Samsung U700: ultra dobrý (test)

Kvalitní QVGA displej, podpora HSDPA, 3,2MPx fotoaparát s autofocusem, paměťové karty a spousta funkcí v módní placce.

Klíčové vlastnosti

  • luxusní vzhled a kvalitní dílenské zpracování
  • dotyková tlačítka pod displejem
  • podpora UMTS + HSDPA s rychlostí až 3,6 Mbit/s
  • otočný kruhový ovladač
  • fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpix a automatickým ostřením
  • QVGA displej
  • paměťové karty microSD
  • bezproblémová synchronizace s Outlookem i Outlookem Express
  • propracovaný obslužný software pro PC
  • podrobné parametry v katalogu mobilů
  • předběžná cena: 12 000 Kč

Hlavní nedostatky

  • lesklé překrytí displeje snižuje čitelnost
  • video pouze v rozlišení 176 × 144 bodů
  • chybí rádio
  • nezvládá filtrování hovorů
  • pouze černé a neměnitelné téma hlavní nabídky

Kingston_partner_small.jpg

Samsung U700 bývá označován také jako Samsung Ultra 12.1 a je jedním ze čtyř tenkých modelů série Ultra Edition II. Číselné označení 12.1 poukazuje na tloušťku telefonu v milimetrech. Model U700 je nejtenčím telefonem výsuvné konstrukce s podporou rychlých datových přenosů HSDPA.

Samsung_U700_01.jpg Samsung_U700_04.jpg Samsung_U700_06.jpg Samsung_U700_07.jpg
Samsung U700, neboli Ultra 12.1

Než začneme, jedna zajímavost. Nestává se často, aby výrobce v době mezi představením a uvedením telefonu na trh změnil jeho vzhled. Samsung U700 však takovou změnu prodělal. Ještě na letošním 3GSM kongresu jsme osahávali tmavý telefon s úplně jinou klávesnicí. Základ designu zůstal zachován, černou však vystřídala stříbrná, změnila se klávesnice a displej překrylo lesklé sklíčko.

SamsungUltra_26.jpg SamsungUltra_31.jpg SamsungUltra_32.jpg 
Původní designová varianta

Láká svým leskem

Samsung U700 by neměl být primárně zařazován mezi stylové telefony. Je to telefon s mnoha propracovanými funkcemi a oslnivou výbavou. Design je ale to, čím upoutá nejvíce. Nepamatuji se, kdy testovaný telefon vyvolal v mém okolí tolik pozornosti. A pokud vás obrázky nepřesvědčily, vězte, že ve skutečnosti vypadá ještě o kus lépe.

Samsung_U700_02.jpg Samsung_U700_03.jpg Samsung_U700_05.jpg Samsung_U700_08.jpg
Přestože jsou použity pouze plasty, působí telefon velmi honosně

Decentní, zajímavý a elegantní vzhled je tvořen spojením několika prvků. Výsuvná konstrukce, tenké tělo, lesklé kryty a špičkové zpracování jsou kombinací hodnou zájmu. Navíc, aby nebyl narušen design přední strany telefonu, nahradil výrobce klasická mechanická tlačítka dotykovými ploškami.

Líbivé pokoukávání střídá nekompromisní recenzentské oko. Samsung U700 vypadá skvěle a zejména při držení v dlani působí solidním a hodnotným dojmem. Za konstrukční zpracování si výrobce odnáší nejvyšší hodnocení. Mechanismus funguje spolehlivě, nikde nic nevrže a zejména v otevřeném stavu obě části drží, jako by byly z jednoho kusu. Pouze ve stavu zavřeném pozoruji ve spodní části zanedbatelnou vůli.

Samsung_U700_25.jpg Samsung_U700_24.jpg
Konstrukční zpracování je perfektní, včetně výsuvného mechanismu

Pro vysunutí musíte překonat zhruba polovinu dráhy, o zbytek se postará pružinový mechanismus. Pod displejem postrádám jakýkoli výstupek pro zapření palce, ten pak automaticky směřuje nad kruhový ovladač čímž zanechává nevzhledný otisk prstu. S těmi budete bojovat neustále. Čelní stranu z velké části překrývá vyleštěný plast navozující dokonalý efekt skleněného povrchu. Ve spodní části elegantně obepíná kruhový ovladač a zasahuje až do horní hrany přístroje. Po stranách se táhne dvojice chromově lesklých pruhů a až v zadní části zvolil výrobce klasickou matně stříbrnou.

Samsung_U700_13.jpg Samsung_U700_14.jpg
Zrcadlovou plochu v horní části narušují sluchátko a kamera pro videohovory

Samsung tedy nevsadil na hodnotné materiály, plastům však vdechnul exkluzivní vzhled a vše podtrhl výborným dílenským zpracováním. Ale jako u všech stylových a lesklých mobilů píšeme: připravte se na neustálý boj s otisky prstů.

Dokolečka s kolečkem

V zavřeném stavu strhává hlavní pozornost kruhový ovladač pod displejem. Tvar neplní pouze estetickou úlohu, má i zcela praktický význam. Kruhovým ovladačem lze totiž otáčet v obou směrech. To zpříjemňuje například procházení seznamu kontaktů, zpráv, či stránek při prohlížení internetu. Osobně jsem si na otočné schopnosti zvykal déle. Ovladač si samozřejmě zachovává i možnost stisku čtyř směrů. Středové tlačítko sloužící pro potvrzení se pak mírně utápí pod okolní hradbu prstence.

Samsung_U700_11.jpg Samsung_U700_12.jpg
Čtyřsměrnou navigační klávesou s potvrzovacím středem lze navíc otáčet na obě strany

Neznalé oko by hádalo pouhá dvě tlačítka s obligátními sluchátky po stranách kolečka. Samsung se však veze na vlně dotekového boomu a rovnou čtyři tlačítka schoval pod lesklý kryt. Objeví se teprve po odemknutí klávesnice pomocí středového tlačítka, a to rozzářením jasně bílého podsvícení. Najednou se objeví piktogramy naznačující videohovor, přepínání aplikací a dvě kontextová tlačítka. „Přepínání aplikací“ není přesné označení. Samsung totiž nedisponuje otevřeným operačním systémem a tlačítko zobrazí jen trojici ikon pro rychlý přístup – Hovor, Zprávy a Internet.

Zvyknout si na dotyková tlačítka trvá trošku déle. Správný „stisk“ ohlásí dané tlačítko bliknutím podsvícení. Doteková tlačítka reagují na stisk prstem a živou tkání, která vede elektrický proud. Látkou, nebo gumou tlačítko nestisknete. Abyste nemohli ukončit hovor dotekem tváře k telefonu, dochází po vytočení čísla nebo přijmu hovoru ihned k zamčení tlačítek.

Nad displejem zaujme především čočka druhého fotoaparátu sloužící pro videohovory. Hned vedle vkusně doplňuje vzhled podlouhlá linka sluchátka. V horní části sídlí pouze tlačítko pro zapnutí či vypnutí přístroje.

Samsung_U700_31.jpg Samsung_U700_30.jpg
 Tlačítko pro zapnutí nebo vypnutí přístroje • zvukový vstup mikrofonu

Témata článku: Samsung, , Nokia 7390, Samsung U700, Sony Ericsson K800i, Test, Výrazný šum, Zvukový vstup, Sam, Špičkové zpracování, Elita, Rušné prostředí, Základní rychlost, Nevzhledný otisk, Samsun, Velká klávesnice, Ultra, Neznalé oko, Jemný detail, Původní design, Nejvyšší hodnocení, Dobrý, Vysokoškolák, Hlavní pozornost