Samsung Ultra Special: přichází revoluce

Myslíte že už se na mobilech nedá vymyslet nic nového? Prohlédněte si novou edici korejského Samsungu a rychle změníte názor.
Kapitoly článku

Samsung na 3GSM Congressu v Barceloně oficiálně nepředstavil jen novou kolekci supertenkých telefonů pod jménem Ultra Edition II, o které jste si mohli přečíst v tomto článku. To by bylo pro Samsung málo. Světlo světa spatřila i řada v jistém smyslu výjimečných telefonů, která nese označení Ultra Special. O tom, že se opravdu jedná o speciální telefony, které do oblasti mobilní komunikace přinášejí nové zajímavé prvky, nemůže být nejmenší pochyb. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Samsung Ultra Smart F700: komunikátor inspirovaný HTC TyTN

Hlavní hvězdou edice Ultra Special je nový komunikátor s malými rozměry a špičkovým dotykovým displejem. Je samozřejmě aktivní, má úhlopříčku 2,78 palce, což je sedm centimetrů a disponuje netradičním, ale velmi dobrým rozlišením 440 × 240 bodů. Kromě něj můžete pro ovládání používat i QWERTY klávesnici, která se vysouvá ze spodní strany přístroje stejně jako u HTC TyTN. I přes tuto náročnou konstrukci se Samsungu podařilo udržet rozměry komunikátoru na velmi příjemných hodnotách: 104 × 50 × 16,4 mm.

F700-1.jpg F700-2.jpg F700-3.jpg F700-4.jpg
Komunikátor Samsung Ultra Smart F700

Velké nejasnosti se ale zatím objevují ohledně použitého operačního systému. Tisková zpráva o něm mlčí, a tak se předpokládá, že půjde o platformu, kterou Samsung vyvinul speciálně pro toto zařízení. To s sebou ale samozřejmě přináší problém s nedostatkem přídavných aplikací.

Z výbavy jistě nejvíce zaujme pětimegapixelový fotoaparát s automatickým zaostřováním a podpora technologie HSDPA pro velmi rychlé datové přenosy. Vnitřní paměť o neznámé velikosti bude možné rozšířit pomocí paměťových karet microSD. Kompletní specifikaci a více informací o tomto špičkovém zařízení naleznete v našem nedávném článku.

Samsung Ultra Smart F520: unikátní vysouvák

Druhým smartphonem, který byl včera představen veřejnosti je model se jménem Ultra Smart F520. Stejně jako jeho kolega F700 je doslova „nabušen“ velmi dobrou výbavou. Ani zde se jihokorejský výrobce bohužel blíže nezmiňuje o použitém operačním systému. Půjde tedy zřejmě o stejnou nebo velmi podobnou platformu jako u předcházejícího modelu.

F520-1.jpg F520-2.jpg F520-3.jpg F520-4.jpg
Klávesnici u Samsungu Ultra Smart F520 lze vysouvat dvěma směry

V zavřeném stavu se díváte na klasický komunikátor s velkým displejem a minimem kláves. Je samozřejmé, že se jedná o displej dotykový. Jeho úhlopříčka tentokrát dosahuje hodnot 7,6 cm (3 palce) a na této obrovské ploše o skvělém rozlišení 480 × 272 bodů můžete díky aktivní TFT technologii pozorovat až 262 tisíc barev. Výrobce tvrdí, že pro ovládání přes dotykový displej nebude potřeba stylus. Postačí vaše prsty. Vedle displeje si ještě povšimněte trojice malých tlačítek, která by měla sloužit pro rychlý přístup k internetu, hudebnímu přehrávači a mobilní televizi, zřejmě streamované přes mobilní síť.

Jak ale jistě předpokládáte, dotykový displej není jediný způsob jak toto zařízení ovládat. Jeho spodní část opět obsahuje výsuvnou klávesnici. Ta je unikátní v tom, že ji lze vysouvat do dvou směrů. Na rozdíl od Nokie N95 se ale nejedná o směry protější, ale o směry řekněme sousední. Při vysunutí dolů se objeví tradiční klávesnice s numerickou a funkční částí, které vévodí čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem. Klávesy jsou jen netradičně rozmístěny. Pokud ovšem spodní část telefonu vysunete vlevo, vyjede klasická QWERTY klávesnice.

Výbavou by nový Samsung neměl nikoho zklamat. Velký displej se velmi hodí k multimediálním hrátkám. Skvěle se na něm budou vyjímat fotografie pořízené integrovaným třímegapixelovým fotoaparátem s diodovým bleskem. Nemůže chybět ani hudební a videopřehrávač. Podporované formáty najdete ve specifikaci. O dostatek místa se postarají paměťové karty microSD.

Datové přenosy jsou opět zastoupeny sítěmi třetí generace s nadstavbou HSDPA. Při výskytu mimo pokrytí touto technologií přijde ke slovu EDGE. Displej bude možné také využít pro prohlížení internetových stránek v plné kvalitě. Samsung F520 si rozumí s GSM sítěmi o frekvencích 900/1800/1900 MHz. Na krátké vzdálenosti jej spojíte přes Bluetooth nebo systémový konektor. Z pracovních funkcí pak potěší prohlížeč dokumentů MS Office, e-mailový klient nebo letecký mód.

Samsung Ultra Smart F520 ve zkratce:

  • rozměry: 104,8 × 53,7 × 17,4 mm
  • sítě a datové přenosy: GSM (900/1800/1900 MHz), GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (2100 MHz)
  • displej: dotykový, rozlišení 480 × 272 bodů, 262 tisíc barev, aktivní TFT, úhlopříčka 3 palce
  • paměť: vnitřní paměť + slot na paměťovou kartu microSD
  • fotoaparát: 3 Mpx, diodový blesk
  • konektivita: Bluetooth, USB
  • multimédia: hudební přehrávač (MP3/AAC(+)/eAAC+/Real), přehrávač videa (MPEG4/H.263/H.264/Real)
  • další funkce: QWERTY klávesnice, e-mailový klient, Java, wap 2.0, internetový prohlížeč, prohlížeč dokumentů MS Office, letecký režim, podpora technologie Flash

Témata článku: Samsung, HTC Tytn, Samsung F520, Dobrý parametr, Samsun, Revoluce, Letecký režim, Sam, Ultra, Oblíbená hudba, Special