Samsung X660 a X200: levný styl a klasika v černé (test)

Samsung na předvánoční trh přinese dvě atraktivní véčka. Jedním je malá stylovka X200 s plochými, kovově šedými kryty za čtyři tisíce korun. Druhým telefonem je celkem běžné asijské véčko, ovšem v atraktivní černé barvě. Přečtěte si o nich v této společné recenzi.
Kapitoly článku

Pořádné hřiště pro palec

Véčková konstrukce dává v obou případech prostor pro velkou a pohodlnou klávesnici. U modelu X660 jsou tlačítka nepatrně větší, ale i menší sourozenec má klávesy dost velké a navíc jejich uspořádání působí elegantněji.

Hlavním ovládacím prvkem je v obou případech čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem, která je obklopena pěti funkčními tlačítky – dvě kontextové klávesy, pár sluchátek pro příjem či zavěšení hovoru a korekční klávesa C. U modelu X660 jsou kontextové klávesy umístěny níže a také jsou více zapuštěny, což trochu znesnadňuje jejich optimální ovládání. Jinak nemám, co bych ovládací části obou telefonů vytknul.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice Samsungu X660

Numerická část je u každého modelu provedena jinak, ale největší rozdíl je pouze v designu. Při ovládání máte v obou případech pod palcem plochou klávesnici s velkými tlačítky, která jsou díky výrazným hranám dobře rozeznatelná hmatem. Stisk je nízký a doprovázený jemným cvaknutím, které naštěstí není příliš hlasité. V obou případech je podsvětlení klávesnice bílé, u Samsungu X200 je však „bílá“ výrazně nažloutlá a u modelu X660 má lehce namodralou barvu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice Samsungu X200

Viděli jsme lepší

Z hlediska displejů jsou pro mě oba Samsungy trochu zklamáním. U modelu X200 se dá použití pasivní technologie omluvit nižší cenou. Displej je přesto dostatečně kvalitní a má rychlé překreslování, nevýhody technologie se projevují v nutnosti pohlížet na plochu displeje kolmo, jinak dojde ke zkreslení barev, a problémy vyvstávají také na slunci, kdy je displej téměř nečitelný. Parametry jsou ale jinak slušné, rozlišení 128 × 160 bodů a podpora 65 tisíc barev. Samsung X660 má vnitřní displej úplně stejný.


Hlavní displej s různým nastavením u Samsungu X660... • ...a Samsungu X200

Vnější displej Samsungu X660 je pouze monochromatický s modrým podsvícením. To není příliš silné, což je ale docela dobře, protože k přečtení údajů na displeji dostačuje a v šeru neoslňuje. Zobrazení na displeji je inverzní a lépe se tak hodí do černého okolí krytu. Na displeji se stále zobrazuje informace o čase, datu a stavu akumulátoru či signálu. Samozřejmě jste informováni o zmeškaných hovorech a zprávách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej Samsungu X660 - pohotovostní režim • příchozí hovor

S modelem X200 se o zmeškaných událostech a první pohled nedozvíte. Telefon je sice vybaven modrou informační diodou na předním krytu, ale ta se rozbliká při vyzvánění nebo při příchozí zprávě, ale jinak stále poblikává v pětivteřinových intervalech a dává najevo pouze to, že je telefon zapnutý a přihlášený v síti. Kdyby alespoň poblikávala rychleji, když je v telefonu nepřečtená zpráva nebo nepřijatý hovor, byl by celý telefon mnohem použitelnější.

Klepněte pro větší obrázek 
Informační dioda Samsungu X200 příliš informací neposkytne

Všechny barvy duhy

V obou telefonech je nabídka standardní, jak ji známe ze starších modelů. Hlavní menu tvoří matice devíti barevných, pěkně vykreslených a animovaných ikon, které slouží jako rozcestník pro dílčí nabídky. Ty už jsou jen textové a na displej se vejde až šest položek. U modelu X660 jsou ale řádky užší a písmo menší, protože nahoře zabírá místo ikonka a orámovaný název dílčí nabídky a dokonce také informace o čase. Nabídku lze rychleji procházet přímou číselnou volbou.

 
Hlavní nabídka Samsungu X200 • hlavní nabídka Samsungu X660 • modrou barvu nabídky lze změnit

Do hlavní nabídky se vstupuje levým kontextovým tlačítkem, stiskem potvrzovacího středu z pohotovostního režimu se začnete připojovat k wapu. Pravá kontextová klávesa patří tradičně přístupu k telefonnímu seznamu. U modelu X200 to jde ještě „postaru“, takže se nejprve dostanete do nabídky adresáře a druhým stiskem tlačítka se teprve otevře samotný seznam. U modelu X660 se otevře seznam ihned. Funkce jednotlivých směrů navigační klávesy v pohotovostním režimu si můžete v obou případech navolit podle svého uvážení.

Stovky přátel nevadí, telefon si poradí

S oběma telefony se dovoláte v sítích GSM pásem 900/1800/1900 MHz a bude to docela příjemná činnost. Zvuk ze sluchátek je kvalitní, dostačující je i hlasitost. K dispozici je i režim hlasitého odposlechu.

U telefonů značku Samsung už jsme si zvykly na velké kapacitu adresářů a ani dvě novinky nejsou výjimkou. V případě modelu X200 je připraven starší typ adresáře s kapacitou tisíce položek, za které se počítá každé telefonní číslo. Těch můžete mít ke kontaktu uložených libovolné množství, nicméně čísla mohou být jen tří typů. Další položkou je e-mail, rovněž můžete mít uloženo více adres k jednomu jménu.

 
X200: nabídka telefonního seznamu přístupná pod pravou kontextovou klávesou • hledání v seznamu • náhled na vybraný kontakt • ke každému jménu můžete přidat libovolný počet čtyř typů položek

Adresář Samsungu X660 je trochu propracovanější. Při zadávání nového kontaktu máte k dispozici jedenáct položek, mezi kterými je pět typů čísel, e-mailová adresa, fotografie nebo specifická vyzváněcí melodie. Takto vyplněných kontaktů se do telefonu vejde tisíc. U tohoto telefonu se zobrazují v seznamu pouze tři jména na stránce, jsou však pod nimi uvedena i hlavní telefonní čísla. U modelu X200 se na displej vejde pět jmen, ale kromě jména nic jiného neuvidíte. Vyhledávat můžete v obou telefonech postupným psaním jména, k dispozici je třídění do skupin.


X660: vyhledávání v telefonním seznamu • náhled na kontakt • editace záznamu

Vyzvánění je klasické „samsungové“. Zvuk je sytý a dostatečně hlasitý, patrná je i basová složka. Už jsem ale skoro alergický na stále stejný typ vyzváněcích melodií telefonů této značky. Tradičně chybí vyzváněcí profily, přepnout lze podržením křížku do tichého režimu.


V další kapitole se budeme věnovat zprávám, doplňkovým funkcím a fotoaparátu modelu X660.

Témata článku: Samsung, , Samsung X200, Samsung X660, Známý neduh, Test, Masový prodej, Klasika, Sam, Styl, Samsun, Černé okolí, Výrazné logo, Stálá informace, Ozdoba, Klasik