Samsung vyvíjí 11K displej pro smartphony. Prototyp bude do 3 let

Samsung 1. července ve spolupráci s dvanácti dalšími společnostmi z oboru začal na vývoji displeje pro smartphony budoucnosti. Prototyp má být hotov do tří let, aby mohl být prezentován veřejnosti v průběhu Olympijských her 2018, které se budou konat v jihokorejském Pyeongchangu. Do komerčně prodávaných zařízení se má dispej dostat s odstupem dalších neolika let. Připravovaný panel by měl mít rozlišení 11K a jemnost 2 250 ppi. Při porovnání se současnou nejvyšší generací displejů od Samsungu (5,1", 2 560 × 1 440 pix, 577 ppi) bude mít nový displej téměř čtyřikrát větší jemnost.

Klepněte pro větší obrázek
Jedním směrem inovace mobilních displejů je jejich zahnutí nebo flexibilita, tím druhým je prosté navýšení rozlišení. Není ale 11K na mobilní displej (byť v horizontu tří a více let) až přespříliš?

Otázka však zatím visí nad energetickou spotřebou těchto displejů a také nad tím, jaký budou mít smysl z pohledu malých přenosných zařízení. V současně době se diskutuje o rozdílech mezi Full HD a QHD panely z pohledu jejich skutečného využití, 11K by do tohoto „sporu“ přinesl úplně nový rozměry. K čemu bude užitečný 11K displej v mobilu, když už 4K chytré televize se, v současné době z důvodu nedostatku obsahu v plném rozlišení, mohou zdát leckomu zbytečné?

Zdroj: Etnews

Diskuze (33) Další článek: Amerika dává zelenou komerčním dronům. Zatím ale jen omezeně

Témata článku: Samsung, , , Let, Sam, Samsun, ? Displej, Malý přenos, SMA, Nový displej, Displej, Nový rozměr, Pro +