Samsung U900 Soul: za každou cenu dotykový (test)

Nový model z dílny Samsungu přináší malý dotykový displej, osvědčenou výsuvnou konstrukci a kovové provedení.

Vysouvání jde ztuha

Pro fotografování je třeba telefon vysunout. Zadní kryt totiž slouží zároveň jako ochrana čočky 5Mpx fotoaparátu, zrcátka a LED diody. Po obvodu pak najdeme ještě několik ovládacích prvků, s výjimkou horní a spodní hrany. Ty zůstaly tentokrát neobsazeny. O levý a pravý bok se dělí kolébkové tlačítko hlasitosti, pevně přichycenou krytkou chráněný univerzální konektor a otvor pro poutko, na pravé straně potom krytý slot paměťových karet microSD a červené tlačítko fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana s fotoaparátem

Jako u každého slideru, budete muset i u U900 vysouvání nejprve natrénovat. Na spodní hraně výsuvné části je sice žlábek, který by měl pomoci prvotní odpor pružiny překonat, vzhledem k jeho umístění daleko od těžiště přístroje si ale při této činnosti koledujete o vyklouznutí z ruky. Praktičtější by byl výčnělek v oblasti mezi displejem a funkčními klávesami, jako tomu je u některých starších Samsungů. Nezbývá tedy, než se zapřít o sklíčko displeje a pěkně si jej při tom umazat.

Možná by U900 při své premiéře nezažil takovou slávu, kdyby obsahoval tradiční ovládací prvky, jako je potvrzovací kříž, kolečko, případně joystick. Naprostou výjimečnost mu zajišťuje dotyková plocha pod displejem, která stěžejní ovládací funkci přebírá. Vlastně se dá mluvit o druhém displeji, nebo také senzorové klávesnici. Záleží jen na vás, jak skoročtvercový touchpad, jenž sám Samsung nazývá trochu mysticky „Magical Touch“, pojmenujete. Podstatné je, že slouží jako interaktivní dotyková plocha, která zobrazuje piktogramy nebo navigační povely podle toho, v jaké části nabídky nebo samotné aplikaci se právě nacházíte. V pohotovostním režimu je to pětice rychlých voleb menu, z nichž čtyři si můžete sami nastavit. V nabídce telefonu se pak objevují šipky a uprostřed potvrzovací OK, podobně jako na běžném potvrzovacím kříži.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
Ve vypnutém stavu připomíná (skoro)čtvercový dotykový displej malé zrcátko

Dotykové ovládání za každou cenu

Na ovládání pomocí touchpadu se dá velmi rychle zvyknout. Odezvu správného doteku zde představuje potvrzující zavibrování, jehož intenzitu si můžete sami nastavit. Potvrzovací střed vibruje intenzivněji než směrové šipky a piktogramy rychlých voleb. Senzorovému touchpadu asistují kontextové klávesy a klávesy hovoru, které jsou už ale tvořeny běžnými tlačítky. To působí nepřesnosti při kombinaci hmatů na a mimo dotykovou plochu. Potřeba vyvinout odlišný tlak na displej a na mechanickou klávesu činí celkové ovládání nevyváženým s občasnými překlepy nebo „nedoklepy“. Pokud příště Samsung rozšíří dotykovou plochu i na zbývající funkční klávesy, nebudeme se zlobit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Magical Touch a všechny jeho podoby

Po vysunutí na nás z přední strany vykoukne numerická část klávesnice, jejíž tlačítka se sice tváří jako z kovu, ale jedná se o plast upravený do jeho imitace. Tlačítka jsou rozdělena do pěti řad oddělených tenkými gumovými výstupky. Díky nim je psaní přesné, i když v rámci jedné řady tvoří klávesy jeden slitek. Dostatečné rozestupy tlačítek ale zajišťují pohodlné psaní i pro větší prsty. Jak bývá u sliderů zvykem, klávesnice nevystupuje nad povrch, přesto je její odezva jistá. V horní řadě zaujmou vedle tradičního korekčního céčka ještě dvě tlačítka, se kterými se u nových Samsung budeme zřejmě setkávat častěji. Levé krajní slouží pro rychlou aktivaci přední kamerky a zadání čísla videohovoru, pravé reprezentuje určitý druh multitaskingu. Jelikož U900 není smartphone, nejedná se o přepínání mezi běžícími aplikacemi v pravém slova smyslu, ale o čtyři napevno předvolené funkce, které se nabízejí, i když žádná z nich není právě aktivní. Tímto tlačítkem můžete přepínat mezi zprávami, hovorem, internetovým prohlížečem a hudebním přehrávačem, nebo všechny aplikace najednou ukončit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V numerické části klávesnice se objevuje řada tří tlačítek navíc
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostatečné podsvětlení klávesnice můžete barevně sladit s ikonami na Magical Touch

Pod plíškem krytu se ukrývá Li-Ion baterie o kapacitě 800 mAh. To s ohledem na dva osazené displeje a spoustu dalších energeticky náročných aplikací není zrovna mnoho. V praxi proto počítejte s výdrží tři až čtyři dny, při opravdu intenzivním používání budete dobíjet denně. Samsung stále trvá na indikátoru stavu baterie rozděleném na třetiny. Opticky to sice uklidňuje, ale pád z posledního dílku před vybitím na nulu je opravdu rychlý.

Témata článku: Samsung, , LG KF600, Hlasité přehrávání, Samsun, Sdílená paměť, Viditelný šum, Luxusní dojem, Spodní polovina, Sam, Dotyk, Mystic, Automatické zařazení, Test, Určitý druh, Dot, Magica, Elegantní tělo, Celá paleta