Samsung X830: malý velký hráč (test)

Kontroverzní Samsung X830 vás nenechá klidnými. Na jednu stranu MP3 přehrávač s 1 GB vestavěné paměti a možností připojení vlastních sluchátek, na stranu druhou mobilní telefon zvládající Bluetooth nebo EDGE. I netradiční zpracování vzbudí pozornost - některé pobaví, jiné vyloženě nadchne. Video!

Dvě řady jsou málo

Další potenciální rozpor má jméno „klávesnice“. Začněme u dominantního ovládacího prvku, kterým je rotační kruhová klávesa s potvrzovacím středem umístěná na čelní straně pod displejem. Nevyhovuje-li vám ovládání neustálým kroužením prstu kolem dokola, prstenec funguje i jako klasická čtyřsměrná klávesa. Stačí stisknout otočnou plochu ve vybraném směru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Rotační klávesa • detail funkčních kláves • numerická tlačítka • podsvětlení ve tmě

V menu a většině nabídek má stisk i otáčení stejný efekt. Např. hudební přehrávač ale využívá potenciálu naplno a stiskem provedete jinou akci než pootočením. V pohotovostním režimu lze každému směru klávesy přiřadit jednu ze sedmnácti specifických funkcí vestavěných v telefonu.

Pootočením krytu se vám odkryje plocha s celkem sedmnácti klávesami. Pět z nich je funkčních, zbytek je součástí numerické klávesnice. Ne na rotační tlačítko, ale právě na číselně označené klávesy umístěné netradičně ve dvou sloupcích si budete zvykat nejdéle. Aby toho nebylo málo, jsou tlačítka trochu tužší než je zvykem, takže si příznivci textových zpráv prvních několik dní doslova protrpí. K jistotě při zadávání výrazně dopomohou jemná cvaknutí ozývající se s každým stiskem.

Akce, které se provedou stisknutím funkčních kláves v horní části klávesnice, jsou zobrazeny na displeji. To je trochu matoucí, a tak se nedivte, pokud ze začátku omylem místo funkčních tlačítek stisknete kruhový prvek. Ukázkové je podsvětlení. Texty na všech klávesách jsou za tmy výborně čitelné. Možná jen škoda, že nezáří i potvrzovací střed ovládacího prstence. Snáze byste jej po tmě hledali a světelný efekt by atraktivitě určitě neubral.

Nudle která svítí

Pro zobrazování vybral Samsung aktivní TFT displej s rozlišením 128 × 220 bodů a možností zobrazit až 262 tisíc barevných odstínů. I přes poměrně nízké rozlišení displej zobrazuje i jemnější detaily. Font použitý v systému telefonu je ale zbytečně hrubý a jen snižuje celkový dojem.

Lesklý povlak na povrchu podráží nohy v boji s přímým slunečním světlem a v obdobných podmínkách se musíte připravit na sníženou čitelnost prvků na displeji. Podsvícení displeje má dva stupně intenzity, přičemž v nastavení si můžete vybrat, po kolika vteřinách se intenzita sníží na úspornější režim a po kolika dalších se podsvětlení deaktivuje úplně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej za denního světla... • ...a v noci

Kvůli nemožnosti volby menšího systémového fontu je spousta nabídek useknuta třemi tečkami a dostupná jen přes skrolování. U textových zpráv si lze vybrat ze dvou přednastavených hodnot velikosti, přičemž použitím menšího písma na displej vtěstnáte až devět řádků textu.

Přes zkratky kamkoliv

Prostředí modelu X830 je v poslední době pro Samsungy typické. Společnost jej použila např. i v posledním trháku D900 nebo vodafoním ZV40. Omezením je samozřejmě velikost displeje, která se s výše uvedenými telefony může jen stěží srovnávat.


Pohotovostní displej • dvě možná zobrazení hlavního menu • displej v poloze naležato

V pohotovostním stavu displej zobrazuje čas, datum, název operátora, sílu signálu, úroveň baterie a pomocí systémových ikon také další aktivní služby. K dispozici je několik předem vytvořených tapet na pozadí, další si můžete dodat z vlastní sbírky.

Do menu se dostanete kliknutím na levou kontextovou klávesu. Stisk potvrzovacího středu rotační klávesy aktivuje wapový prohlížeč. Menu má buď podobu seznamu nebo mřížky s rozmístěním 2 × 4 ikony. Jednotlivé položky jsou napevno ukotveny a nejde s nimi šachovat. Pro zrychlené procházení nabídkami ale využijete klávesových zkratek. Před každou položkou nabídky se totiž nachází číslo označující zrychlenou volbu.

Poznámka: V testované verzi vypovídal systém telefonu značné množství chyb. Mimo chybně přeložených položek například také několik jednoznačně mylně umístěných nabídek v nastavení. Doufejme, že prodejní verze se takovými nedostatky projevovat nebude.


Třetí kapitola je věnována fotoaparátu, funkcím pro volání, adresáři a zprávám

Témata článku: Samsung, , Samsung X830, Velký, Jednoduchý vzhled, Hráč, Test, Souhrn informací, Desktopová aplikace, Sam, Nejrychlejší způsob, Samsun, Závorka, Snímaná scéna, Velký hráč