Samsung Z300: ten, se kterým Eurotel rozjíždí 3G (velký test)

Do českých končin dorazilo další z mála véček pro sítě třetí generace. Má výborné displeje, megapixelový fotoaparát a slot pro paměťové karty, o hudební projev se starají dva mocné reproduktory. Jak je to ale s jeho přehrávačem MP3 a s průběhem videohovorů?

Keep on rockin‘ in the free world

Byl jsem zvědavý, jak bude na Samsungu Z300 vypadat televizní vysílání. Spustil jsem proto živý přenos hudební stanice Óčko a, světe div se, skutečně se díky dobrému displeji a rychlým datovým tokům v UMTS dá na klipy a pořady dívat velmi dlouho. Názvy interpretů a skladeb se postřehnout nedají, na to je rozlišení příliš malé.


Vysílání televizní stanice Óčko

Ale samotný obraz i zvuk jsou skutečně dobré a nejednu hodinu jsem se na „mobilní Óčko“ vydržel dívat, třeba i s hlasitým odposlechem přes vestavěné reproduktory. Je škoda, že zvuková stopa je jen monofonní. Za nedostatek na straně telefonu pak považuji nemožnost roztáhnout obraz na celý displej.

Jsme u datových toků a tak rovnou vzpomenu možnosti jejich transferu. Podpora EDGE chybí, přitom by byla dobrým doplňkem – 3G je zatím jen v Praze a v Brně, když vyjedete jinam, musí stačit klasické GPRS ve třídě 10. Pro brouzdání na světové síti je připraven internetový prohlížeč, jenže si nerozumí s českými znaky. Soubory putují sem a tam přes dálnice vystavěné infraportem, technologií Bluetooth nebo třeba i po datovém USB kabelu. Jen s klasickým Mass Storage nepočítejte.

  
Zadávání adresy • česká diakritika není Z300 vlastní • možnosti nastavení

Klepněte pro větší obrázek
Přiložený datový kabel

Když o textu je přehled

Do paměti telefonu se vejdou dvě stovky textových zpráv, místo pro multimediální zprávy nebo e-maily je sdílené. Už v základní nabídce vidíte přesný počet přijatých a přečtených zpráv, včetně číselných údajů ke konceptům i odeslaným zprávám či elektronické poště. Kromě toho je k dispozici kompletní přehled stavu paměti podobný tomu v hlavním menu.


Hlavní nabídka editoru zpráv

Při psaní textovky se odpočítávají znaky od začátku a výsledný stav je vidět v pravém dolním rohu displeje. Celou dobu psaní máte dobrý přehled i o celkové počtu až dvanácti částí jedné zprávy. Zklamáním je prediktivní slovník T9, u něhož se sice dá zvolit čeština, ale české výrazy ovládá jen s „poloviční diakritikou“ – některé české znaky prostě nezná. Přitom podpora „š“, „ž“ a dalších je třeba v adresáři zahrnuta.


Zkušební zpráva • ke čtení přijatých zpráv je k dispozici osm řádků

Editor multimediálních zpráv zaslouží pochvalu za svoji přehlednost. Vkládat je možné kromě textu i zvuk nebo obrázek či videoklip a tento úkon je vždy rychlý – telefon vás sám odkáže do příslušných složek a s vybranými objekty pracuje svižně. Samozřejmě nechybí náhled a maximální velikost zprávy je limitována klasickými 300 kB.

 
Editor pro zprávy MMS

E-mailový editor je kompletní, nechybí podpisy a vizitky, doručenky i ukládání kopií do zvláštní složky. Když je to žádoucí, dají se stahovat pouze hlavičky a pak až otevírat těla. V ten moment ale potká uživatele nepříjemné překvapení v podobě matematických značení a geometrických symbolů místo správné češtiny. Nová elektronická zpráva je limitována tisíci znaky, připojený soubor nesmí být větší než 300 kB, stejně jako u MMS zpráv. Megapixelové fotografie tedy ze Z300 odeslat nepůjdou.

 
E-mailový editor • načtení hlavičky • možnosti elektronické zprávy • čtení e-mailu

Čtyři typy stačí drahoušku

Kalendář Samsungu Z300 se nese zcela v duchu celé koncepce nabídky, tedy je přehledný a funkčně obsáhlý, některé jeho složky ale dokonalosti ještě nedosáhly. Zobrazení je měsíční i týdenní, náhled všech událostí pro daný den nemůže chybět.

   
Měsíční • týdenní • denní pohled na kalendář • výběr počátečního dne

Přidávají se události čtyř typů. Pro uživatele jiných značek je to docela nezvyklé, pravdou ale je, že tato koncepce je použitelná a plně dostačující. „Rozvrh“ znamená určité období pracovní nebo jiné činnosti určené s přesností na hodiny, upozornění na ni může být libovolné a opakování má dobrý rozsah, od denního po měsíční.

 
Rozvrh

„Výročí“ má na starosti většinou jednoroční událost jako svátky nebo narozeniny, jeho poznámka má k dispozici sto znaků a přesné časové i denní upozornění. Znovu si musím postesknout nad nedotaženou synchronizací s narozeninami z adresáře.

„Poznámky“ bývají všeobecně jednoduché, ale tady se Samsung nepředal a nechal místo jen jednomu stu písmen, což někdy prostě nestačí. „Úkol“ je jasný ze svého názvu, dá se mu přiřadit počáteční datum i termín plnění a na výběr jsou tři úrovně důležitosti.


Zadávání úkolu

Každý ze čtyř druhů událostí má vyhrazen jiný rožek v okénku dne měsíčního náhledu a je rozpoznatelný i podle barvy. Kromě toho mají události i své vlastní složky, kde se soustředí všechny bez závislosti na dni. Zmeškané záležitosti se připomenou vhozením do speciální složky, takže vás nechtěně neminou.


Pátá kapitola patří multimédiím – přehrávači MP3 souborů a megapixelovému fotoaparátu. Přehled vlastností završíme doplňkovými funkcemi a čeká nás zhodnocení

Témata článku: Samsung, , , , Motorola E1070 , Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson K750i, Velký, Přesný počet, Stříbrný povrch, Levý pruh, Pracovní pozice, Volné pole, Velký test, Ideální umístění, Vybraný objekt, Euro &, Samsun, Skupina lidí, Dispozice, Brusle, Početná skupina, Klasický hovor, Sam