Samsung vyvinul ultra tenký fotosenzor. Uplatnění najde ve smartphonech s průstřelem

Samsung pokračuje ve vývoji a výrobě vlastních komponent pro smartphony. Vedle čipsetů, úložišť a pamětí vyrábí také CMOS senzory pro foťáky v mobilech. Jeho fotosenzory ISOCELL patří vedle Exmorů od Sony mezi nejpoužívanější.

Novým trendem současných smartphonů je tzv. průstřel v displeji, tedy dírka na selfie kameru umístěná v ploše displeje. Díky tomu může být panel roztažen opravdu až k okrajům telefonu. Jenže se tím snižuje fyzický prostor, zejména hloubka, pro optiku předního fotoaparátu. Proto se každá ušetřená desetina milimetru počítá.

Klepněte pro větší obrázek

Samsung ISOCELL Slim 3T2 je dosud fyzicky nejmenším fotosenzorem z dílny jihokorejského výrobce. V diagonále měří 5,1 mm a na této úhlopříčce odpovídající poměru 1/3,4 palce obsahuje 20 milionů bodů o velikosti 0,8 μm. Fotočip je určen pro smartphony střední třídy a může posloužit jak pro přední tak i zadní fotoaparát.

Aby senzor dostal do obrazu více světla, dokáže pomocí technologie Tetracell sloučit čtyři body do jednoho. Rozlišení snímku tak sice poklesne čtyřikrát (z 20 na 5 Mpx), ale místo 20 milionů 0,8mikronových bodů snímajících obrazovou informaci vznikne 5 milionů 1,6mikronových. Pokud bude senzor použitý jako součást duálního fotoaparátu, použije klasickou RGB matici bodů. Součástku začne Samsung vyrábět během prvního čtvrtletí letošního roku.

Diskuze (1) Další článek: DxOMark nově testuje selfie kamerky. O špici se dělí Pixel 3 a Galaxy Note 9

Témata článku: Samsung, , , , , , , Současný smartphone, Prus, F +, Displej, Samsun, Přední fotoaparát, Uplatnění, Samsung ISOCELL, Průstřel, Sam, Nový trend, Senzor, První čtvrtletí, Letošní rok, Odpovídající poměr, SMA, Jihokorejský výrobce,