Samsung utne Symbian. Sony Ericsson králem Androidů?

Symbian nemá na růžích ustláno. Kromě Nokie s ním výrazněji nepočítá žádný z výrobců. Samsung i Sony Ericsson dají přednost Androidu.

V průběhu konání veletrhu spotřební elektroniky IFA 2010 v Berlíně přišli výrobci mobilů vedle prezentace nejnovějších produktů také s několika zajímavými prohlášeními. Nejvíce zaujal výrok šéfa Sony Ericssonu Berta Nordberga, který prohlásil, že jeho společnost se chce stát největším světovým výrobcem telefonů s Androidem. Více při zemi zůstává Samsung, jenž podle aktuální strategie v nejbližší budoucnosti vůbec nepočítá s operačním systémem Symbian.

Sony Ericsson se zřejmě nechal inspirovat zázračným znovuzrozením mobilní divize Motoroly, kterou z bahnitého dna mobilních dějin vytáhl právě operační systém od Googlu. Generální ředitel švédsko-japonské společnosti si proto na konferenci v Pekingu troufl odhalit neskromný sen, stát se světovým výrobcem smartphonů s Androidem číslo jedna. Neurčil sice žádný časový horizont pro dosažení tohoto cíle, ale tvrdí, že Sony Ericsson v současnosti vykrývá 17 % trhu mobilů s Androidem, což je podle Nordberga druhé místo za největším výrobcem tohoto segmentu, který drží 23% podíl.

Podivná matematika

Nordberg tohoto výrobce konkrétně nejmenoval a nespecifikoval ani zdroj těchto statistik. Nám se však zdají přinejmenším nepřesvědčivé. Připusťme, že největším producentem mobilů s Androidem může být aktuálně HTC. Pokud má být Sony Ericsson druhý, kde je potom tolik úspěšná znovuzrozená Motorola a asijští tygři Samsung a LG? Minimálně Samsung se věnuje operačnímu systému Android stejně dlouho, ne-li déle než Sony Ericsson, jehož první Xperia s Androidem (X10) se objevila až na podzim 2009, zhruba ve stejnou dobu jako první Samsung Galaxy (i7500).


Klepněte pro větší obrázek

Bert Nordberg, President Sony Ericsson Mobile Communications

Bert Nordberg se narodil v roce 1956 ve švédském Malmö. V roce 1978 získal titul v oboru elektronického inženýrství a v roce 1980 získal u švédské námořní pěchoty titul v oboru inženýrství. Na francouzské univerzitě INSEAD získal tři tituly z kurzů mezinárodního managementu, marketingu a financí. Od roku 2008 je Bert Nordberg výkonným viceprezidentem a ředitelem společnosti Ericsson Silicon Valley se sídlem v Kalifornii v USA.


Aktuálně Sony Ericsson prodává tři androidí modely, na trh se chystá čtvrtý. Portfolio Motoroly, které je na globální úrovni kompletně androidové, čítá téměř desítku telefonů. Samsung zahájil útok s vlajkovou lodí Galaxy S, začal prodávat novinky Galaxy 550 a 580, cestu mu už dříve vyšlapala Spica (i5700). A nakonec HTC, které je vlastně průkopníkem Androidu, má na svědomí nejen telefony pod vlastní značkou, ale také brandované výrobky pro světové operátory (jako první Android na trhu se objevil už v roce 2008 T-Mobile G1) nebo známý Nexus One přímo pro Google.

Už po této krátké povrchní analýze je jasné, že uvedená čísla nemohou být reálná. Podle našeho mínění šéf Sony Ericssonu pojedl až příliš mnoho vtipné kaše nebo se v tabulkách zkrátka o pár řádků přehlédl. Spíše než na ovládnutí robotího světa by se nyní společný podnik Sony a Ericssonu měl soustředit na to, aby poskytoval zařízení s aktuálními verzemi překotně se vyvíjejícího operačního systému a aby svým uživatelům včas nabídl možnost updatu pro telefony starší. Ve srovnání s konkurencí je na tom v tomto ohledu asi nejhůře.

Symbian u ledu

Své plány na budoucí rozvoj svých produktů napříč platformami poodhalil také konkurenční Samsung. Zde však nešlo o žádné šokující prohlášení. Šéf marketingu Samsung Mobile YH Lee uvedl při příležitosti uvedení tabletu Galaxy Tab pro agenturu Reuters, že hlavní platformou pro chytrá zařízení Samsungu zůstává jednoznačně operační systém Android. V mobilních telefonech jej bude doplňovat vlastní platforma Bada, která pokryje portfolio v nižších a středních vrstvách. Skvěle vybavený Wave S8500 je tedy na Badě spíše ojedinělým úkazem. 

V této souvislosti přišla řeč také na další platformy. Samsung je jednou ze značek, která bude u zrodu nového operačního systému Windows Phone 7 a jeho implementace do koncových zařízení. Zatím lze však jen těžko odhadnout, jak na zcela přepracovanou platformu Microsoftu zareagují zákazníci, a tak tuto větev portfolia bere Samsung zatím jen jako doplňkovou. Naproti tomu Symbian má u Korejců na nějakou dobu odzvoněno. Podle průzkumu prý není o tuto platformu mezi zákazníky poptávka, a tak ji Samsung dává prozatím k ledu. Nadále však zůstává členem organizace Symbian Foundation a kdyby se situace do budoucna změnila, je připraven o Symbianu opět uvažovat. Jinými slovy vyčkává, jak se na trhu bude dařit Nokii N8 a dalším finským smartphonům s inovovanou verzí Symbianu^3.

Diskuze (12) Další článek: Britští Orange a T-Mobile sdílejí síť. Pro zákazníky zdarma

Témata článku: Ericsson, Samsung, Sony, Sony Ericsson, , , Google Nexus One, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy 550, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 64GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab Pro 8.4, Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 32GB Wi-Fi, Sony Xperia S,