SE W960i: vyzve konkurenci na souboj (test)

Sony Ericsson uvádí W960i, nadupaný chytrý mobil z rodiny Walkmanů. Necháte se zlákat na 8 GB vnitřní paměti?
Kapitoly článku

Konečně i s fotoaparátem

Výrobce vyslyšel prosby hudby chtivých uživatelů, kteří si čas od času chtějí pořídit nějakou tu momentku. Integroval tedy fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpix, automatickým ostřením i vysoce svítivými diodami. Čočka fotoaparátu se nachází na zadní straně a bohužel není ochráněna plastovou krytkou. Jak jsem se již několikrát přesvědčil, na výslednou fotografii má ohromný vliv právě upatlanost čočky. Před každým focením jsem ji musel očistit hadříkem na brýle. Chcete-li důkaz místo holých vět, podívejte se na dva následující snímky. Levý byl pořízen bezprostředně po používání přístroje, u pravého byla čočka důkladně očištěna. Krytky fotoaparátů svůj smysl rozhodně mají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva totožné snímky: při pořizování levého nebyla čočka očištěná

První snímek lze pořídit za čtyř a půl vteřiny, zejména nastartování rozhraní fotoaparátu chvíli trvá. V nastavení nechybí nic důležitého, můžete mimo jiné zcela zakázat automatické ostření a tím urychlit pořízení snímku. Veškeré funkce lze ovládat i tlačítky klávesnice nebo ikonami přímo na displeji. Digitální zoom nabízí až trojnásobné zvětšení, funguje však na principu výřezů. Při maximálním přiblížení tak získáte snímek s rozlišením 640 x 480 bodů. Při focení postrádám uprostřed náhledu obdélníček, na základě kterého fotoaparát ostří. Automatice lze při ostření obvykle dopomocí zaměřením kontrastního přechodu a změnou kompozice po namáčknutí. Zde tedy nemohu s ostřícím bodem přesně pracovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nad kvalitou fotografií nehlesnete údivem, Sony Ericsson přináší vlastní běžný třímegapixelový standard. Za dobrých světelných podmínek pořídíte slušné fotografie a pokud je zmenšíte na 1600 x 1200 bodů, artefakty na hranách zmizí a snímek se doostří. Vysoce svítivé diody umožní focení i za absolutní tmy. Podívejte se na noční snímek, použitelnost nechám na vašem hodnocení. Zde mají jednoznačně budoucnost klasické xenonové blesky. I když chápu, že ty se do řady Walkmanů jen tak rychle nedostanou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Levý snímek pořízen s pomocí dvou vysoce svítivých diod

Sony Ericsson také konečně zvýšil rozlišení videosekvencí, nicméně 240 x 320 bodů lze stále považovat za průměrnou hodnotu. Videa mohou být ozvučena a jejich délku limituje pouze dostupná paměť.

Datová komunikace a internet

Sony Ericsson W960i nepostrádá integrovanou Wi-Fi, tu hlavní inovaci jsem nemohl nezmínit na prvním místě. Nacházíte-li se tedy na místě s dostupnou a hlavně přístupnou sítí, nic vám nebrání využívat jejich služeb. S konfigurací jsem neměl žádné potíže, připojoval jsem se k trojici síti, vždy s různým zabezpečením přístupu a šifrováním přenosu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozhraní bluetooth a WLAN karty

Nejste-li v dosahu sítě, můžete data přenášet prostřednictvím mobilních datových přenosů. I zde ještě W960i patří ke staré škole, nepodporuje EDGE a v sítích třetí generace zvládá jen o nemnoho rychlejší UMTS. U Sony Ericssonů si pomalu začínáme zvykat na plnou datovou palbu, kterou nabízí novinky s platformou A200. Telefon se bohužel neptá, které připojení chci při požadavku na přenos dat použít, a to se mi nelíbí. Pokud se chcete vyhnout automatickému připojení přes GPRS nebo EDGE, musíte nejprve ručně sestavit spojení přes Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mobilními daty můžete krmit třeba čtečku RSS zpráv

Telefon samozřejmě dobře poslouží i jako modem pro notebook, počítač nebo třeba i PDA. Pro spojení se nabízí technologie Bluetooth. U novějších Sony Ericssonů jsem si opět zvykl na podporu profilu PAN (Network Access Point), který umožnil připojení k mobilním datovým přenosům bez nutnosti instalace jakýchkoli ovladačů. To oceňují především uživatelé alternativních operačních systémů (Linux, Mac OS X), kteří tak nemusí hledat vhodné ovladače – skripty po všech čertech. V ostatních ohledech však Bluetooth funguje na výbornou, mohu bez problémů procházet paměť přístroje, přenášet soubory, používat utržené sluchátko i klasická sluchátka pro poslech hudby. Přenosové rychlosti souborů se pohybovaly okolo 100 kB/s při spojení s MacBookem vybaveným Bluetooth 2.0 s podporou EDR. Pro fotografie a aplikace zcela dostačující rychlost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč Opera a ukázka několika webů

Data můžete příjemně zhodnotit i přímo v telefonu, nabízí se emailový klient i vestavěný prohlížeč. Sony Ericsson W960i přidal Operu ve verzi 8.65, která si výborně poradí s přeskládáním internetových stránek pro malý displej mobilu. Vzhledem k pomalejším reakcím telefonu jsem se svižností prohlížeče spokojen, navíc umožňuje práci ve více oknech, otočení displeje našíř i přepnutí do full screen-módu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti prohlížeče Opera. Umožňuje otočení displeje našíř i fullscreen mód

Operační systém vám navíc dává prostor pro instalaci dalších aplikací. Snad každý sáhne po některém z dostupných instant-messaging kecálků, on-line slovníkům, různým kolektorům informací a podobně.

Organizační a doprovodné funkce

U běžných Sony Ericssonů kalendář většinou kritizuji, nezobrazují v měsíčním náhledu aktuální události vybraného dne. Chytrý Sony Ericsson tohle zvládá a jsem spokojen, nemusím každý den rozklikávat. Na pohotovostní obrazovce se pak poslušně zobrazí obě události a žádnou tedy nepřehlédnete. Také v případě úkolů nepostrádám nic důležitého, můžete volit prioritu, datum zadání i splnění, poznámku. Tyto i další informace lze samozřejmě prostřednictvím aplikace PC Suite for Smartphone synchronizovat s Outlookem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kalendář nabízí všechny potřebné funkce, navíc se synchronizuje s Outlookem

Mezi aplikacemi zaujme především Quickoffice sloužící k prohlížení a úpravě kancelářských dokumentů ve Wordu a Excelu. Aplikace Pdf+ pak poslouží k čtení dokumentů se stejnojmennou příponou. Opět připomínám libovolnou rozšiřitelnost, na internetu se povaluje množství opravdu skvělých aplikací. Namátkou, na UIQ můžete klidně prohánět automobilovou navigaci od dvou Tomů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie poskytne energii na více jak 20 hodin hudby

Závěrem se krátce zmíním o výdrži novinky. Při běžhém používání, několika hovorech, textových zprávách a asi pěti hodinách poslechu hudby si Walkman vyžádal nabíječku na začátku třetího dne. Výrobce slibuje čistý poslechový čas přes 20 hodin, tomu lze věřit. Doporučuji v nastavení deaktivovat přihlašování k UMTS síti, tedy pokud ji samozřejmě nehodláte využívat. Sítě třetí generace si žádaji citelný díl energie.

V novém těle starý duch

Sony Ericsson provedl veškerá dobou vyžadovaná omlazení svého nejvybavenějšího Walkmanu. Bohužel však jen ta hardwarová a klidně buďme konkrétní – dvojnásobek integrované paměti s pekelně rychlým zápisem, Wi-Fi a konečně vítáme i kvalitní fotoaparát. Nad tím vším však kraluje již přes rok starý operační systém s již kritizovanými a neopravenými nedostatky. Některé hlavní nedostatky v úvodu recenze mohu vykopírovat z recenze W950i a budou sedět.

Částka pohybující se okolo 15 tisíc korun se může zdát vysoká, není však přemrštěná nebo neúměrná. Za konkurenci typu Nokie N95 8GB dáte ještě o třetinu tučnější balík bankovek, krapet dražší je i N82 se stejnou kapacitou paměti. Pak již záleží jen na vašich sympatiích.

Témata článku: , , Sony Ericsson W960i, Dlouholetý uživatel, Úložné prostory, Jediný reproduktor, Bílý rámeček, Původní myšlenka, Rušné prostředí, Prázdné místo, Malý výkon, Noční snímek, Rychlý zápis, Prodlužovací kabel, Test, Bumerang, Datová komunikace, Vestavěné rádio, Elegantní pouzdro, Nejrůznější vylepšení, Piknik, Souboj, Nejrychlejší způsob, Malé srovnání, Nejvyšší hodnocení