Samsung ukazuje možnosti 200Mpx snímače. Vyfotil s ním kočku a obří plátno umístil na mrakodrap v Soulu

  • Samsung ukázal možnosti 200Mpx snímačů
  • Fotočip umístil na základní desku a přidal obří kvalitní optiku
  • Jak by asi fotka vypadala, pokud by ji pořídil smartphone?

Samsung má již od loňského září dotažený vývoj 200Mpx fotočipu ISOCELL HP1, který však žádný z výrobců u svého telefonu dosud nepoužil. A to ani jeho letošního nástupce. To však Jihokorejce neodradilo od toho, aby ukázali množství detailů, které 200Mpx fotočip dokáže zachytit. Výsledkem je fotografie kočky o rozměrech 28 × 22 metrů, která visí na jedné z budov v jihokorejském hlavním městě.

V rámci propagačního videa od Samsungu není vidět žádný telefon, pouze testovací deska s externím displejem, jejíž součástí je zmiňovaný 200Mpx snímač HP1. K němu je přidána profesionální optika, a výsledek můžete vidět na videu níže. Samotná fotografie byla po pořízení ještě samozřejmě upravena, i tak je však patrné, že v případě zoomů či ořezů z 200Mpx fotografie nedochází k tak velké ztrátě detailů, jak by se mohlo zprvu zdát. 

Klepněte pro větší obrázek
Prvním smartphonem s 200Mpx fotočipem (ISOCELL HM1) bude Motorola Frontier. Tento telefon bude oficiálně oznámen již v červenci

Je třeba zmínit i to, že snímač HP1 využívá novou technologii pro slučování pixelů, které se přezdívá ChameleonCell. Díky ní je možné sloučit až šestnáct pixelů s různým výsledným rozlišením. Finální fotografie tak mohou mít 12,5 nebo 50 megapixelů. V prvním případě se bavíme o 2,56μm pixelech, ve druhém případě jsou jejich rozměry poloviční. A nebo můžete fotit v plném rozlišení, kdy budou mít pixely rozměry 0,64 μm.

Ve finále byla fotka vytisknuta na dvanáct kusů o délce 2,3 metru, které byly společně sešity v jednu jedinou fotografii. Výsledek je to sice více než zajímavý, ale mnohem více by nás zajímala kvalita stejné fotografie, pokud by ji pořídil telefon. A zdá se, že brzy budeme mít možnost „ochutnat“ 200Mpx fotky i z mobilních zařízení. Motorola chystá model s kódovým označením Frontier, který bude přestaven v červenci. Prodávat se bude nejprve v Číně, odkud by měl záhy zamířit i na globální trhy.

Samsung nechal na plátno zvěčnit 200Mpx snímek kočky:

Diskuze (4) Další článek: Čtečka otisků prstů, nebo senzor pohybu? Apple zvažuje, co integruje pod sklo displeje

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Fotka, Frontier, Úkaz, Motorola Frontier, Telefon, Sešit, Základní deska, Foťák, Optika