Samsung X680: do třetice všeho dobrého (test)

X680 je dalším z řady levných véčkových telefonů společnosti Samsung. Odlišuje se však v mnohém. Designové zpracování obsahuje více hranatějších linií, do telefonního seznamu se vejde rovných tisíc položek a díky EDGE a Bluetooth je šikovným pomocníkem i v oblasti datových přenosů.

VGA jen pro MMS

I přes rozšířenou paměťovou kapacitu zůstal Samsung u VGA fotoaparátu a snímky s rozlišením vyšším než 640 × 480 bodů tak nepořídíte. Bohužel právě na kvalitě fotografií se nedokončený firmware může podepsat opravdu znatelně, takže je třeba brát publikované snímky částečně s rezervou. Už nyní lze ale říct, že na kvalitní tisk se fotografie nehodí a využijete je maximálně v multimediálních zprávách.

Klepněte pro větší obrázek Čočka vestavěného fotoaparátu

Aplikaci pro fotografování spustíte položkou v hlavním menu nebo přidržením tlačítka na pravém boku telefonu. Rozhraní fotoaparátu je jednoduché a je možné jej ovládat pomocí přednastavených klávesových zkratek. Směry navigační klávesy slouží pro kompenzaci expozice nebo zoomování, číslem jedna se přepnete do módu pro nahrávání videa apod.


Displej při snímání • volby fotoaparátu • nastavení fotografie • galerie vyfocených snímků

Stiskem potvrzovacího tlačítka nebo boční klávesy pro spuštění fotoaparátu zachytíte právě snímaný objekt. Scéna na displeji ale není úplná a na výsledném snímku tak musíte počítat s rozšířenými okraji. Na následující fotografii si můžete prohlédnout, jakou plochu přibližně fotoaparát výslednému snímku přidá oproti původní snímané scéně. Pro tvorbu autoportrétů poslouží vnější monochromatický displej. Kvůli absenci barev bohužel nejsou patrné detaily snímané scény.

 Srovnání původní a výsledné scény

Mimo běžného fotografování nabízí aplikace i přídavné efekty. Od různého nastavení barev až po orámování vztahující se ke specifickým událostem. Maximální velikost snímku při použitém orámování je ale jen 128 × 104 bodů. Trochu mi také chybí podpora snímání za horších světelných podmínek – Samsung X680 totiž nedisponuje ani osvětlovací diodou, ani softwarovým nočním režimem. V menu najdete také samospoušť, sekvenční snímání nebo šablonu pro tvorbu složených snímků.

Prohlédněte si ukázkové video natočené Samsungem X680:

Maximální rozlišení videozáznamů je 176 × 144 bodů, především pro použití v MMS je možné nastavit i nižší velikost 128 × 96 bodů. Podle uvážení lze pořizovat až dvouminutové záznamy s nebo bez zvukové stopy. Na prohlížení obrázků i videozáznamů má telefon jednoduché nástroje, na jejich dodatečnou úpravu ale rovnou zapomeňte.

   
   
   
Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu

Zorganizuje vám čas

Dodatečné „kancelářské“ funkce a položky pro organizaci volného času jsou v X680 na docela dobré úrovni. Do kalendáře je možné ukládat až 4 druhy záznamů, mezi nimi i úkoly. U některých z nich je i volba opakování nebo upozornění ve stanovený čas. Od každého druhu se do paměti vejde až 100 položek, ty můžete dále třídit nebo zobrazovat v denním, týdenním a měsíčním přehledu.

 
Měsíční... • ...týdenní... • ...a denní seznam • detail položky

Z dalších funkcí dostupných v menu "Aplikace" stojí za zmínku hlasový záznamník s maximální délkou nahrávky až dvě minuty, světový čas, kalkulačka, převodník jednotek, minutka nebo stopky. Dostupné jsou také hned tří budíky, z nichž jeden je označen jako Denní. Ve výsledku jsou ale všechny tři naprosto totožné a i další dva mohou mít upozornění nastavené na denní interval. Budící tón si vyberete buď z připravených nebo vlastních melodií, telefon zvládá i buzení při vypnutém mobilu. Tuto funkci si ale musíte předem povolit. Výrobce k telefonu dodává také dvě javové hry.

 
Světový čas • budíky • převodník jednotek • stopky

S MP3 soubory si poradí vestavěný hudební přehrávač. Přehrávání v reproduktoru je ploché, bez výraznějšího basového podkladu. Ekvalizér nebo další možnosti nastavení zvuku budete hledat jen marně. Jediné, co vám nabídka umožní, je nastavení vzhledu přehrávače a vizualizace. Výstup na sluchátka jsme bohužel neměli možnost vyzkoušet.

 
Různé vzhledy přehrávače • menu přehrávání • nastavení

Rychlá data bez drátů

Největší změna ve srovnání s „bratrskými“ modely X660 a X670 je v přítomnosti rychlých datových přenosů EDGE. Kromě nejvyšší třídy 10 GPRS tak můžete surfovat mnohem rychleji i pomocí „desítkového“ EDGE. Na přenosy mezi počítačem nebo dvěma různými zařízeními nejspíše využijete bezdrátové Bluetooth. Infračervený přenos u Samsungu X680 chybí.


Prohlížeč

Telefon obsahuje i jednoduchý prohlížeč. Spustíte jej buď potvrzovací klávesou uprostřed čtyřsměrného tlačítka nebo přímo z hlavního menu telefonu. Prohlížeč je na displeji schopen zobrazit až 8 řádků textu, méně zkušení uživatelé možná ocení i přednastavené datové profily pro všechny tři české operátory.

Okoukaná novinka

Je to právě EDGE, které bude hrát při výběru vhodného modelu prim. Pokud si chcete vybrat z modelů X660, X670 a X680, které jsou k sobě funkčně nejblíže a budou spolu nejvíce „soupeřit“, nejspíše půjde především o souboj multimédia vs. data. Vyznavači multimédií sáhnou díky vestavěnému rádiu po X670, požadujete-li od svého telefonu schopnost rychlých datových přenosů, sáhnete po X680. Vyhovuje-li vám výbava bez doplňků, vaší volbou bude X660.

Samsung X660 Samsung X670

Samsung X680 není špatný telefon. Potěší hlavně EDGE a Bluetooth. Svůj podíl na případné koupi ponese i cena pohybující se pod hranicí čtyř a půl tisíce korun. Na druhou stranu poněkud okoukaný design a chyby v uživatelském rozhraní mohou hodně snížit celkový dojem.


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Samsung, , LG KG800 Chocolate, Samsung X660, Samsung X670, Samsung X680, Kontrast černé, Výchozí možnost, Denní interval, Test, Třetice, Černé okolí, Základní displej, Paměťová kapacita, Okoukaný design, Samsun, Patrná mezera, Telefon a Zpráva, Inovativní design, Vysokorychlostní data, Sam