Samsung Wave 533: první Bada pro pisálky (test)

Zájemci o Samsung s platformou Bada si doposud museli vystačit s virtuální klávesnicí. Wave 533 jim dává možnost psát až do aleluja.
Kapitoly článku

Bada není Android

I když o Wavu 533 mluvíme hlavně jako o smartphonu střední třídy, i do této kategorie už naštěstí začíná, jako samozřejmost, pronikat integrovaná Wi-Fi. Bude se hodit třeba ke stahování obsahu z aplikačního obchodu Samsung Apps. U Wavu 525 jsem si stěžoval na nemožnost připojení k Wi-Fi sitím s WEP kódováním, Wave 533 se shodným softwarem si WEP šifrováním dokáže bez problémů poradit. Nevím tedy, kde byl předtím zakopaný pes.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Aplikace můžete do telefonu dostat dvojím způsobem. Buď přes vestavěnou aplikaci přímo v telefonu, nebo přes desktopový software Kies 2.0, který aplikaci stáhne do PC a pak nainstaluje do telefonu. V prvním případě si vybíráte mezi doporučenými, oblíbenými a položkami setříděnými do kategorií. U oblíbených je k dispozici i kolonka placené, ale nenechte se zmýlit – obchod pro Bada aplikace pro náš region ještě není k dispozici. V době psaní článku bylo na Samsung Apps pro český trh celkem 1420 dostupných aplikací, oproti stavu z prosince se počet aplikací téměř ztrojnásobil, takže je to určitě pozitivní zpráva, jak pro všechny stávající, tak i budoucí majitele.

Internet s Flashovými animacemi

Mimo již zmíněné Wi-Fi si telefon poradí i s datovými přenosy přes operátory. Využít k tomu můžete ale pouze EDGE. Při cestě do zahraničí si můžete v nastavení deaktivovat nebo nastavit datový roaming, stejně tak jako automatické využívání internetových služeb, máte-li např. neomezený datový tarif. Většina z dostupných tarifů disponuje omezením FUP na objem stažených dat. Abyste si limit pohlídali, můžete sledovat přijatá data v počítadlu datových paketů. Konektivita s okolím je zajištěna dále přes Bluetooth nebo datový USB kabel. Ten může mít různé režimy, pokud je často měníte, doporučuji zvolit volbu až po připojení kabelu.

20110201133510.jpg Klepněte pro větší obrázek 

Najdeme zde i nastavení pro vytvoření profilu vzdálené synchronizace, nejdříve je třeba ale mít k dispozici webovou službu a dostupné údaje, které bude potřeba použít. Součástí menu připojení je i zmínka o službách zjišťování polohy. Ano, také Wave 533 disponuje GPSkou. O zpřesnění lokalizačních služeb se stará asistovaná GPS, v případě potřeby se stáhnou aktuální satelitní data. Zafixování první polohy v domě trvalo s Google Maps a aGPS napoprvé trochu déle, při pozdějším fixacích již byl inkriminovaný čas kratší. Mapy od Googlu ale slouží jen pro základní orientaci v terénu, textový výpis trasy a grafické znázornění map a ortofoto podkladů, pokročilou autonavigaci, alespoň zatím, nečekejte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

V telefonu nalezneme předinstalované aplikace Facebook, Twitter, Palringo a Messenger. U Messengeru si můžete vybrat pouze z účtů Windows Live nebo Yahoo!. U Palringa si musíte vytvořit účet, ve kterém sjednocujete služby ostatních poskytovatelů (AIM, XMPP/Jabber, Facebook a Google Talk), přesto chybí nejpoužívanější klient u nás, ICQ.

Klepněte pro větší obrázek

Facebook aplikace se dělí na tři záložky – domů, profil a přátelé. V té první můžete komentovat stavy ostatních přátel, nebo uploadovat snímek (starší nebo aktuálně vyfocený), záložka profil symbolizuje vaši zeď, kde můžete sdílet nové příspěvky a konečně záložka přátelé, kde můžete procházet všemi vašimi kontakty nebo vyhledávat kontakty zatím neznámé. Nijak se nedostanete ke skupinám, pokud to potřebujete, není nic jednoduššího než spustit internetový prohlížeč Dolphin. Aby jste měli co největší pole působnosti, doporučuji zobrazení na šířku, stačí jen otočit telefon na bok. Prohlížeč má vestavěnou RSS čtečku a poradí si i s Pinch Zoomem, dvojicí prstů přibližujete nebo oddalujete text, a flashovými animacemi.

Demoverze her, jako by nebyly

Integrované hledání jednotně prohledává hudbu, menu, protokoly, e-maily, zprávy, kontakty a asi deset dalších sekcí, které si můžete manuálně zaškrtnout jako cíl prohledávání. Správce souborů zobrazuje složky Obrázky, Videa, Zvuky, Schémata a Jiné. V poslední složce najdete PDF soubor o otevřené platformě Bada, otevře vám jej totiž integrovaný prohlížeč Picsel File Viewer, který si navíc poradí i s dokumenty Word, Excel a PowerPoint. Mezi herními tituly od Samsungu ve složce Hry najdeme Kostky, Parachute Panic a Typing Master, další patří do známé kategoriee „vyzkoušej a za plné verze si zaplať“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Organizační funkce se usídlily v hlavním menu. Čeká na vás kalendář se zobrazením událostí v seznamu, dne nebo měsíce. Jakmile má den nějakou událost, je u něj zobrazený modrý trojúhelník. Při tvorbě nového záznamu lze nastavit velké množství položek v čele s upozorněním, opakováním, typem události a datem. Kalkulačka se tváří tak, že zvládne pouze jednoduché aplikace, pokud ji však překlopíte nabok, odbalí celý svůj matematický potenciál s goniometrickými funkcemi, logaritmy, exponenciálními funkcemi, procenty, faktoriály, mocninami a odmocninami.

Přehrávač i rádio

O hudební reprodukci se stará hudební přehrávač, který zobrazuje najednou všechny skladby, vybrat si písně k poslechu můžete také na základě seznamů skladeb nebo podle alb. Kritéria nastavíte podle svého, můžete vybírat i podle let nebo skladatelů, pokud jsou vaše empétrojky vybavenými patřičnými obsahy ID3 tagů. Při přehrávání může být na pozadí jedna ze tří vizualizací, ekvalizér nebo efekty. V zamknutém stavu můžete z horní lišty vysunout ovládací panel pro hudební přehrávač, který reaguje na vaše dotyky.

Klepněte pro větší obrázek 

Hudební reprodukce je v dodávaných peckách až nadmíru kvalitní. Při vytažení sluchátek se hudba automaticky zastaví, poslech z reproduktoru je samozřejmě také možný, kvalitou bych ho řadil k těm lepším, co jsem zatím slyšel. Maximální hlasitost ve sluchátkách i v reproduktoru je na přijatelné úrovni. Pokud vám dojdou písně, je tu i FM rádio. Sluchátka slouží jako anténa, takže je nevypojujte. Díky RDS jste na displeji informováni o informacích vysílaných na dané frekvenci. Pro poslech na dobrou noc si můžete nastavit vypnutí rádia po 30 minutách, hodině nebo dvou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Součástí kontextové nabídky hudebního přehrávače je i nástroj pro rozpoznávání hudby. Když nevíte, jaká skladba se přehrává, nahrajete deset sekund, které se pak odešlou přes mobilní sítě a obratem se dozvíte, jakou skladbu jste poslouchali, byla-li nalezena shoda v databázi. Videopřehrávač dokáže přehrávat uložená videa v telefonu, zatímco ikona Youtube vás vezme na mobilní verzi m.youtube.com. Jakmile si vyberete video, začne se přehrávat v interním přehrávači.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na zádech umístěný 3,2Mpx snímač postrádá autofocus. V praxi to znamená, že makrosnímky, text nebo detaily fotografovaných objektů v malé vzdálenosti budou rozmazané. U fotografií pořizovaných v interiéru s venkovním osvětlením přes okno se občas objevilo přepálení bílé barvy, při horších světelných podmínkách je fotkách znatelný šum. Venku se vám ale podaří vyfotit poměrně slušné snímky. Vzhledem k ceně kazí optimistický dojem z fotoaparátu (když odpustíme autofokus) nepříliš kvalitní video s malým maximálním rozlišením 320 × 240 bodů.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dva modely, podobná cena

Samsung Wave 533 není extrémně vybavený smartphone. Cílem bylo udělat chytrý telefon, který se tváří jako obyčejný přístroj a přitom bude mít s podobnými zařízeními společné znaky. Těmi je operační systém Bada a portál Samsung Apps, kde si běžný uživatel jistě vybere, co mu sedí nejlépe. Pokud k tomu přidáme všechny výhody Bady, podporu pinch zoomu v prohlížeči, Wi-Fi, GPS, dokonce i QWERTY klávesnici, klube se z toho hodně zajímavý přístroj. Wave 525 jsem chválil za poměr výkon/cena, testovaný model Wave 533 navíc nabízí QWERTY klávesnici za pětisetkorunový příplatek (tedy cca 4 800 Kč). Mezi levnými Wavy si tedy vybere ten, kdo preferuje hardwarovou klávesnici, i ten, komu bohatě postačí pouze dotykový displej.

20110201133244.jpg 20110201133248.jpg 20110201133305.jpg

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy S, Samsung Wave, Samsung Wave Pro 533, Bada, Datový paket, WAV, Remini, U Messengeru, Pro +, Samsun, Venek, Pozitivní zpráva, Fotografovaný objekt, První pozice, PISA, Vícenásobný stisk, Vyhrazená klávesa, Podobná cena, Pop design, Grafické znázornění, Hlavní důraz, Sam, Malý max