Sdílení sítě v praxi: ČRa zpřístupnily WiMAX dalším operátorům

České Radiokomunikace na našem území od loňska poskytují služby širokopásmového internetu, hlasových a datových služeb prostřednictvím technologie čtvrté generace WiMAX. Nyní se poskytovatel rozhodl k zatím ojedinělému kroku, a to nabídnout ostatním operátorům možnost přístupu k této službě pro své zákazníky. Díky sdílení sítě bude mít k WiMAXu přístup větší počet uživatelů, kteří budou moci volit z více operátorů.

České Radiokomunikace v závěru minulého roku odprodaly maloobchodní část společnosti T-Mobilu (čtěte zde) a nyní se vedle vysílacích služeb soustředí na poskytování telekomunikačních služeb korporátním a velkoobchodním zákazníkům. V souladu s novou strategií se České Radiokomunikace rozhodly rozšířit nabídku o velkoobchodní služby poskytované prostřednictvím své WiMAX sítě. WiMAX je od května 2010 k dispozici i ostatním fixním a mobilním telekomunikačním operátorům, lokálním poskytovatelům internetového připojení (ISP) nebo systémovým integrátorům.

Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a podnikání Českých Radiokomunikací, k tomu říká: „Jako první operátor na trhu zpřístupňujeme svoji bezdrátovou síť nové generace ostatním telekomunikačním operátorům, kteří tak mohou poskytovat vlastní služby pod svojí obchodní značkou bez nutnosti investic do výstavby sítě.“

Výhodou sítě WiMAX je její dosah a rychlost. Základnová stanice pokrývá signálem území až do vzdálenosti 15 km. Signál dobře zdolává překážky, a proto si připojení zachovává vysokou rychlost a stabilitu bez nutnosti přímé viditelnosti na základnovou stanici. Pomocí jedné přípojky jsou k dispozici volitelné internetové, hlasové a datové služby. K dnešnímu dni je WiMAX dostupný již ve 26 městech republiky.

Diskuze (3) Další článek: Další pevnost dobyta: jízdní kolo s GPS

Témata článku: , , Operátor, Sít, CRA, Sdílení, Část společnosti