Samsung X490: i dobré věci bývají levné (test)

Véčkový Samsung SGH-X490 je levný, přitom je vybaven všemi důležitými funkcemi. A není vůbec ošklivý nebo dokonce nudný, nechybí mu ani rychlá data. Neduhem je snad jen malá vnitřní paměť. Odpustíte mu to?
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi 

Klíčové vlastnosti

  • líbivý vzhled
  • přijatelná cena
  • základní funkce

Hlavní nedostatky

  • pouze 3 MB sdílené paměti
  • nízká hlasitost hovoru
  • nižší zdvih kláves

Telefony véčkové koncepce a společnost Samsung patří nerozlučně k sobě, jako vejce ke slepici. Myslím si, že není potřeba stále dokola probírat výhody telefonů této třídy, jistě jejich plusy i nevýhody znáte sami; ať již z vlastní zkušenosti s některým z mobilů takové konstrukce, nebo z našich recenzí. Vždyť kdo by mohl zapomenout na velký displej i klávesnici v malém přístroji?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X490

Vzhled jako od jablek

Samsung SGH-X490 je tedy mobil véčkové konstrukce s klasickým rozložením ovládacích prvků. Jeho kryty jsou vyrobeny z kombinace stříbrného plastu imitujícího leštěný hliník a bílého matného povrchu, díky kterému telefon vypadá, jako by patřil k rodině stylových počítačů Mac kalifornské společnosti Apple.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce a porovnání velikosti s klíčem

Horní část telefonu v zavřeném stavu nabízí černobílý stavový displej s rozlišením 96 x 94 obrazových bodů. Přestože je displej poměrně hluboko zapuštěn pod úroveň okolního plasu a navíc je překryt lesklým sklíčkem, je velmi dobře čitelný za všech světelných podmínek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na čelní straně je malý vnější displej


Obrázky vnějšího displeje

Na levém boku telefonu si můžete všimnout dvojice kurzorových tlačítek, které slouží pouze ke změně úrovně hlasitosti sluchátka. Nelze jich bohužel použít k procházení mezi položkami menu. Nad těmito klávesami je plastovou záslepkou krytý konektor určený k připojení osobní handsfree sady.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kolébka hlasitosti • konektor pro připojení handsfree sady

Horní část telefonu je trochu protáhlá, obsahuje totiž integrovanou anténu. Naprostou samozřejmostí u mobilu této třídy je nezbytné ouško usnadňující zavěšení telefonu na moderní šňůrku. Velká část spodní hrany telefonu je vyhrazena pro připojení konektoru síťové nabíječky, opět krytého plastovou krytkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor pro připojení nabíječky

Celou zadní stěnu zabírá výměnný lithium-iontový akumulátor s kapacitou 800 mAh, který tvoří se zadním krytem jeden celek. Telefon je tak velmi pevný a ani při silném stisku nejeví prozatím snahu vrzat. Akumulátor poskytuje podle informací výrobce dostatek energie pro 210 hodin pohotovostního režimu nebo až pro 220 minut hlasového hovoru. Naše zkušenosti z průběhu testování se této hranici velmi přibližují, v žádném případě tedy nelze říci, že by byly nadsazené. Nabíjení prázdného akumulátoru na plnou úroveň trvalo dvě a půl hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní část s baterií a místem pro kartu SIM

Displej i tlačítka

Po rozevření obou polovin získáte přístup k velké klávesnici a kvalitnímu, i když pasivnímu barevnému displeji. Ten dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barevných odstínů na hřišti o rozměrech 128 x 160 bodů. Podsvícení displeje je ukázkově rovnoměrné, jeho překreslování by však mohlo být rychlejší. Kresba displeje je dostatečně jemná, diagonální čáry nejsou příliš zubaté.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v otevřeném stavu • displej ve tmě

Samotná tlačítka klávesnice s výjimkou čtyřsměrové kurzorové klávesy jsou vyrobeny z tvrzené pryže a jsou velmi příjemné na dotyk. Tlačítka jsou dostatečně velká s dobrými rozestupy, rozhodně tedy nebudete mít ani při rychlejším psaní mnoho překlepů. Při testování mi pouze nevyhovoval nízký zdvih tlačítek, jejichž horní hrana tvoří s okolním krytem telefonu jednu rovinu. Kdyby byla tlačítka trochu vyšší, rozhodně by to celkově dobrému pocitu při psaní textů ještě pomohlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Modrý střed kurzorové klávesy slouží k potvrzování voleb, stejně tak je příjemné, že si můžete nastavit funkce všech vertikálních směrů navigační klávesy v pohotovostním režimu. Nastavení voleb Zpráv na levém a kalendáře na pravém tlačítku ve výchozím nastavení jsou stále stejné a bohužel je změnit nelze. Pod navigační klávesou je korekční tlačítko C a po stranách kontextové klávesy a klasické zelené a červené sluchátko.

Nabídky a ovládání

Ovládání telefonů Samsung je stále stejné, Samsung pozitivní uživatelé se v menu telefonu neztratí. Vše jsou stále stejné omalovánky, uspořádání všech prvků je standardní. Na hlavním displeji je v pohotovostním stavu zobrazen řádek se stavovými ikonami v horní části, v dolní liště pak najdete aktuální funkce kontextových tlačítek. Informační text s názvem operátora, datem a časem můžete zobrazit v několika řezech písma, lze jej také snadno vypnout. Samozřejmostí moderního telefonu jsou také obrázkové tapety na pozadí a nejinak je tomu také u tohoto modelu. Mohou být animované.

 
Hlavní displej • nabídka • možnosti nastavení vzhledu displeje

Musím se přiznat, že mne trochu zklamala hlavní nabídka v základním nastavení. Ta je tvořena maticí devíti ikon, ovšem animace při zvýraznění některé z nich je natolik nepatrná a nevýrazná, že letmým pohledem zkrátka nepoznáte, kterou funkci právě volíte. Bohužel námi recenzovaný model neumožňoval změnu zobrazení na pruhovou jako na jiných modelech stejného výrobce. Při pohybu v nabídkách pomůže zrychlená číselná volba.


V následující kapitole se blíže podíváme na možnosti telefonování i práci se zprávami, dojde na zábavu i datové přenosy

Témata článku: Samsung, , Samsung X490, Nepřekonatelný problém, Test, Sam, Samsun, Pojmenovaná položka, Leštěný hliník, Nízká hlasitost, Věc