Samsung vsadí na vlastní čipset. Qualcomm už nechce

Špičkový čipset Qualcomm Snapdragon 810 půjde letos do 60 vlajkových mobilů. Ty od Samsungu ale mezi nimi nebudou.

Technologická společnost Qualcomm se v tiskové zprávě pochlubila, že její špičkový mobilní čipset Snapdragon 810 má být v letošním roce použit celkem u 60 vlajkových mobilních zařízení. Samotné citace partnerů v tiskové zprávě prozrazují, kteří výrobci s Qualcommem spolupracují. Naopak se mezi řádky dozvídáme i to, kdo procesory od Qualcommu opustí a vydá se jinou cestou.

Klepněte pro větší obrázek

Již známými partnery jsou na začátku roku společnosti LG a Xiaomi, které Snapdragon 810 avizovaly v již představených smartphonech LG G Flex2 a Xiaomi Mi Note Pro. Dlouholetou spolupráci s Qualcommem má za sebou také Motorola. I když je ve vlastnictví Lenova, funguje s jistou mírou autonomie jako dceřiná společnost, a tak se letos dočkáme nejméně jedné nové Motoroly se Snapdragonem 810.

Dalším nepříliš překvapivým partnerem je Sony. Jeho vlajkové Xperie včetně odvozených Compact verzí a tabletů vždy spolehály na nejvyšší dostupnou řadu Snapdragonů. Podle jednoho z viceprezidentů Sony se nové Xperie se Snapdragonem 810 dočkáme „později v tomto roce“, což by mohlo potvrdit teorii, že Xperii Z4 letos Japonci na veletrhu v Barceloně nepředstaví.

O Samsung méně

Za tradiční se považuje partnerství Qualcommu a Microsoftu. Platforma Windows Phone byla dlouhou dobu omezená pouze na práci s čipsety Snapdragon. Letos bychom Snapdragon 810 rádi viděli například v nástupci fotosmartphonu Lumia 1020 nebo pokračovateli phabletu Lumia 1520. Do fronty partnerů se zařadilo i čínské Oppo, které vyniká zejména vytvářením netradičních konstrukcí svých smartphonů.

A kde je Samsung? Je jasné, že spoluprací s jedním ze dvou největších současných producentů smartphonů by se Qualcomm jistě pochlubil. Nepřímo tak potvrzuje spekulace, že Samsung u chystaného vlajkového modelu Galaxy S6 skutečně použije vlastní výpočetní řešení Exynos 7 Octa. Samsung má uvedený čipset vyrábět 14nm technologií, tedy ještě pokročilejším způsobem než vyrábí Qualcomm svůj 20nm Snapdragon 810.

Ve finále za tím nemusí stát ani tolik protřepávané téma údajného přehřívání Snapdragonu 810. Pokud Samsung dokáže in-house vyrobit vlastní, výkonnostně srovnatelný procesor, není důvod, aby nakupoval tyto poměrně nákladné komponenty od někoho jiného. A že Exynosy mají výkonu na rozdávání, o tom jsme se předsvědčili už na loňském modelu Samsung Galaxy Alpha.

Diskuze (32) Další článek: Samsung rozesílá pozvánky. Galaxy S6 bude představen 1. března

Témata článku: Samsung, , , Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Xiaomi Mi Note, Xiaomi Mi Note Pro, Představený smartphone, Čipset, Exynosy, Výpočetní řešení, NEC, Čínské oppo, Samsun, Čip