Samsung Z400: legenda ožívá (velký test)

Stylový slider označený Z400 je přímým následníkem oblíbeného modelu D600E. Výborný design byl zachován, novinkou je podpora 3G, nové prostředí, delší výdrž a užitečné maličkosti jako vyzváněcí profily a schopnost vibrovat a vyzvánět zároveň.

Všechny zprávy umí

Nový Samsung samozřejmě zvládá práci se všemi běžnými druhy zpráv – SMS, MMS a e-maily. Text do zpráv je vkládán postupným zadáváním znaků nebo pomocí T9. Pokud jste zvyklí SMSku vyťukávat bez prediktivního vkládání, obrňte se trpělivostí, protože doba na zaznamenání jednoho znaku je opravdu dlouhá. Škoda, že se v nabídkách nedá nastavit rychlost vkládání znaku o dvě třetiny kratší. Čeština a běžné západní jazyky jsou u slovníku T9 běžně k dispozici. Během psaní se v levém dolním rohu zobrazuje počítadlo napsaných znaků a počet zpráv, které budou odeslány. Maximální délka spojené zprávy je 1836 znaků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SMS zprávy

Editor MMS je poměrně přehledný. Vkládat můžete zvuky, obrázky, videa a text, přičemž maximální velikost zprávy je omezena 300 kB. Všechny úkony zpracovává svižně a ani při vkládání větších objektů nemusíte čekat.

Práce s e-maily je na Samsungu Z400 sice rychlá, ale samotný klient nevyužívá možnosti telefonu ani displeje. Spojení se schránkou v oblasti s UMTS je otázkou několika sekund, deset sekund nepřekročíte ani s EDGE. Vytvořit lze až pět nezávislých schránek, všechny stažené zprávy se ale ukládají do jedné složky. Zobrazující písmo je zbytečně velké a jeho nastavení nelze nijak ovlivnit. I proto se celý klient po přijetí několika zpráv stává dokonale nepřehledným. Stahovat lze hlavičky nebo celé zprávy pomocí POP3 nebo IMAP4, k odesílání slouží protokol SMTP. Nastavit můžete také automatickou kontrolu obsahu ve zvolených intervalech (1 – 6 hodin).

Klepněte pro větší obrázek 
Složka s e-maily

Vedle přijaté zprávy se zobrazuje plná velikost na serveru. Diakritika ale není kódována korektně. Při vytváření zprávy si můžete vybrat z několika šablon, připojit vlastní podpis nebo vizitku. Klient pracuje i s přílohami, poradí si skoro se všemi běžnými multimediálními soubory, ale i s kancelářskými dokumenty Microsoft Office a formátem PDF. Nová e-mailová zpráva je zcela nepochopitelně limitována na 1 000 znaků, maximální velikost odeslaného e-mailu je 300 kB. E-mailový klient Samsungu Z400 je tak vhodný na občasné používání, na seriózní práci se ale nehodí.

Budík jak má být

V organizačních aplikacích se od starších Sasmungů příliš mnoho změn neudálo, takže jen v rychlosti. Základ tvoří kalendář, který umožňuje měsíční, týdenní a denní náhled. Do kalendáře je možné vkládat záznamy různých typů jako je rozvrh, výročí, úkol nebo poznámka. Při schůzce (typ rozvrh) nastavíte nejrůznější detaily jako je místo, čas, opakování atd. Na displeji se ale zobrazí jen místo a doba trvání, pro ostatní detaily je nutné zajít hlouběji do nabídek. Maximální délka nadpisu schůzky je patnáct znaků, což často nedostačuje. Jednotlivé položky jsou, stejně jako u e-mailového klienta, zobrazené velkým písmem, což je zcela nepochopitelné. Vždyť co jiného než kalendář by mělo hýřit přehledností?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka aplikací • kalkulačka • světový čas

S úkoly a poznámkami si v Samsungu příliš mnoho práce nedali. Maximální délka obou druhů záznamů je sto znaků. V organizéru je místo pro sto schůzek, padesát výročí, dvacet úloh a stejný počet poznámek. Telefon zvládá i poznámky hlasové, přičemž maximální délka jednoho záznamu je pět minut. Mimo výše zmíněného v telefonu najdeme i vylepšený budík, který konečně zvládá opakování. Ve vypnutém stavu vás ale telefon nevzbudí. Hlasitost budíku nelze regulovat a ráno je to velký šok, když telefon začne budit celý dům. Poznámky se ukládají do sdílené paměti, jejíž kapacita je 30 MB. V případě potřeby ji nafouknete paměťovými kartami typu microSD.


Další kapitola

Témata článku: Samsung, , Samsung D500E, Samsung D600E, Samsung Z400, Legenda, Velký, Celý dům, Malý odpor, Důkladný test, Bobby, Test, Černobílý režim, Doba trvání, Dobrý design, Orel, Velký test, Samsun, Sam, Plná velikost