Samsung U700: ultra dobrý (test)

Kvalitní QVGA displej, podpora HSDPA, 3,2MPx fotoaparát s autofocusem, paměťové karty a spousta funkcí v módní placce.
Kapitoly článku

Pohodlně velká klávesnice

Levá hrana hostí kolébkové dvojtlačítko pro korekci hlasitosti sluchátka. Výrobce jej mohl posunout alespoň o trošku výš, při hovoru zde dosedá spíše prostředníček. A co hůř, připojíte-li dodávanou lehkou hands-free, její zalomený připojovací konektor tato tlačítka dokonale překrývá. V dolní části se pod gumovou západkou nachází konektor společný pro napájení, komunikační kabel i zmiňovaná sluchátka. Zrcadlově, na hraně pravé, pak má své místo slot pro paměťové karty microSD. Nad ním můžete nahmatat spoušť fotoaparátu, výrobce tedy počítá s držením našíř.

Samsung_U700_18.jpg Samsung_U700_17.jpg Samsung_U700_19.jpg Samsung_U700_20.jpg
Pravá strana: slot pro microSD karty a tlačítko spouště • levá strana: konektor pro sluchátka nebo kabel a regulace hlasitosti 

Zadní strana není ničím zajímavá. Pouze plastová skořepina si zaslouží pochvalu za pevné uchycení a absenci jakéhokoli nepříjemného povrzávání. SIM karta se pak vkládá tradičně pod akumulátor. Vysuneme-li klávesnici, objeví se na spodní straně čočka digitálního fotoaparátu s vysoce svítivou diodou a dostatečně velkým zrcátkem pro pořizování autoportrétů.

Samsung_U700_09.jpg Samsung_U700_15.jpg Samsung_U700_28.jpg
Fotoaparát je dostupný po vysunutí • pod krytem najdete samostatný akumulátor

Klávesnice se objeví po odsunutí displeje. Tucet tlačítek překrývá jednolitý plast protkaný mřížkou. Ta odděluje území jednotlivých tlačítek a kupodivu není podsvícená. Září, a nutno podotknout že rovnoměrně, pouze číslice a písmena. Zatímco podsvícení dotekových tlačítek je jasně bílé, možná trošičku nazelenalé, klávesnice září lehce fialovým odstínem.

Samsung_U700_21.jpg Samsung_U700_22.jpg Samsung_U700_23.jpg Samsung_U700_32.jpg
Hmatové rozlišení je sice horší, ale tlačítka jsou naštěstí dostatečně velká

Jednotlivá tlačítka nejsou oddělena zřetelně hmatatelnou hranicí, nabízí však štědré rozměry, díky čemuž nedochází k překlepům. Stisk je stoprocentně přesný, nehrozí dvojstisky nebo nedotisky, o úspěchu vypovídá citelné promáčknutí membrány. Klávesnice se zkrátka povedla.

Samsung_U700_26.jpg Samsung_U700_27.jpg 
Dole palec narazí na výstupek, který naštěstí nijak nepřekáží a zabraňuje vyklouznutí telefonu při psaní

Displej hledej v zrcadle

Samsung informuje o svých aktivitách prostřednictvím aktivního TFT displeje se slušným rozlišením 240 × 320 bodů a podporou 262 tisíc barev. Displej nabízí výbornou úroveň jasu, syté barvy i slušný kontrast. Nicméně dokonale lesklý povrch veškerou snahu hatí. V podvečer, v místnosti nebo za zamračených dnů se displej odmění výbornou čitelností. Vyjde-li však sluníčko, musíte zapojit druhou ruku pro odstínění odlesků.

Samsung_displej_01.jpg Samsung_displej_02.jpg Samsung_displej_03.jpg Samsung_displej_04.jpg
Pohotovostní displej • rychlá nabídka aplikací • hlavní nabídka

Obsah displeje lze plně přizpůsobit vkusu uživatele. Stavové ikony informují o síle signálu, dostupnosti sítí podporovaných technologiích, stavu akumulátoru či vložené paměťové kartě. Uživatel má na výběr z několika stylů zobrazení hodin. Na pozadí se může vyjímat fotografie či obrázek, můžete také zvolit obrázků více, které se mění s volitelným efektem. Nechybí také automaticky měnící se pozadí se záběry hlavních měst, které se mění podle toho, ve které zemi se právě nacházíte. U nás telefon zaregistroval síť českého operátora a na pozadí proto promítl pražské Staroměstské náměstí.

Nabídka ani ovládání (až na přítomnost otočného kolečka) přístroje nedoznalo žádných výrazných změn. V nabídce mi chybí pouze možnost bílého tématu s černým písmem, zejména za jasných dnů by tato barevná varianta alespoň trošku přesvítila odlesky okolí. V základu maticová nabídka s dvanácti ikonami překvapí zejména položkou Google. Pod ní se však skrývají pouze zkratky (odkazy) pro spuštění internetového prohlížeče.

Samsung_displej_05.jpg Samsung_displej_10.jpg Samsung_displej_08.jpg Samsung_displej_09.jpg 
Ukázky možností nastavení

Videohovořit je možné

Samsung U700 podporuje sítě třetí generace UMTS a videohovory. Drtivá většina hovorů však bude probíhat zřejmě prostřednictvím GSM sítě. Zde si musím postesknout na mírně horší příjem signálu. V místech, kde s ostatními přístroji mohu nerušeně hovořit, dochází v případě Samsung k častým výpadkům zvuku.

Samsung_displej_06.jpg Samsung_displej_07.jpg
Samsung už se naučil vyzváněcí profily

Sluchátko spadá svými kvalitami k nadprůměru, možná bych jen ocenil mírně vyšší maximální hlasitost. Protistrana si na kvalitu rozhodně nemůže stěžovat, mikrofon je díky výsuvné konstrukci blíže k ústům. Hovor lze samozřejmě přijmout i v zavřeném stavu, v rušném prostředí jej ale doporučuji vysunout. Vyzkoušeli jsme standardně dodávanou lehkou hands-free sadu i bezdrátové bluetoothové sluchátko. Nesetkali jsme se s žádnými problémy.

Telefonní seznam disponuje kapacitou pro rovnou tisícovku kompletně vyplněných kontaktů. Seznam může zobrazovat pouze jména uložená v paměti přístroje, nebo všechna dohromady s obsahem karty SIM. Hledání probíhá postupným zadáváním znaků a zde si opět stýskám, kdy se nejen Samsung, ale i ostatní telefony, naučí vyhledávat nezávisle ve jménu i příjmení?

Samsung_displej_12.jpg Samsung_displej_13.jpg Samsung_displej_14.jpg 
Adresář • seznam skupin • kontextová nabídka adresáře čítá 19 funkcí

Kontextová nabídka kontaktu vás asi trošku překvapí, čítá celkem devatenáct položek. Kartu seznamu lze odeslat prostřednictvím Bluetooth nebo ve zprávě, záznam lze kopírovat z/do karty SIM a dokonce i tisknout přes Bluetooth. Při tvorbě nového kontaktu nabízí telefon jen nejčastěji využívané položky. Chcete-li přidat další číslo, stačí vybrat položku z kontextové nabídky. Každému jménu lze přiřadit různou vyzváněcí melodii a obrázek, kontakty lze slučovat do skupin. Bohužel však v návaznosti na skupiny a na základě vyzváněcích profilů nelze hovory filtrovat.

Samsung_displej_15.jpg Samsung_displej_16.jpg Samsung_displej_17.jpg
Vložení nového kontaktu • přidávání dalších podrobností

Témata článku: Samsung, , Nokia 7390, Samsung U700, Sony Ericsson K800i, Výrazný šum, Zvukový vstup, Samsun, Nejvyšší hodnocení, Vysokoškolák, Velká klávesnice, Jemný detail, Test, Ultra, Elita, Nevzhledný otisk, Hlavní pozornost, Základní rychlost, Původní design, Rušné prostředí, Neznalé oko, Dobrý, Sam, Špičkové zpracování