPRS. Ať si klidně na WAPu visí třeba hodinu ... Samsung T100 však GPRS nenabízí a i když se po stisknutí wapového tlačítka má dostat do offline módu na poslední navštívenou stránku, věřte tomu.


Wapové tlačítko je také estetický prvek
(opět je dobře viditelná kontrolka v rohu)

Tlačítka samotná, a to včetně číslicových, jsou dostatečně rozměrná, mají jistý stisk a dobře se na nich píše. Dobrý pocit při psaní však pohltí sice malé, ale znatelné prodlevy. Třikrát při psaní textovky stisknete tlačítko pro napsání znaku C a chvíli musíte čekat, než se objeví. Jsou to neměřitelná zpoždění, ale musíte psát velmi pomalu, abyste je nezaznamenali.

 
Klávesnice je opravdu velká (malý „bobek“ na pravé straně levého obrázku
je mikrofon). Podvětlení tlačítek je dostatečné.

Menu je logické a jeho hlavní položky nádherně barevné – mrkněte na obrázky. Další úrovně jsou už jednoduché, nabízejí však jednu velmi užitečnou funkci. Abyste zjistili, jak je která položka nastavena, nemusíte do ní často vůbec vstupovat. Už při označení položky kurzorem se objeví nové malé okno s aktuálním nastavením.

Kompletní hlavní menu mobilu

  
  
  
Na prvních dvou obrázcích v prostředním sloupci je vidět malé okénko s aktuálním
nastavením zvolené položky

Telefonujeme

Na zvuk při telefonování si nemohu stěžovat, telefon navíc příjemně přilehne k tváři. Mírně kritizovat ale budu parametry mobilu. Pět set míst v interní paměti mobilu je dostatek, ke každému jménu lze však přiřadit jen jedno telefonní číslo. Vícepoložkový seznam by už u takových telefonů měl být myslím standardní. Ke jménům a číslům se nedostanete stisknutím jedné klávesy, potřebujete dvě tlačítka a dohromady tři stisknutí.

 
Jméno v telefonním seznamu, styl vnořených menu

Ke každému jménu lze přiřadit zvláštní vyzváněcí melodii a také jmenovku pro hlasové vytáčení. Vytáčení hlasem však není možné aktivovat stisknutím tlačítka jako na jiných telefonech, telefon lze pouze nastavit tak, aby po každém rozevření očekával hlasový příkaz. Výzvu, kterou anglicky pronáší ženský hlas, lze sice ignorovat nebo zrušit, ale budete to dělat po každém otevření mobilu? Toto řešení myslím není příliš vhodné. Telefon nemá vyzváněcí profily, ani skupiny volajících.

K fantastickému displeji patří úžasné vyzváněcí melodie. Šestnáct současně znějících hlasů dokáže vyvolat efekt rádia; musíte si na ně ale napřed zvyknout, jinak budete meškat příchozí hovory. Velmi pěkné zvuky jsou k dispozici i pro textové zprávy a pro budíček.

Telefon „zvoní“ z reproduktorku na horní ploše zavřeného véčka (ze zmiňovaných tří zářezů) a zvuk je dostatečně silný. Nevýhodou ale je, že po ucpání otvorů se hlasitost razantně sníží a v kapse tak můžete přeslechnout, že někdo volá. Trochu by někdy mohlo vadit, že telefon nedokáže zároveň vibrovat i vyzvánět, můžete nanejvýš využít inteligentní několikasekundové vibrace, po kterých následuje zvonění.


V pravé části telefonu jsou vidět tři zvonící otvory

Esemeskujeme

Protože kvalitní klávesnici nenásledují kvalitativně přímo úměrné ostatní důležité parametry, není práce s textovkami takovým požitkem jako na některých jiných telefonech. Samsung má velký displej, na který se při psaní vejde šest a při čtení dokonce sedm řádků, písmo je však poměrně velké (hlavně při psaní) a neproporcionální, takže telefon hodně plýtvá místem.

 
Čtení a psaní textovky

Telefon nemá český slovník pro rychlé psaní textovek, Samsung však uvádí, že by se měl objevit. Trochu strašidelné je teď psaní interpunkčních znamének. Jednoduché je, že všechna jsou na jedničce, jenže jiné znaky se zobrazí, když je nastaveno psaní malými písmeny, a jiné, když jsou zapnuty verzálky. Je to k nezapamatování. Před vložením mezery je nutné buď hodně dlouho počkat, anebo tlačítko stisknout dvakrát.

Zvukové oznámení příchozí textovky je nádherné, zvolil jsem cinkání malých zvonků. Když si ale textovku okamžitě nepřečtete, za chvíli vás telefon upozorní znovu, znovu a znovu, až to nevydržíte a sáhnete po mobilu. V nastavení jsem bohužel nenašel, jak tuto funkci vypnout.

Samsung T100 nemá vnitřní paměť pro textové zprávy, SMS se ukládají jen na kartu SIM. Zajímavostí je podpora technologie Smart Messaging, telefon například dokáže přijmout obrázkovou zprávu z Nokie.

Témata článku: Samsung, , Nokia 8910, Samsung T100, Sony Ericsson T68i, Sam, Pře, Pýcha, Duševní zdraví, Samsun, Test, Pravé ucho, Standardní akumulátor