Samsung Z550 naživo: vybavte se pro 3G

I když není Samsung Z550 žádný krasavec, funkční výbavou předčí většinu dnešních telefonů na trhu. Podpora sítí třetí generace, dvoumegapixelový fotoaparát, jemný displej, rozsáhlé možnosti pro ukládání datových souborů,... Co víc si přát?

Do redakce se nám v minulých dnech dostal Samsung Z550. Nepříliš stylový vysouvák ale svůj vzhled kompenzuje špičkovou výbavou a předvádí, že společnost Samsung umí nejen GSM, ale už dávno pronikla i do tajů mobilních sítí třetí generace.

Samsung Z550: ve zkratce
rozměry 93 × 45 × 18 mm
hmotnost 95 g
hlavní displej 240 × 320 bodů, aktivní, 262 tisíc barev
udávaná výdrž Li-Ion, 700 mAh
komunikace Bluetooth, kabel, GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), 3G
paměť 138 MB, paměťové karty: microSD
operační systém ne
adresář vícepoložkový, postupným zadáváním
vyzvánění polyfonní, MP3
fotoaparát 1,92 Mpx, zoom, osvětlovací dioda, natáčení videa

Velikostí 93 × 45 × 18 mm i hmotností 95 g se telefon řadí do kategorie malých a lehkých zařízení. Jak už bylo jedenkrát řečeno, kromě sítí GSM na frekvencích 900 / 1800 / 1900 MHz si Z550 rozumí i se sítěmi UMTS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Z550 osobně

Při prvním pohledu mě trochu zarazilo anglické prostředí. Některé moderní telefony už si dokáží podle SIM karty změnit jazyk automaticky. Samsung Z550 mezi ně zřejmě nepatří. V nastavení ale češtinu běžně najdete, i když některé pasáže nejsou při překladu dovedeny zrovna k dokonalosti a budete se muset poprat se slovenštinou nebo angličtinou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka a sloty ze všech stran

Žádný krasavec

O střídmém designu jsem se již zmiňoval, ostatně fotografie telefonu si můžete prohlédnout sami. Spíše než šedočerná varianta, kterou máme k dispozici v redakci, mi sedí kombinace stříbrné a černé. Tu můžete nejčastěji najít na oficiálních fotografiích telefonu.

Dominantním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa umístěná pod displejem. V jejím středu najdete klávesu pro potvrzení vybrané volby, po stranách pak dalších sedm funkčních kláves. Klávesy jsou zapuštěny do okolního těla tak, aby co možná minimálně vystupovaly nad povrch. Stejně je tomu i tlačítek numerických. I přesto ale pohodlnému stisku nebrání, trochu problémy jsou jen s kombinací většího palce a směrové klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice a hlavních ovládacích prvků

Konstrukce se nepovedla

Celkové konstrukční zpracování mě zrovna dvakrát nenadchlo. Při bočním pohledu je mezi oběma částmi patrná mezera, která je zdrojem drobných výchylek z osy vysouvání při bočním stlačení částí telefonu proti sobě. Uchopíte-li navíc mobil mezi prsty jedné ruky, všimnete si, jak krytka integrovaného fotoaparátu nedokonale přiléhá na zadní kryt a pohybuje se spolu s vašimi prsty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání se Samsungem D600 • boční pohled na mezeru mezi díly

S netradičním řešením se setkáte při snaze o výměnu SIM karty. Baterie, SIM i paměťová karta jsou skryty ve spodní části zadní strany a vyjímají se směrem dolů. Už tedy žádné odstraňování celého krytu, stačí odblokovat záklopku na spodní hraně telefonu. Toto řešení s sebou přináší jednu výhodu – karty můžete do telefonu vkládat za běhu, jejich vyjímání však bude větší oříšek. Na to byste potřebovali velmi jemné a především šikovné ruce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční pohled na otevřený telefon • umístění baterie pod krytem se zámkem

Radost pohledět

Vlastností, kterou se Z550 rád pochlubí, jsou zobrazovací schopnosti. Aktivní TFT displej dokáže vykreslit až 262 tisíc barevných odstínů na ploše o rozlišení 240 × 320 bodů. Díky velikosti a rozlišení displeje je možné jít při zobrazování do podrobností, o kterých se ostatním mobilům může jen zdát. V nabídkách jsou tak kromě standardních fontů použita i drobná písmena pro zvýšení přehlednosti a funkčních možností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kolébka ovládání hlasitosti • displej na světle • ve tmě

Se zobrazováním displeje si můžete doslova hrát. Od prakticky libovolných tapet přes slušivé animované menu s bleskajícími ikonami až po zobrazení vytáčeného čísla jako barevných Post-It papírků nebo ručně psaných číslic. Díky drobnému fontu je přímo z pohotovostního displeje možné přistupovat k nejčastěji používaným funkcím a značně si tak zpříjemnit práci.

 
Rychlá nabídka na pohotovostním displeji • hlavní menu • podsložka

 
Animovaná nabídka

Uložte si vše

Velkou zbraní Z550 je paměť. Sítě třetí generace jsou hodně datově náročné, a proto dostal model do výbavy hned 138 MB vnitřní paměti a slot pro rozšíření paměťovými kartami typu microSD. Pro stahování datových souborů do telefonu můžete využít nejen sítě třetí generace, k dispozici je i standardní GPRS a jeho rychlejší varianta EDGE. O přenosy mezi mobilem a počítačem se postará datový kabel nebo bezdrátové Bluetooth.

Ke 3G neodmyslitelně patří i multimédia. Fotografování, natáčení videa nebo přehrávání hudebních skladeb – nic není Z550 cizí. Maximální velikost fotografií, které lze Samsungem pořídit, je 1 600 × 1 200 bodů, což odpovídá rozlišení 1,92 Mpx. Optika fotoaparátu je skryta za krytkou na zadní straně telefonu. Společně s ní se pod plastovým krytem skrývá i zrcátko pro snímání autoportrétů a osvětlovací dioda. Videozáznamy jsou ukládány do formátu 3gp s rozlišením 176 × 144 bodů. K naprosté multimediální dokonalosti snad chybí jen integrované rádio, bez něhož se budete muset obejít.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka fotoaparátu • telefon v ruce

Protože od telefonu vyžaduji i určitou dávku reprezentativnosti, mám ze Samsungu Z550 smíšené pocity. Na jednu stranu ošklivé káčátko s nepříliš pohodlnou ovládací klávesou, na druhou stranu pak špičkově vybavený mobil se spoustou grafických vychytávek a funkčních možností. K zahození není ani spousta místa pro uložení vašich dat. Prodejní cena zatím není stanovena, stejně jako není zatím známo, zda se Samsung Z550 vůbec dostane na český trh.

Diskuze (14) Další článek: Nokia E60: a pro práci legraci (test)

Témata článku: Samsung, , Samsung Z550, Samsun, Patrná mezera, Pro +, Ošklivé káčátko, Sam