Samsung U600: krásný, ale bez revoluce

Měl by měl být přímým nástupcem modelu D900. Změny je však málo a bohužel i to, co mělo být opraveno, zůstalo beze změn.
Kapitoly článku

Prostředí a ovládání

Samsung U600 dědí uživatelské rozhraní svých současníků. Dle mého názoru Samsung potvrzuje rčení o kráse v jednoduchosti. Menu nezáří barvami a animacemi jako dříve. Na rozdíl od modelu U700 má uživatel na výběr mezi tématem černým a bílým. Druhé z jmenovaných doporučuji zejména za slunečních dnů, kdy bílá lépe prozáří odlesky krycího sklíčka. Černé menu však popravdě sluší tmavě modrému přístroji přece jen víc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úvodní obrazovka a barevná témata

Ani v ovládání se zemětřesení nekoná. Dvojice soft-tlačítek mění své volby dle potřeby, levé však obvykle volbu potvrzuje a ukládá nastavení, pravé slouží k návratu o úroveň zpět. Směry hlavního ovladače mohou nést volitelné funkce, nenáviděné připojení k wapu však střednímu tlačítku zakázat nelze.

Oceňuji možnost volby velikosti systémového fontu. Hůře vidící uživatelé si tak mohou písmo dostatečně zvětšit. Nicméně pokud si dáte písmo nejmenší, například při psaní textových zpráv zůstanou mezi řádky ohromné mezery zbytečně plýtvající místem.

Telefonování a data

Samsung disponuje čtyřpásmovým komunikačním modulem v sítích GSM, tedy 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Ideální nabídka pro cestovatele. Mobilní datové přenosy pak zastupuje GPRS a trojnásobně zrychlené EDGE.

Telefonní seznam disponuje kapacitou rovné tisícovky kontaktů bez omezení počtu vyplněných položek. Telefon umí opět hledat pouze první položky v závislosti na tom, dle čeho je seznam řazen. Když telefon rozezná jméno od příjmení, proč neumí hledání v obou položkách najednou? Dvacítku kontaktů lze zařadit do skupiny a té pak přiřadit zvonění a obrázek. Telefonu však chybí filtrování hovorů a co hůř i vyzváněcí profily. Musíte si vystačit s tichým režimem aktivovaným delším podržením křížku.

Samsung_displej_12.jpg Samsung_displej_13.jpg Samsung_displej_14.jpg 
Adresář • seznam skupin • kontextová nabídka adresáře čítá 19 funkcí

Samsung_displej_15.jpg Samsung_displej_16.jpg Samsung_displej_17.jpg
Vložení nového kontaktu • přidávání dalších podrobností

Kvalitu zvuku sluchátka považuji za dobrou, maximální hlasitost za dostatečnou. Rozumět je i ve zhoršených podmínkách, například na rušné ulici. Telefon si dobře rozuměl i s bezdrátovým bluetooth sluchátkem konkurenčního výrobce. Horší je to již s hlasitostí vyzvánění, zvláště pokud použijete pro vyzvánění soubor MP3. Telefon umí současně zvonit i vibrovat. Líbí se mi vylepšená funkce odmítnutí hovoru. Můžete si nastavit, aby se při odmítnutí hovoru automaticky odeslala textová zpráva na číslo odmítnutého s přednastaveným textem, například „Zavolám hned jak to bude možné“.

Datové přenosy lze zužitkovat v rámci wapového prohlížeče, který zvládne i jednoduché internetové stránky. Doporučuji číst textové anebo PDA verze. Na složitější stránky bych volil raději javovou Operu mini.

Textové zprávy a e-maily

Výrazné zlepšení hned na úvod, D600 zvládne uložit rovnou tisícovku textových zpráv. Oproti dvěma stovkám u D900 jde o výrazné zlepšení. Při psaní může pomáhat slovník T9 píšící s diakritikou. Ta se však před odesláním ořízne čímž nedojde ke zkrácení délky SMS. Škoda jen trošku nešťastného odpočtu napsaných znaků od čísla 1836. Klávesnici jako takovou jsem v předchozí kapitole pochválil, při psaní SMS mi ale vadí dotekové tlačítko s červeným tlačítkem sloužící pro mazání napsaných znaků. Pro „stisk“ tlačítka musíte prst vždy úplně zvednout a opět přiložit. Smazat tímto způsobem pár slovíček je opravdu utrpením. Delší podržení tlačítka přitom smaže celý napsaný text.

Samsung_displej_29.jpg Samsung_displej_31.jpg Samsung_displej_32.jpg Samsung_displej_33.jpg
Nabídka zpráv • složka doručených zpráv • psaní textovky • možnosti rozepsané zprávy

Editor podporuje i formátovaný text v rámci EMS, zajímavější a využitelnější jsou však multimediální zprávy. Velikost je omezena na 300 kB, při vložení fotografie se snímek automaticky výrazně zmenší. Vedle obrázků lze vkládat zvuky, video i text a vytvářet několik stránek zprávy.

E-mailový klient umožňuje kontrolu až pěti účtu a automatickou kontrolu v zadaných intervalech. Nejkratší je sice jedna hodina, pokud ale čekáte důležitou zprávu, můžete o stažení požádat manuálně. Klient umožňuje nastavit limit pro velikost zprávy i stahování pouze záhlaví bez přílohy. To se v dnešní spamové době bezesporu hodí. Nechybí zatržítko pro zachování zpráv na serveru.

Samsung_displej_34.jpg Samsung_displej_35.jpg Samsung_displej_36.jpg  
E-mailový klient a jeho možnosti • paměť pro zprávy

Témata článku: Samsung, , Samsung U600, Běžný plast, Sam, A/B, Dobrý parametr, Samsun, Klasická sada, Vylepšená funkce, Automatické hledání, Konkurenční výrobce, Revoluce, Vidící uživatel, Rozšíření funkcí, Krásný