Samsung Z400: legenda ožívá (velký test)

Stylový slider označený Z400 je přímým následníkem oblíbeného modelu D600E. Výborný design byl zachován, novinkou je podpora 3G, nové prostředí, delší výdrž a užitečné maličkosti jako vyzváněcí profily a schopnost vibrovat a vyzvánět zároveň.

Rychlejší než vlastní stín

Prostředí nového Samsungu Z400 se také změnilo a nutno podotknout, že rozhodně k lepšímu. Ještě stále jde o uzavřený operační systém, který se ale díky pestrým možnostem přizpůsobení uživatelského prostředí v mnohém přibližuje smartphonům. Celkově je práce s prostředím rychlá a většina běžných voleb se zobrazuje okamžitě. Prostředí neumožňuje multitasking, tedy současné spuštění několika aplikací s tím, že je možné mezi nimi přepínat. To znamená, že ani hudbu není možné přehrávat na pozadí. Jediné, co můžete, je příprava textovky při spuštění internetového prohlížeče.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní obrazovka

Hlavní obrazovka podporuje aktivní pohotovostní režim, takže kromě standardních údajů, jako je čas, datum a systémové ukazatele najdete i pět ikon zkrácené volby pomocí nichž lze položku vybrat přímo a není třeba ji dlouho hledat v nabídkách. Konkrétně jde o ikonu přehledu hovorů, zpráv, kalendáře, fotoaparátu a webového prohlížeče. Každá položka jde rozbalit, ale vlastní ikony nepřidáte. Chcete-li, je na hlavní obrazovce možné zobrazit kalendář.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka • vytáčení čísla

Do nabídky se dostanete stlačením levé systémové klávesy. Běžnější středové tlačítko v tomto případě slouží k prohlížení nabídek aktivního pohotovostního režimu. Hlavní nabídka není barevná a pestrá jako u jiných modelů výrobce. V tomto případě dominuje barva oranžová – způsobuje to ale přizpůsobení pro slovenského operátora Orange. Všechny ikony jsou pohyblivé, ale jejich pohyb je trhaný a nepůsobí tak uhlazeně jako v jiných modelech. Nabídka místy postrádá logiku a musíte se v ní nejdříve zorientovat. Například umístění ikony s nastavením do pravého horního rohu nebo her do alba multimédií mi přijde minimálně podivné. Samozřejmě jde pohyb v menu ulehčit klávesovými zkratkami.

Tady orel, vidíme se?

Značka Samsung je známá tím, že její telefony jsou po zvukové stránce vždy výborně vybavené. Jinak to není ani v případě modelu Z400. Reproduktor je dostatečně hlasitý jak u ucha, tak se spuštěným hlasitým odposlechem. V obou případech je zvuk vyvážený a nemohu mu nic vytknout. Hovor lze přijmout stiskem zeleného tlačítka nebo vysunutím numerické části klávesnice; stejný postup platí i při jeho ukončování. Hlasitost během hovoru lze korigovat postranními tlačítky. S telefonem se domluvíte v sítích GSM na frekvencích 900/1 800/1 900 MHz, využít jej můžete ale i pro videohovory v sítích třetí generace.

Videohovor aktivujete speciálním tlačítkem, které je aktivní jen v případě dostupného UMTS signálu. Potom už si jen vyberete kontakt a počkáte na spojení. Během hovoru vás snímá přední kamera, kterou lze ale v případě potřeby deaktivovat. Na displeji se přitom neustále zobrazuje obraz vysílaný druhou stranou. Při videohovorech je nejlepší využít handsfree sadu, hlasitý reproduktor ale také není k zahození.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Adresář

Adresář patří mezi slabší stránky jinak velmi dobrého telefonu. Samozřejmě je vícepoložkový, jeho paměť ale není sdílená. Vejde se do něj tisíc záznamů, přičemž každému je možné přiřadit jméno, příjmení, dvě e-mailové adresy, URL, datum narozenin, obrázek, ale také méně běžné parametry, jako je společnost, oddělení, přezdívka nebo poznámka. Na displej se vejdou tři osoby. Adresář si můžete seřadit podle jména nebo příjmení, vyhledává se ale jen podle prvního parametru. Vyhledávání v seznamu probíhá postupným psaním a respektuje diakritiku. Stisknutím písmene „S“ tedy zůstanou záznamy začínající na „Š“ skryté.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přidání nového kontaktu • hledání

Všechny položky je možné třídit do skupin, maximální počet skupin je devět. Tyto kategorie ale při synchronizaci s Outlookem neobstojí. Ke kontaktům nepřiřadíte ani hlasovou značku – hlasové vytáčení totiž Z400 nepodporuje. Naopak profily jsou, stejně jako u většiny 3G modelů jihokorejského výrobce, standardní součástí výbavy. Na začátek máte na výběr ze šesti profilů, přičemž jeden slouží k deaktivaci telefonické části. Každý profil si lze přizpůsobit podle potřeb, jen jejich přepínání je poměrně nepohodlné, protože je třeba projít několika úrovněmi nabídky (lze navolit jako zkratku). Jednodušší je jen aktivace tichého režimu s vibracemi. Ta se provede přidržením klávesy se symbolem mřížky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Registr hovorů

Vyzvánění je dostatečně hlasité. Jde o 64hlasou polyfonii a jako zvonění si mimo standardních melodií můžete vybrat i libovolnou skladbu ve formátu MP3. Druhou velkou novinkou je možnost vyzvánění a vibrací zároveň. Starší modely tuto vlastnost postrádaly, a stávaly se proto často terčem kritiky. Nyní už je vše v pořádku, dokonce lze zvolit i opakované zvukové upozornění na zmeškanou událost, takže vám nic neunikne. Ze signalizačních nástrojů mi ale chybí dioda, kterou Samsung dříve svoje telefony vybavoval.


Další kapitola

Témata článku: Samsung, , Samsung D500E, Samsung D600E, Samsung Z400, Celý dům, Velký test, Bobby, Malý odpor, Samsun, Plná velikost, Sam, Doba trvání, Test, Černobílý režim, Dobrý design, Legenda, Velký, Orel, Důkladný test