Samsung X670: stříbrná éra pokračuje (test)

Další stříbrné véčko je tu. Samsung na náš trh uvádí model X670, který navazuje na řadu stříbrných véček s typickým asijským vzhledem, které si jsou občas podobné jako vejce vejci. Tento telefon se ale od ostatních odlišuje hranatějšími tvary, stereofonním rádiem a podporou Bluetooth.

Ovládání: nic nového pod sluncem

Pokud máte s mobilními telefony alespoň nějaké zkušenosti, tak by vám ovládání nemělo dělat žádné problémy. Do nabídky telefonu vstoupíte levým kontextovým tlačítkem, pravé je napevno přiřazeno telefonnímu seznamu. Pro procházení menu slouží hlavní navigační klávesa, její střed potvrzuje volby. Jejím směrům je možné přiřadit jednu z dvaceti dvou předdefinovaných funkcí.

Jedinou nevýhodu ovládání tak spatřuji především v tom, že střed navigační klávesy na úvodním displeji spouští wapový prohlížeč. Telefon se tak začne téměř okamžitě připojovat k wapu a načítat domovskou stránku.

Novinkou je tzv. „Zdokonalený zástupce“. Tato funkce umožňuje pomocí jednotlivých směrů navigační klávesy na číslo zadané na pohotovostním displeji odeslat zprávu, vložit jej do kalkulačky nebo do převodníku, případně jej nastavit jako čas buzení.

Chyby v počeštění práci neusnadní

Uživatelské prostředí telefonu jasně ukazuje, že model X670 patří mezi novější a dražší Samsungy. Prostředí levnějších Samsungů (např. modelů X200 a X300) je totiž méně propracované a stále obsahuje některé chyby, které byly jihokorejským telefonům vytýkány již před několika lety. I model X670 samozřejmě má své mouchy, není jich už ale tolik.

  
Různé nastavení hlavního displeje

Na horní části pohotovostního displeje najdete intenzitu signálu, ukazatel stavu baterie a další provozní ikonky. Pod nimi se pak nacházejí výrazné digitální hodiny s datem a dnem v týdnu. Text se jménem operátora lze umístit na horní nebo dolní polovinu displeje, nastavit řez i barvu písma nebo jej zcela vypnout. Spodní řádek displeje je pak vyhrazen popisem funkcí, které spouští příslušné kontextové klávesy. Na pozadí hlavního displeje je možné umístit i měsíční pohled na kalendář.

Hlavní menu telefonu je tvořeno devíti animovanými ikonkami. Další nabídky jsou již jen textové. Jejich procházení je možné urychlit pomocí klávesových zkratek. Pokud se vám barevná kombinace znelíbí, jednoduše ji vyměníte za jinou ze čtyř předpřipravených. Procházení nabídky je bleskové, telefon vás nebude brzdit.


Hlavní nabídka • výběr barevného schématu

Zde se ale musím zastavit nad nelogickým a občas matoucím počeštěním telefonu, kterým je bohužel Samsung proslulý. V nabídce nastavení displeje mě třeba zarazily dvě položky s popisem „Kontrast“. V jednom případě se o nastavení kontrastu skutečně jedná, druhou se ale nastavuje intenzita podsvícení. V nabídce zpráv je díky zdvojené položce „Odeslané“ problém podobný. Do první složky se ukládají odeslané zprávy, do druhé ty, které se odeslat nepodařilo.

Dlouho jsem také nemohl pochopit položku s nápisem „Složka vyzvánění“, až jsem zjistil, že se zde vybírá zvuk, který se ozve při otevírání a zavírání véčka. Stejný problém se špatně přeloženým anglickým slovem Folder se vyskytuje i v nastavení, zda má být hovor přijat pouhým otevřením telefonu. Tato funkce se zapíná nečekaně pod položkou „Aktivní složka“.

Vnitřní paměť telefonu činí něco málo přes 16 MB. Pro Java aplikace jsou k dispozici další dva megabajty.

 
Správce paměti

Fotoaparát: stále jen VGA

Samsung vybavil model X670 pouze VGA fotoaparátem. Maximální rozlišení fotografií tak činí jen 640 × 480 bodů. V dnešní době, kdy megapixelové fotoaparáty pronikají i do telefonů střední třídy, je to trošku škoda. Díky nízkému rozlišení fotografií se nemá cenu dlouze rozepisovat o jejich kvalitě. Můžete se sami přesvědčit z ukázkových snímků. I když telefon podporuje standard PictBridge přes Bluetooth, tisk fotografií je bezpředmětný. Hodí se maximálně pro publikaci na webu. Vyfotografovaný text je velmi špatně čitelný.


Hledáček fotoaparátu • možnosti nastavení fotoaparátu

Fotoaparát se aktivuje položkou v hlavní nabídce nebo dlouhým stiskem tlačítka na pravé straně telefonu. Displej se po malé chvíli přemění v hledáček. Máte na výběr, zda bude zobrazovat náhled na celou výslednou fotografii s pruhy nahoře a dole nebo jej využijete celý, ale uvidíte na něm jen její střední část.

Ovládání fotoaparátu je intuitivní. Hlavní navigační klávesou upravujete kompenzaci expozice a ovládáte digitální zoom, který má plynulé krokování. Jeho využití ale radikálně snižuje kvalitu fotografií. S telefonem se fotografuje klasicky nastojato, jako spoušť lze použít střed čtyřsměrné klávesy nebo tlačítko na pravém boku telefonu. Pro tvorbu autoportrétů dobře poslouží vnější displej.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Ukázka digitálního zoomu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kromě nahrávání ozvučeného videa ve formátu 3GP s maximálním rozlišením 160 × 120 bodů omezeného jen velikostí volné paměti nabízí fotoaparát také velké množství efektů. Mezi ně patří například sépiová a černobílá fotografie, negativ, výkres či reliéf. Do fotografií je možné přidávat také různé ozdobné rámečky a obrázky nebo pořizovat vertikálně a horizontálně převrácené fotografie. Je jen škoda, že při použití rámečků je maximální velikost fotografie jen 128 × 96 bodů.

Efekty a rámečky:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Všechny tyto efekty lze aplikovat i na již pořízené snímky. Při fotografování můžete využít i samospoušť. Noční režim nebo přisvětlovací dioda bohužel chybí. Zvuk spouště vyberete z pěti možností nebo jej můžete zcela vypnout.

Pořízené fotografie je možné prohlížet ve správci souborů. Můžete je zoomovat, roztáhnout na celý displej ale nejdou. Odtud je lze také snadno odeslat přes Bluetooth na jiný telefon nebo do počítače.

Telefonování: tisíc jmen postačí

Telefonní seznam je dostatečně velký, pojme až tisíc kontaktů. K jednomu kontaktu si můžete uložit jméno, příjmení, až pět telefonních čísel, e-mailovou adresu a poznámku. Připojit lze také vyzváněcí melodii, obrázek nebo jméno zatřídit do jedné z deseti skupin volajících. Filtrovat hovory podle nich ale bohužel nejde. Kontakty v telefonu i na SIM kartě se zobrazují zároveň. Vyhledávání probíhá postupným psaním.

 
Telefonní seznam

Při hovoru je zvuk ve sluchátku dostatečně hlasitý, k dispozici máte i hlasité handsfree. X670 dokáže vyzvánět čtyřiašedesátihlasou polyfonií nebo jakýmkoliv souborem MP3. Bohužel ani tento telefon nemá vyzváněcí profily. Ty jsou zastoupeny pouze tichým režimem, který se aktivuje podržením tlačítka s křížkem. V nabídce vyzvánění ale lze nastavit, aby telefon vibroval i zvonil zároveň.

Samsung X670 je třípásmový. Bude tedy fungovat v sítích GSM 900/1800/1900 MHz.

Zprávy: zvládne i e-mail

Ze zpráv zvládá telefon SMS, MMS i e-maily. Pro čtení textovek je k dispozici šest řádků, pro psaní pak o dva méně. Při jejich tvorbě pomáhá slovník T9, který nabízí slova bez české diakritiky. Reakce telefonu jsou dostatečně rychlé a ani při delších zprávách se nezpomalují. Telefon podporuje i EMS, do textovek tak lze přidat i černobílý obrázek, zvuk nebo animaci. Zprávu můžete odeslat až dvaceti lidem naráz, pro vybrání příjemce z telefonního seznamu nebo seznamu posledních příjemců je nutné zbytečně moc stisků kláves.

Na přijatou zprávu vás upozorní jeden z deseti předpřipravených zvuků. Vlastní vybrat nelze. Pokud si zprávu nepřečtete, může se pravidelně po jedné nebo dvou minutách opakovat. Zajímavostí je taky možnost zablokovat příjem zpráv až z deseti různých čísel. Do telefonu se vejde 200 esemesek. Rozepsaná zpráva se při zavření telefonu automaticky uloží mezi koncepty.

 
Psaní textové zprávy • tvorba multimediální zprávy • posílání e-mailu

Editor multimediálních zpráv nabízí vložení předmětu, textu, zvuku, obrázku a videa. Vytvořenou zprávu je možné zkontrolovat v náhledu. Maximální velikost MMS je 300 kB. Paměť pro ně je sdílená. Taktéž lze blokovat až deset čísel, ze kterých nebudou multimediální zprávy přijímány.

Vestavěný e-mailový prohlížeč dovoluje ovládat až pět účtů. Nové e-maily je možné kontrolovat ručně nebo automaticky po určitém časovém úseku a stahovat je celé nebo jen jejich hlavičky. S přílohami umí pracovat v obou směrech. Jejich velikost je ale omezena. Při stahovaní to je 300 kB, při odesílání ještě o 100 kB méně.


Ve třetí kapitole vyzkoušíme nástroje pro organizaci času, zaměříme se také na vestavěné rádio a Java hry. Zmíníme se i o datových přenosech. Na závěr telefon zhodnotíme.

Témata článku: Samsung, , Nokia 6103, Samsung X670, Test, Stříbrná, Rozepsaná zpráva, Samsun, Černobílý obrázek, Éra, Černobílá fotografie, Rozměrná klávesnice, Solidní telefon, Str, Sam