Samsung uvádí EyeCan+, počítačový oční senzor pro postižené

Zatím jsme viděli několik levných vývojářských řešení pro ovládání počítače pouze pomocí očí (například Eye Tribe, Tobii), do vlastní verze se ale skrze nadšené zaměstnance vrhnul i Samsung. 

EyeCan+ je levné řešení, které se stejně jako podobné technologie umístí pod monitor a po kalibraci je možné velmi přesně sledovat, kam přesně se uživatel na monitor dívá. Samsung ale EyeCan+ zamířil především pro použití u lidí se zdravotním postižením.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung EyeCan+ při použití

Snímání očí je možné ve vzdálenosti kolem 60 až 70 cm, není přitom nutné držet konkrétní polohu. Může tak jít i o lidi, kteří jsou připoutáni na lůžku a monitor se senzorem mají na nějakým držáku před nimi. Samsung vyvinul i speciální ovládací software, který zahrnuje obdélníkové nebo pohyblivé kruhové menu, obsahující 18 různých příkazů. Mezi nimi je klasické kopírovat, vložit, přiblížení a oddálení, posun a další, přičemž nastavit lze i vlastní dle potřeby.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Použití EyeCan+ v praxi

Výběr, respektive potvrzení daného tlačítka se provádí mrknutím, stejně jako u jiných řešení. Podle informací webu The Verge je výrobní cena 150 až 500 dolarů, což je překvapivě hodně. The Eye Tribe senzor totiž vyrábí malý startup a prodejní cenu má 99 dolarů.

Váš názor Další článek: OnePlus otevře první kamenný obchod

Témata článku: Samsung, Zdravotní postižení, Sen, UVA, Post, Senzor, Levné řešení, Samsun, Pro +, Sam, Postižení, Počítač