Samsung U100: jak břitva (velký test)

Ultratenký Samsung U100 dokáže zaujmout nejen svými proporcemi. Nabízí pořádnou dávku funkcí a solidní výbavu!

 Klíčové vlastnosti

  • tloušťka telefonu jen 5,9 mm
  • příkladně pevná a nevrzající konstrukce
  • výborný displej s orientací na šířku
  • vícepoložkový telefonní seznam pro tisíc jmen
  • velká paměť na SMS zprávy
  • třímegapixelový fotoaparát
  • pokročilé možnosti úpravy fotografií
  • GPRS a EDGE třídy 10
  • bluetooth s podporou stereo profilu
  • možnost připojení k televizoru
  • prohlížení PDF, DOC, XLS, PPT a dalších souborů

Hlavní nedostatky

  • mírně nepohodlná klávesnice
  • horší rozlišení displeje
  • displej hůře čitelný na slunci
  • žádná indikace zmeškaných událostí
  • chybějí vyzváněcí profily
  • hodilo by se FM rádio
  • jen 70 MB interní paměti bez možnosti rozšíření
  • riziko poškrábání displeje
  • potvrzovací střed spouští v pohotovostním režimu wap

Kingston_partner_small.jpg

Začátkem léta začal Samsung uvádět na trhy mobilní telefony z nové řady Ultra Edition II představené na 3GSM kongresu. Jedná se o řadu velmi tenkých telefonů různých konstrukcí. Kromě testovaného modelu U100 do této série patří ještě přístroje s označením U300, U600 a U700. Nejlépe vybavený Samsung U700 jsme již otestovali.

Samsung Ultra Edition II:

Samsung U100 Samsung U300 Samsung U600 Samsung U700

Samsung U100 je nástupcem modelu X820. Novinka nese přesné označení Samsung SGH-U100, ale můžete se rovněž setkat s názvem Ultra 5.9. Číslem dává Samsung světu na obdiv tloušťku telefonu.

Telefon, který nepocítíte

Samsung U100 na svého předchůdce v oblasti designu jednoznačně navazuje. Položíme-li oba telefony vedle sebe, najdeme jen par drobných rozdílů. Zřejmě nejviditelnější změnou je provedení klávesnice, která je u novějšího přístroje stylově zarovnaná s povrchem, jak velí poslední módní mobilní trendy.

Samsung_U100_01.jpg Samsung_U100_02.jpg Samsung_U100_03.jpg Samsung_U100_04.jpg
Samsung U100

Při prvním pohledu na U100 telefon nemusí zaujmout. Ani mě zprvu vyloženě nenadchl (což je velmi subjektivní), ovšem jeho kouzlo spočívá v pohledu druhém, třetím, kdy ho začnete používat a oceníte jeho rozměry, jeho váhu. Co se týče rozměrů, dva ze tří parametrů jsou průměrné, ovšem tento telefon byl navržen pro překonání maximální tenkosti, která činí úctyhodných 5,9 mm! Oproti modelu X820 je tedy o jeden milimetr tenčí a právem se pyšní titulem nejtenčí model na světě. Ostatní míry pak jsou 106mm na délku a 50 mm na šířku. Hmotnost činí úžasných 57 gramů. Na telefonu je to znát často se musíte přesvědčovat, zda ho máte v kapse.

Samsung_U100_08.jpg Samsung_U100_12.jpg Samsung_U100_09.jpg Samsung_U100_10.jpg
Je šíleně tenký • samotná klávesnice má snad jen milimetr • srovnání s běžným telefonem (Nokia 3109 classic) • srovnání s paměťovou kartou Compact Flash 

Samsung nás ale trochu šidí. V horní části telefonu je asi centimetr široký pás, do kterého je zasazen fotoaparát. Tento pás je vyvýšený a telefon je v tomto místě přibližně o milimetr tlustší.

Samsung_U100_26.jpg Samsung_U100_23.jpg Samsung_U100_24.jpg Samsung_U100_25.jpg
Fotoaparát se do tloušťky 5,9 mm nevešel a tak je telefon na konci o milimetr silnější

Telefon je olemován tvrdým plastem safírově modré metalízy, zbytek přístroje pak chrání měkčené plasty. Kvůli zpevnění a zabránění zlomení a prasknutí jsou plasty vyztužené skleněnými vlákny.

Přední straně dominuje ozdobný chromový prvek u reproduktoru. Sám reproduktor zároveň slouží i pro vyzváněcí melodie, hlasitý odposlech, vlastně pro všechny zvuky ze zařízení. Pod ním nalezneme displej s orientací na výšku.

Samsung_U100_13.jpg
Hraje do ouška i nahlas

Klávesnice na zvykanou

Rozložení klávesnice je tradiční a odpovídá ostatním telefonům ze stáje Samsung. Tlačítka mají ale příliš malý zdvih, těsně kopírují povrch přístroje a může se stát, že tlačítko nezaměříte přesně nebo nedomáčknete. Nejvíce strastí jsem měl s prostředním tlačítkem křížového ovladače, které slouží pro potvrzování. Je totiž nejmenší. Přesto hodnotím klávesnici veskrze pozitivně, cítíte zřetelnou zpětnou vazbu a telefon reaguje ihned. Podsvícení je příkladné, rovnoměrné a v šeru ani v noci nebudete mít žádné problémy se čtením popisků. Zajímavostí je, že si v rámci úspory energie můžete nechat podsvícení aktivovat jen v určitou denní dobu.

Samsung_U100_14.jpg Samsung_U100_15.jpg Samsung_U100_16.jpg Samsung_U100_17.jpg Samsung_U100_18.jpg Samsung_U100_19.jpg Samsung_U100_32.jpg Samsung_U100_33.jpg
Na zcela ploché klávesnici se špatně orientuje hmatem, ale jinak nabízí velká tlačítka a je celkem pohodlná

Po stranách telefonu moc ovládacích prvků nenalezneme. Horní i dolní strana jsou prosté veškerých konektorů a tlačítek, na levé nalezneme dvojtlačítko regulující hlasitost hovoru, klávesnice, můžete jimi ztišit nebo odmítnout příchozí hovor a podobně. Na pravé straně pak nalezneme funkční tlačítko, jehož delší podržení aktivuje režim fotoaparátu a v něm pak může sloužit jako spoušť. Dále se na boku nachází datový konektor pro připojení telefonu k USB portu počítače, nabíječky, nebo k zapojení drátové stereo handsfree sady, která je přiložena v balení. Konektor je chráněn krytkou. Při zasunutých sluchátkách překáží a bohužel ji není možné odepnout.

Samsung_U100_20.jpg Samsung_U100_21.jpg Samsung_U100_22.jpg Samsung_U100_27.jpg
Systémový konektor je maskován krytkou • dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti • další desetinky tloušťky navíc, ale jinak by neměl zadní výsuvný kryt jak držet

Podíváme-li se na zadní stranu, upoutá nás zvyšující se výčnělek na samém horním kraji. Nalevo se vyskytuje čočka fotoaparátu o rozlišení 3,2 megapixelů a napravo pak zrcátko po autoportréty. V dolní polovině pak nalezneme vysouvací, ultra tenký kryt baterie. Samsung U100 živí akumulátor Li-Ion o kapacitě 690 mAh. Dle výrobce postačí ke čtyřem a půl hodinám hovoru a 300 hodinám pohotovostní doby. V reálu mi telefon vydržel něco málo přes dva dny střídmého používání s pár SMS zprávami za den, 5 minutami hovoru a cca půlhodinovým připojením k PC pomocí bluetooth každý večer. Baterie je dobita z úplného vybití do plného stavu za zhruba dvě hodiny a čtvrt.

Samsung_U100_07.jpg Samsung_U100_11.jpg
Samsung U100 v ruce • pohled pod zadní kryt

Témata článku: Samsung, , Nokia 3109 classic, Samsung U100, Samsung U300, Samsung U600, Samsung U700, Tenký kryt, Test, Max ten, Chytrá funkce, Váleček, Střídmé používání, Dolní strana, Hodina hovoru, Samsun, Jazz, Výsuvný kryt, Velká paměť, Souhrnný přehled, Brit, Břitva, TLS, Malý zdvih, Břit