Samsung X640: nejlevnější s fotoaparátem (test)

Právě v těchto dnech se začíná prodávat nový mobilní telefon Samsung X640. Je to véčko bez antény, které patří do nižší třídy. To se ale odrazilo na ceně, jde o nejlevnější Samsung s vestavěným digitálním fotoaparátem. Navíc má velmi atraktivní design.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 parametry fotoaparátu v katalogu fotomobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • atraktivní design
  • velmi dobré zpracování
  • integrovaná anténa
  • vestavěný fotoaparát
  • přijatelně kvalitní displej
  • délka nahrávky diktafonu je omezená jen volnou pamětí

Hlavní nedostatky

  • chybí vnější displej
  • dioda u zavřeného telefonu neindikuje zmeškané události
  • střední tlačítko nepotvrzuje
  • odnímatelná krytka systémového konektoru
  • chybí infraport

Právě v těchto dnech se začíná prodávat nový mobilní telefon Samsung. Model X640 patří do nižší třídy, oficiální cena je těsně pod pěti tisíci korunami. Je to nejlevnější Samsung vybavený digitálním fotoaparátem. Z pohledu funkcí jde jinak o kombinaci ostatních současných telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
To je on: Samsung X640

Nejblíže má k novému Samsungu X640 model E300, který se začal prodávat začátkem tohoto roku. Oba telefony se od sebe liší v podstatě jen vnějším displejem a několika detaily, za které u dražšího Samsungu E330 zaplatíte asi tisíc korun navíc. Srovnávat můžeme také se Samsungy X460 a X480. V tomto případě najdeme několik funkčních rozdílů, opět ale nejde o nic zásadního.

Samsung X640 Samsung E330 Samsung X460 Samsung X480
Kohouti z jednoho smetiště i rodu

Do jedné z kapitol této recenze jsme připravili podrobné srovnání těchto čtyř mobilních telefonů.

Ve názvech telefonů Samsung stále hledám nějaké logické vodítko. A stále nenacházím. Proč výrobce telefon, který je funkčně stejný, někdy řadí do kategorie E a jindy do kategorie X? Zdaleka také neplatí, že čím je větší číslo, tím je mobil vybavenější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Antény na véčka nepatří

Samsung se definitivně zbavil viditelných antén, v nových telefonech jsou už antény integrované. Určitě to pomohlo i vzhledu, Samsung X640 je po stránce designu velmi přitažlivý telefon. Jeho oválný tvar se směrem dolů mírně zužuje, všechny hrany jsou silně zakulacené a mobil se díky tomu moc dobře drží v ruce (možná si s ním budete kvůli tomu pořád hrát). Samsung X640 má rozměry 87 × 47 × 23 mm, což ho řadí mezi malé telefony, a díky hmotnosti 85 g jde o lehký mobil.

Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti

Základ telefonu má stříbrnou barvu, štítek, který kryje téměř celou čelní plochu, je černý. Kupodivu se na něj ani tolik nechytají otisky prstů. Štítek není výměnný, nic takového ostatně nenajdeme ani v celé produkci Samsungu. Výměnným krytům ani dalším částem korejský výrobce nevěří. Konstrukce telefonu je opět vynikající, nic nevrže a žádné ošklivé zvuky se neozývají ani při otvírání. Nikde není žádná nepatřičná vůle. Samsung nerozlišuje, jestli je telefon levný nebo jestli stojí patnáct tisíc – všechny modely musí být kvalitně zpracované.

Klepněte pro větší obrázek
Kloub spojující obě části je dokonale pevný

Čelní ploše dominuje objektiv vestavěného fotoaparátu. Čočka je samozřejmě menší než se může zdát z efektně znásobených mezikruží. Pod objektivem je zrcátko sloužící ke tvorbě autoportrétů a pod ním světelná dioda. Každých pár sekund blikne velmi jasným modrým světlem, větší frekvenci zapne při příchozím hovoru nebo zprávě. Jenže za chvíli se zase vrátí k původnímu pomalému blikání a nijak neprozradí, že máte nepřečtenou SMS nebo zmeškaný hovor. V noci dioda navíc docela nepříjemně ruší a možná oceníte, že se blikání dá úplně vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svítící dioda • odnímatelná krytka systémového konektoru • zvýrazněný objektiv

V rohu telefonu je otvor pro provléknutí poutka a pod ním zátka, která kryje konektor pro připojení handsfree. Na rozdíl od krytky systémového konektoru je zčásti připevněná k telefonu, takže ji nelze ztratit. Dvojtlačítko na levém boku slouží k nastavení hlasitosti, vpravo je klávesa pro ovládání fotoaparátu. Všimněme si ještě detailu v horní části telefonu. Je zde pryžový doraz, na který při otvírání dosedne displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otvor pro poutko • klávesa a krytka konektoru pro hansfree • tlačítko fotoaparátu • pryžový doraz

Baterie je typu Li-Ion, má kapacitu 800 mAh. Údajně vydrží až 220 h v pohotovostním režimu, případně až 210 min hovoru. Zkušenosti uživatelů s předchozími modely, které používají stejnou baterii, hovoří o dvou až třech dnech na jedno nabití.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zámek baterie • uložení SIM

Jak často měníte vyzvánění?

Telefon má jen jeden displej, v zavřeném stavu tedy neuvidíte, kdo zrovna volá. Poznáte to nanejvýš podle individuální vyzváněcí melodie, kterou lze v adresáři přiřadit vybraným osobám. Jestli nebudete chtít zvedat telefon naslepo, můžete aktivní kryt vypnout a hovor přijmout až stisknutím tlačítka (ukončování hovoru zavřením zůstane nedotčeno). Pokud je aktivní zvedání hovoru rozevřením telefonu, podržením bočního tlačítka můžete vypnout vyzvánění nebo hovor odmítnout – záleží na nastavení.

Displej má rozlišení 128 × 160 bodů, zobrazí pětašedesát tisíc barev a je pasivní. Ve srovnání s ostatními pasivními displeji sice patří mezi nejlepší, kvalita ale na technologii TFT nedosahuje. Stačí displej trochu natočit a už vidíte, jak se zobrazení mění. Na slunci je displej téměř nečitelný a vestavěným fotoaparátem jsem fotil doslova naslepo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě a na světle

Na displeji pochopitelně může být obrázková tapeta, v nabídce jsou i dvě animované. Můžete vypnout název operátora, aby nerušil obrázek, u ostatního textu lze pak nastavit styl, aby byl na použité tapetě vidět. Hlavní nabídka je uspořádaná do matice a po grafické stránce je trochu nevýrazná. Další úrovně nabídky jsou textové.

 
Hlavní displej • hlavní nabídka • menu další úrovně

Klávesnice telefonu je velmi dobrá. Má samostatná tlačítka s přesným stiskem a syté modré podsvětlení. Středním tlačítkem opět nelze potvrzovat volby, jednotlivé směry jsou napevno přiřazeny kalendáři, fotoaparátu, editoru textové zprávy a volbě vyzváněcí melodie. Pro vstup do adresáře je přitom nutné stisknout dvě tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení


V následující kapitole podrobně popíšu vestavěný fotoaparát a funkce pro telefonování

Témata článku: Samsung, , , Samsung E330, Samsung X460, Samsung X480, Samsung X640, Sam, Ostatní text, Foto, Zátka, Dobrý kompromis, Smetiště, Nejlepší kvalita, Dlouhá textovka, Jediná cesta, Samsun, Test, F +, Oválný tvar