Samsung X680: do třetice všeho dobrého (test)

X680 je dalším z řady levných véčkových telefonů společnosti Samsung. Odlišuje se však v mnohém. Designové zpracování obsahuje více hranatějších linií, do telefonního seznamu se vejde rovných tisíc položek a díky EDGE a Bluetooth je šikovným pomocníkem i v oblasti datových přenosů.

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X680

Klíčové vlastnosti

  • vestavěný fotoaparát
  • pohodlná klávesnice
  • Bluetooth
  • EDGE
  • kvalitní konstrukce
  • velká kapacita telefonního seznamu

Hlavní nedostatky

  • nemá vyzváněcí profily
  • chybí dioda nebo noční režim pro fotografování ve tmě
  • jen málo inovativní design

Samsung X660, který jako první model po dlouhé době vybočil z řady zaoblených stříbrných véček, se už svého nástupce dočkal. Byl jím X670 a mimo Bluetooth a větší paměti k funkční výbavě přidal i vestavěný tuner pro příjem rádia. X680 na svého numerického předchůdce nenavazuje; rádio mu výrobce odepřel. Rozšířená paměťová kapacita a vysokorychlostní data přes EDGE jsou ale dostatečnou náplastí.

Upozornění: testovaný model byl ve stádiu prototypu, takže se od finální verze může v některých ohledech lišit.

Více hran

Vzhledově se X680 od X660 příliš neliší. Jen stříbrný okraj se přesunul do horních partií, čočka fotoaparátu se dočkala výraznějšího pokovovaného rámečku a celkový vzhled je opět trochu hranatější s majoritním zastoupením stříbrné barvy. Černá plocha na čelní straně je lesklá, zachytávání otisků se proto nevyhnete. Na druhou stranu může displeji částečně sekundovat při snímání autoportrétů. Rozměry 88 × 44 × 19 mm a hmotností 80 g se Samsung řadí mezi malé a lehké modely.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti • otevřený telefon • držení v ruce

Pravý bok telefonu skrývá klávesu pro ovládání fotoaparátu. Na levé boční straně najdete kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a krytku konektoru pro připojení sluchátek. Na spodní straně je stejnou ochranou uschována zdířka pro připojení nabíječky. Krytky jsou přitom upevněny v jednom bodě tak, aby jimi bylo možné pootočit a nezavazely tak samotnému kabelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X680 ze všech stran

Čtyři pětiny zadní strany tvoří krytka baterie Li-Ion o kapacitě 800 mAh. O maximální výdrži oficiální informace zatím nehovoří. Pod článkem se skrývá držák karty SIM. Krytku baterie lze sejmou zatlačením na žlábek umístěný v horní části. Její sejmutí je ale až příliš jednoduché a při nešetrném zacházení by se mohla uvolnit i sama. V prostřední a spodní části ji zdobí logo a internetová adresa mobilní divize Samsungu. Šňůrku na pověšení upevníte k oušku na horní hraně.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na a pod baterii • detaily zadní strany

Přestože je mezi oběma díly patrná mezera, otevírání jednou rukou není příliš pohodlné. Při otevírání klade Samsung jemný odpor. Posunutím do polohy pravého úhlu se o úplné otevření postará pružinka umístěná v kloubu. U zavírání musíte krytu pomoci trochu více. Konstrukce je jinak vcelku kvalitní, drobné posunky jsem zaznamenal jen v zavřeném stavu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otevřený telefon • detaily kloubu

Při zobrazení se nepřetrhne

Rozlišení vnějšího stavového displeje je 96 × 96 bodů a na rozdíl od modelu X670 je pouze monochromatický. V pohotovostním stavu displej zobrazuje motiv hodin, který není možné v nastavení změnit. Ikonami nebo jednoduchou grafickou signalizací pak upozorňuje na zmeškané nebo příchozí hovory a textové zprávy, krátce po zavření krytu i na úroveň baterie a signálu.

Pokud nemáte okolí displeje ušpiněné od mastných rukou, je stavový displej dobře čitelný za jakýchkoliv denních podmínek i bez podsvětlení. V ostatních případech stačí 2 sekundy přidržet kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti hovoru a displej se na okamžik rozsvítí. Trochu nepochopitelně displej svítí, když je telefon otevřený. Může jít o vadu firmwaru, může jít také o záměr výrobce – uvidíme ve finálním vydání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail hlavního displeje za světla • hlavní... • ...a vnější displej ve tmě

Po otevření vykoukne hlavní displej, který vyniká především díky kontrastnímu černému okolí. Co do kvality si ale příliš nepolepšil a stále tak zvládne zobrazit maximálně 65 tisíc barevných odstínů na ploše o rozlišení 128 × 160 bodů. Čitelnost na slunci by měla být díky aktivní technologii TFT dobrá, černá barva a lesklý povrch okolí ale kvalitě příliš nepomáhají. Displej má dvě úrovně podsvícení, snížená intenzita se spouští po několika sekundách nečinnosti, aby telefon zbytečně neplýtval energií.


V následující kapitole si povíme více o klávesnici, prostředí, telefonování a zprávách

Témata článku: Samsung, , LG KG800 Chocolate, Samsung X660, Samsung X670, Samsung X680, Denní interval, Test, Kontrast černé, Samsun, Patrná mezera, Černé okolí, Sam, Základní displej, Třetice, Inovativní design, Vysokorychlostní data, Okoukaný design, Telefon a Zpráva, Výchozí možnost, Paměťová kapacita