Samsung Z400: legenda ožívá (velký test)

Stylový slider označený Z400 je přímým následníkem oblíbeného modelu D600E. Výborný design byl zachován, novinkou je podpora 3G, nové prostředí, delší výdrž a užitečné maličkosti jako vyzváněcí profily a schopnost vibrovat a vyzvánět zároveň.

Pohodlí to jistí

Klávesnice nového Samsungu Z400 se dá rozdělit na dvě hlavní části – systémovou a numerickou. Systémová se skládá z pěti od sebe dostatečně oddělených tlačítek a pětisměrné ovládací klávesy. Tlačítka kladou jen malý odpor, a tak se snadno stisknout při vyjímání z kapsy. Jejich rozmístění je intuitivní, lehko je nahmatáte a není tu nic, na co byste si museli extra zvykat. Podsvícení ve tmě má bílou barvu, zelené a červené tlačítko je výrazně označené. Při stlačení vydávají slabý praskavý zvuk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Funkční část klávesnice je stále přístupná

Nad systémovou částí klávesnice se nachází mírně vystupující proužek plastu. Tento nevýrazný prvek má však docela velký význam. Jednak chrání displej před poškrábáním v poloze naležato a také se o něj můžete zapřít palcem při otevírání numerické klávesnice. Vysouvaní je nehlučně. Po otevření se na těle telefonu objeví dva prvky. Prvním je numerická klávesnice, druhým pak dvoumegapixelový fotoaparát na zadní straně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U testovaného vzorku nefungovalo podsvícení klávesnice

Numerická klávesnice je úplně standardní, žádné velké výstřelky nehledejte ani zde. Tlačítka jsou seřazena ve čtyř řadách po třech a jediným ozdobným prvkem jsem čtyři stříbrné proužky, které mírně vystupují nad povrch klávesnice a napomáhají tak v orientaci. Klávesnice je prostorná a všechna tlačítka mají dobrou odezvu. Celkově se Samsungu Z400 nedá v oblasti klávesnice a ovládání nic podstatného vytknout. Vzpomenul bych jen nefunkční podsvícení numerických tlačítek u testovacího vzorku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Numerická část klávesnice

Slunce je problém

Displej je aktivní, vyrobený technologií TFT s možností zobrazení až 262 tisíc barev při rozlišení 240 × 320 obrazových bodů. V různých režimech práce dokáže zobrazit od šesti do jedenácti řádků textu. Viditelná plocha má rozměry 30 × 40 mm a pravděpodobně jde o úplně stejný displej, jaký společnost použila i v modelu D600E. Podsvícení je rovnoměrné, rastry nejsou vůbec patrné. Překreslování objektů je plynulé, takže na displeji nezůstávají „duchové“ jako to bývá u jiných méně kvalitních displejů.

I když to tak na první pohled nevypadá, je displej mírně ponořený do těla a plochy stolu se tudíž ani ve vodorovné poloze nedotýká. Na přímém slunečním světle je poměrně špatně čitelný, ale hodně závisí na barevnosti textu, který potřebujete přečíst z úhlu pohledu. Jas displeje se dá regulovat v několika krocích. Nastavit také můžete úsporný režim nebo úplné vypnutí displeje po určitém čase nečinnosti.

A běží a běží...

Telefon jsem měl vypůjčený deset dní, měl jsem proto dostatek času na důkladný test výdrže akumulátoru. Baterii jsem úplně nabil a s vloženou SIM kartou připravil na čtyřdenní cestu mimo hlavní město. Nechtěně jsem ho ale zapomněl doma, a tak ležel celé čtyři dny nečinně na stole. Po návratu byl ještě stále aktivní, přičemž na displeji svítilo více než čtyřicet nepřijatých hovorů a podobné množství nových textových zpráv. To, že byl telefon aktivní a displej ukazoval ještě jednu čárku baterie mě docela překvapilo. Vzhledem k předchozím zkušenostem s telefony Samsung je to výborný, pro mě nečekaný výkon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Při běžném používání v sítích GSM vydrží baterie necelé dva pracovní dny, což je také vcelku dobrý výkon. Pravděpodobně za to může i přepracovaný způsob šetření energií, kdy se displej po patnácti sekundách nečinnosti automaticky vypne. Při velké zátěži způsobené testováním a hojným využíváním multimediálních funkcí a her telefon vydržel až do večera, i když jsem mu celý den nenechal vydechnout. Při využití sítě UMTS je výdrž asi poloviční. Možnosti baterie Samsung Z400 mě velice příjemně překvapily a alespoň v oblasti výdrže se telefon řadí rozhodně k tomu lepšímu, co na trhu v této kategorii najdete.

Malé výhrady bych měl ke způsobu nabíjení baterie. V případě, že je telefon zapnutý a připojíte ho na nabíječku, napájení se nijak neindikuje. Naopak, pokud je vypnutý, tak je nabíjení znázorněno pravidelným blikáním displeje a ikonou tužkové baterie. Tento problém navíc nebude s největší pravděpodobností způsobený chybou firmwaru testového předprodejního vzorku. Podobný problém jsem zaznamenal i u Samsungu SGH-E900.


Další kapitola

Témata článku: Samsung, , Samsung D500E, Samsung D600E, Samsung Z400, Celý dům, Samsun, Černobílý režim, Legenda, Důkladný test, Velký test, Sam, Malý odpor, Dobrý design, Orel, Velký, Doba trvání, Bobby, Plná velikost, Test