Samsungu se ve druhém čtvrtletí finančně dařilo. Prodeje táhly zejména polovodiče

Po Applu eviduje poslední tři měsíce velmi pozitivně, z pohledu financí, i jihokorejský Samsung. V uplynulém čtvrtletí meziročně vrostly prodeje Samsungu o 20 procent. V případě provozního zisku je meziroční nárust dokonce na úrovni 54 procent, na čemž je vidět, jak výrazně loni do financí zasáhl COVID-19. Pod operačním ziskem 10,97 miliard USD se nejvíce podepsala polovodičová divize (6,04 mld. dolarů), zatímco smartphony přispěly 2,82 mld. USD.

Samsung tak za zajímavá finanční čísla nevděčí mobilům ale silné poptávce po čipech a pamětech. Mobilní divize byla sice ovlivněna nižší poptávkou, pod kterou se podepsala sezónnost a také pandemie koronaviru, meziročně však prodala o 9 % více zařízení (mezičtvrtletně však prodeje poklesly o 22 %). V tomto čtvrtletí navíc došlo k nedostatku komponent a k narušení výroby v továrně ve Vietnamu. Od následujících čtvrtletí jihokorejský výrobce očekává, že se mobilní divize dostane na čísla, na kterých byla před vypuknutím pandemie.

Pomoci mu v tomu mají nové skládačky, a také nové mass-market 5G telefony. Telefony druhotně pomohou i divizi Samsung Display, která do skládacích (a zřejmě i klasických) AMOLEDů integruje poddisplejové selfie. Kompletní finanční výsledky Samsungu zahrnující jednotlivé divize včetně výhledů do budoucna, si můžete přečíst zde.

Váš názor Další článek: Teaser na Samsung Galaxy Unpacked. I Nokia 3310 byla ve své době dobrý telefon

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Čtvrtletí, Divize, Results, Pandemie, Mobilní divize, Dolar, Dar, Pandemie koronaviru, Samsun, Finance, Polovodič, F +, Samsung Displej, Pro +, Vietnam