Samsung X700: když sako nosí opravdu schopní (test)

Po delší době Samsung klasické konstrukce. A ne ledajaký. Jde o model X700, který se svou výbavou může směle poměřovat s nejlepšími telefony konkurence. Mimo jiné totiž obsahuje 1,3megapixelový fotoaparát, EDGE, slot pro paměťové karty microSD a stereofonní reproduktory.

Rychlé odkazy

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • líbivý konzervativní vzhled
  • rozměrný a kvalitní displej
  • slot pro paměťové karty microSD
  • 1,3megapixelový fotoaparát
  • stereofonní FM rádio
  • EDGE třídy 10
  • hlasitá stereofonní reprodukce
  • podpora stereofonních Bluetooth sluchátek
  • přístup na paměťovou kartu pomocí USB Mass Storage

Hlavní nedostatky

  • méně pohodlná klávesnice
  • MP3 přehrávač nehraje na pozadí
  • nemá vyzváněcí profily
  • fotografie nelze roztáhnout na celý displej
  • fotoaparát nemá přisvětlovací diodu
  • melodii na paměťové kartě nelze nastavit jako zvonění
  • přes e-mail lze odesílat jen přílohy do 200 kB

Samsung byl vždy proslulý svými véčkovými telefony. I dnes tyto telefony v jeho portfoliu převažují. Posledním Samsungem klasické konstrukce na českém trhu byl model C200, který byste na pultech obchodů dnes již hledali marně. X700 ale jasně ukazuje, že jihokorejský výrobce na tuto kategorii telefonů zcela nezanevřel a že umí vyrábět nejen véčka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X700

Není nad klasiku

Se svými rozměry 108 × 44 × 19 mm a hmotností 95 g patří do kategorie středně velkých a středně těžkých telefonů a padne tak dobře do ruky. Je potěšitelné, že designéři upustili od zbytečných módních výstřelků a vsadili na konzervativní ale líbivý vzhled. Tomu odpovídá i zvolená černá barva, která je na bocích telefonu doplněna stříbrnými ovály.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Padne dobře do ruky • porovnání s klíčem a jinými telefony

Na černé partie telefonu kromě klávesnice byl použit plast, který na omak připomíná gumu. Díky tomu telefon neklouže a nezachytávají se na něm otisky prstů. Konstrukce je dostatečně pevná. Ani při silnějším stisku se neozývá žádné vrzání.

Dokola a kolem

O přední stranu se přibližně napůl podělila klávesnice s displejem. Nad displejem najdete logo výrobce a stříbrný proužek s otvory pro průchod zvuku. Systémový konektor stejný jako u jiných telefonů této značky se nachází pod klávesnicí a je chráněn krytkou. Ta je s telefonem spojena, takže se nemusíte obávat její ztráty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled ze všech stran

Na levé straně telefonu se usídlilo dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti a jeden ze dvou reproduktorů pro stereofonní reprodukci. Pravá strana telefonu je ale o hodně zajímavější. Najdete zde slot pro paměťové karty microSD neboli TransFlash, nad ním pak tlačítko fotoaparátu a konektor pro připojení stereofonních sluchátek, který je zaslepen praktickou zasouvací krytkou. Úplně nahoře je druhý z dvojice stereo reproduktorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční strany telefonu • slot pro paměťovou kartu • konektor pro sluchátka

Záď telefonu je z velké části tvořena přímo baterií. Žádný další kryt ji nechrání. Nad ní je pak ve stříbrném kolečku umístěn objektiv 1,3megapixelového fotoaparátu a zrcátko pro tvorbu autoportrétů. Na krk lze telefon pověsit díky poutku, které se nachází na zakulaceném přechodu zadní a horní strany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jeden z dvojice reproduktorů • datový konektor • integrovaný fotoaparát se zrcátkem

Lithium-Polymerovou baterii lze snadno vyjmout pomocí odjišťovacího tlačítka. Má kapacitu 800 mAh a podle údajů výrobce s ní telefon vydrží až 450 hodin na příjmu nebo 450 minut telefonování. Pod baterií najdete šuplíček pro kartu SIM. Její výměna je pohodlná, stačí na ni nehtem zatlačit a tím ji vysunout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterii lze jednoduše vyjmout • žádný kryt ji nechrání • poutko na pověšení

Displeje Samsung umí

Samsung displeje vždycky uměl a tento telefon to jen potvrzuje. X700 má aktivní TFT displej, který dokáže na ploše 176 × 220 bodů zobrazit 262 tisíc barevných odstínů. Kontrastem, rychlostí překreslování i podáním barev patří ke špičce. Bohužel je dost zapuštěn, a tak jeho čitelnost na přímém slunečním světle není nejlepší. I přes větší fyzické rozměry 30 × 38 mm je zobrazení velmi jemné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je dostatečně velký a velmi kvalitní

Pokud necháte telefon delší dobu v nečinnosti, na displeji se objeví velké digitální hodiny a menším písmem také datum a den v týdnu. Díky malým ikonkám se též dozvíte o počtu přijatých zpráv a zmeškaných hovorů, aniž byste museli displej rozsvítit. Nevýhodou zůstává pouze to, že tyto údaje jsou při umělém světlení poměrně špatně čitelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Za tmy je displej rovnoměrně podsvícen

Klávesnice je slabším článkem

Klávesnice je jednou ze slabších částí telefonu. Ovládání telefonu a procházení nabídky zajišťuje hlavní čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím středem. Po obou stranách mu sekundují dvě funkční klávesy. Pod nimi se pak nacházejí tlačítka s červeným a zeleným sluchátkem a korekční tlačítko sloužící k mazání textu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací tlačítko • jeho střed potvrzuje volby

Numerické klávesy jsou uspořádány do bloku bez jakýchkoliv mezer. Jediným hmatovým rozlišením při psaní je jejich kaskádovitý tvar, klávesy totiž nejsou úplně ploché. Spodní část každé klávesy se o malinko vyvyšuje nad horní část klávesy pod ní. Dalším prvkem pro snazší orientaci ale hlavně pro okrasu jsou čtyři vodorovné stříbrné proužky nad klávesami 2, 5, 8 a 0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice není zcela plochá • zpočátku s ní můžete mít problémy

K celé klávesnici mám jednu výtku. Tlačítka jsou na sebe strašně nalepená a nejsou ani přespříliš rozměrná. To způsobuje, že občas stisknete místo jedné klávesy rovnou dvě. Proto je lepší tisknout je hranou nehtu, nikoliv bříškem prstu. Je to ale otázka zvyku. Pokud budete telefon používat delší dobu, nebude vám psaní činit větší obtíže.

Klepněte pro větší obrázek
Za tmy je klávesnice bíle podsvícena

Při nedostatku světla přijde vhod bílé podsvícení celé klávesnice, které je rovnoměrné. Jen tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru změní díky podsvícení svou barvu z bílé na zelenou, resp. červenou. Zajímavou funkcí je možnost nastavit, zda má být klávesnice podsvícena vždy, když svítí i displej, nebo jen ve večerních a nočních hodinách. Tento časový rozsah lze libovolně měnit v nabídce telefonu. V rámci prodloužení výdrže je podsvícení klávesnice automaticky vypnuto, pokud je baterie s energií na nule. Mírně pohasne i displej, nejde aktivovat fotoaparát ani zapnout přehrávání hudby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesa s číslem 2 nevydržela běžné psaní SMS

Poznámka: Během testování došlo k vypadnutí klávesy s číslicí 2. Klávesu je možné nasadit zpět, ale na svém místě nedrží. Problém by zřejmě vyřešila troška sekundového lepidla. Samsung ale omlouvá to, že se jedná o předprodejní vzorek telefonu.


V druhé kapitole
se podíváme na prostředí a ovládání telefonu, vyzkoušíme vestavěný fotoaparát a zaměříme se také na telefonování a psaní zpráv

Témata článku: Samsung, , Nokia 6230i, Samsung X700, Siemens S75, Sony Ericsson K750i, Nejoblíbenější funkce, Sako, Displej Edge, Vzdálený objekt, Motorola Egde +, Samsun, Nos, Test, Sam