Samsung Z300: ten, se kterým Eurotel rozjíždí 3G (velký test)

Do českých končin dorazilo další z mála véček pro sítě třetí generace. Má výborné displeje, megapixelový fotoaparát a slot pro paměťové karty, o hudební projev se starají dva mocné reproduktory. Jak je to ale s jeho přehrávačem MP3 a s průběhem videohovorů?

Tak si hraj, stejně nemůžu do aplikací

Hudební přehrávač v mobilním telefonu se stává čím dál větší součástí dne jeho uživatele. Jenže nestačí jen umět přehrávat nepřeberné množství formátů a být hlasitý, je třeba kvalitní výstup, srozumitelné a účelné prostředí a co možná nejjednodušší ovládání. Bohužel, většinu z toho přehrávač v testovaném Samsungu postrádá.

Výstup je výborný co se týče kvality zvuku, vrzající židle pod muzikanty ve studiu sice neuslyšíte, ale prostor je dobře prokreslený a skvěle velký je odstup signálu a šumu. Ale k úplné spokojenosti chybí klasický nebo alespoň mini-jack. Přibalená sluchátka jsou sice designově zajímavá, mnoho z umu hudební reprodukce však nepobrala. Při hlasitém poslechu se ze dvou zabudovaných reproduktorů line hlasitý a dobře čitelný, ale „tranzistorový“ zvuk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přibalená sluchátka nepatří mezi ty kvalitní

K vizualizaci přehrávání používá aplikace létající barevné disky nebo zběsilý ekvalizér, nic z toho ale nereaguje na aktuální spektrální výkyvy v hudební stopě. Prostě jen pobavení oka, které za čas naprosto omrzí. Playlistů se dá vytvořit nesčetně, hudební soubory mohou pocházet z jakéhokoli koutu telefonu včetně paměťové karty.

 
Přehrávač MP3 souborů je nedotažený • možnosti přehrávání

Skladby mohou do sluchátek proudit v náhodném pořadí, v celkovém nebo jednotlivém opakování a samozřejmě i klasicky jedna za druhou. Jakkoli jsem se ale snažil telefon přimět, aby mě pustil do hlavní nabídky a nepřestal hrát, nepovedlo se mi to. Samsung se dá sice zavřít, ale to je všechno. Třeba do adresáře se přes Stinga nebo Alanis nedostanete. Pro úplný hudební telefon mi navíc schází vestavěné FM rádio.

Světlo, to je prevít

U megapixelového fotoaparátu je použit stejný modul jako u Samsungu E720. Hlavnímu rozlišení 1 152 × 864 obrazových bodů sekundují i menší podporované formáty 176 × 114, 320 × 240 a 640 × 480 pixelů. Soubory JPEG se ukládají podle přání uživatele do telefonu nebo na paměťovou kartu. Mezi možnostmi nastavení kvality snímání nechybí „elastický“ režim, kdy se kvalita snímku upraví podle velikosti zbývající paměti.


Displej při aktivním fotoaparátu • nastavení snímání

Zvuk spouště nemusí fotografa rušit když nebude chtít a scéna bude blíž díky čtyřnásobnému digitálnímu zoomu s relativně plynulým krokováním. Nechybí časovač s volbami 3, 5 a 10 sekund, efekt sépie a černobílý nebo noční režim. Dokonce se dá nastavovat i hodnota ISO v rozmezí hodnot 100 až 800, doplňují jej vyvážení bílé i rychlá kompenzace expozice.


Časovač

Skvělé je namapování všech dostupných funkcí na tlačítka klávesnice i po stranách. Rozložení funkcí nelze měnit, ale dá se snadno naučit podle dostupného schématu. Kolébkou hlasitosti se mění vertikální a horizontální orientace obrazu.


Rozložení klávesových zkratek pro funkce fotoaparátu

Fotografie jsou dobré pro ilustrační účely, pro lepší popsání výletu apod. Rozhodně bych si z nich ovšem nenechal vyrobit reálné fotky. Obraz je po celé ploše jakoby zamlžený, ostrost není vůbec ucházející a optika má sklony k přepalům. Text dopadl celkem dobře. Po prvním spuštění fotoaparátu je třeba čekat delší dobu, než si automatika upraví světelné podmínky a barvy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie v plném rozlišení (po kliknutí)

Tip: podrobné parametry vestavěného fotoaparátu Samsungu Z300 najdete v katalogu fotomobilů

Doplňky s sebou

V sekci Aplikace čeká ještě diktafon s délkou nahrávky od jedné do šedesáti minut. Pro dobrý záznam je třeba mít mikrofon až úplně u úst, ideálně pak držet telefon jako při hovoru. Dalším doplňkem jsou světové hodiny. Hravě strčí do kapsy všechny javové aplikace s graficky náročnými rotujícími zeměkoulemi. Jsou přehledné a rychlé, současně lze porovnávat dva světové časy.

 
Diktafon • světové časy

Kalkulačka nabízí mezi mobily ne zcela rozšířené ukládání výsledku do paměti a jeho následné používání. Základní matematické úkony ovládají čtyři směry hlavního tlačítka a výsledek se vypočte po stisknutí středu. Převodník jednotek má početné složky pro výpočty objemu, plochy, teploty a dalšího v cizích jednotkách. V měnové sekci se snadno zadávají kurzy 14 světových platidel. Na takové drobnosti jako jsou minutka a stopky ale u Samsungu zapomněli.


Kalkulačka • převodník měn a jednotek

Model Z300 je rychlý a dokazuje to jak v listování nabídkou, tak třeba při prohlížení obrázků nebo v testu JBenchmark. Podívejte se na výsledky:

  • JBenchmark 1.0: 3 417 bodů
  • JBenchmark 2.0: 265 bodů

To není o mnoho méně než v současnosti nejrychlejší Sony Ericsson K750i. Ale v samotných hrách si vzal Z300 velké sousto a bruslení Power Inline X nebo robotí The Last Age jsou trhané, o plynulosti nemůže být řeč. Přitom zbytečně, lepší volbou by byly plošinovky nebo strategie ve 2D.


Připravené hry: Power Inline X • The Last Age

Volné pole působnosti

Samsung přišel na český trh s véčkem s implementovanou podporou sítí třetí generace v pravý čas. Eurotel UMTS právě spustil a sáhl zrovna po tomto modelu. Slibuje si od něj „dobrý rozjezd“. A není divu. Samsung Z300 je výborně vybavený mobil, se kterým se může ve stejné konstrukci měřit dnes jen Motorola E1070.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ta nabídne ještě lepší displej a fotoaparát s nepatrně vyšším rozlišením. Výborné adresáře jsou předností obou zmiňovaných. Američanka na tom ale bude hůř s ergonomií ovládání a editor zpráv je také mnohem propracovanější u Samsungu. Na špatnou čitelnost vnějšího displeje si budete stěžovat jen u Motoroly, Z300 má svůj menší displej velmi výrazný.

Motorola E1070 Sony Ericsson K600i
Současných konkurentů je málo, v konstrukci a ceně vlastně jediný

Mnoho konkurentů zatím Samsung Z300 na našem trhu nemá, může si zatím užívat relativně volného UMTS prostoru. Bude ale zajímavé sledovat, jak se popere s teprve přicházejícími 3G telefony. Už teď stačí připlatit dva a půl tisíce na symbianovou Nokii N70, na opačnou stranu se dá sáhnout po nejlevnějším UMTS telefonu u nás, Sony Ericssonu K600i za osm a půl tisíce korun.

Podrobné parametry Samsungu Z300 najdete v katalogu mobilů; and also in mobile phone catalogue for English speaking users


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Samsung, , , , Motorola E1070 , Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson K750i, Skupina lidí, Velký, Euro &, Warez, Česká diakritika, Pracovní pozice, Vybraný objekt, Stříbrný povrch, Velký test, Levý pruh, Plastová krytka, Test, Dispozice, Euro, Poslední položka, Nepříjemné překvapení, Přesný počet